Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΕΥΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑ
  • [03] ΚΥΠΕ - ΡΙΚ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [04] ΓΕΡΟΝΗΣΟΣ - ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΕΥΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Στην έναρξη εντατικών συνομιλιών στην Κύπρο συμφώνησαν στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, όπως ανακοίνωσε ο Μπαν Γκι μουν μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη Γενεύη.

    Αναγιγνώσκοντας τη δήλωσή του μετά τη συνάντηση και το γεύμα εργασίας με τους δύο ηγέτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι θα επικεντρωθούν στα κύρια ζητήματα των διαπραγματεύσεων. ``Διατηρώ κάθε αισιοδοξία ότι μέχρι τον Οκτώβριο οι ηγέτες θα είναι σε θέση να αναφέρουν ότι έφτασαν σε σύγκλιση σε όλα τα κύρια ζητήματα και θα συναντηθούμε εκείνο τον μήνα στη Νέα Υόρκη``. Αυτό, συνέχισε, θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις πιο κοντά στην ολοκλήρωσή τους και θα επιτρέψει στον ίδιο τον ΓΓ θα δώσει μια θετική έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα.

    Υπενθυμίζοντας ότι είναι η τρίτη συνάντηση μεταξύ των τριών, μετά τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο του 2010 και στη Γενεύη τον Ιανουάριο φέτος, ο κ. Μπαν σημείωσε πως τον περασμένο Απρίλιο συνομίλησε με τους δύο ηγέτες και αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερα να έχουν λίγο περισσότερο χρόνο να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις προς μια περιεκτική συμφωνία πριν συναντηθούν ξανά. Και οι δύο πλευρές έχουν εργαστεί σταθερά για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων από τη συνάντηση του Ιανουαρίου, ``αλλά η πρόοδος ήταν πάρα πολύ αργή``, πρόσθεσε.

    ``Κάποια σημαντικά θέματα δεν έχουν αγγιχτεί. Γι αυτό το λόγο, η σημερινή συνάντηση ήταν χρήσιμη και παραγωγική``. Εντόπισαν, συνέχισε, κάποιες από τις δυσκολίες που υπάρχουν στο δρόμο για την επίτευξη μιας περιεκτικής συμφωνίας και συζήτησαν την ανάγκη να εντείνουν σημαντικά τις διαπραγματεύσεις. Σημείωσε, είπε, και προς τους δύο ηγέτες τη σημασία του να βλέπεις μπροστά στο στόχο περισσότερο από το να επικεντρώνεσαι στο πρόβλημα με κάθε λεπτομέρεια.

    Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, η ατμόσφαιρα στη σημερινή συνάντηση ήταν αρκετά θετική και ο ίδιος εντυπωσιάστηκε με τη δέσμευση και των δύο πλευρών να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες για τη δημιουργία μιας ενωμένης Κύπρου.

    Και οι δύο ηγέτες, συνέχισε, έκαναν ξεκάθαρο ότι στοχεύουν στο να φτάσουν σε μια περιεκτική λύση το συντομότερο δυνατό. ``Δήλωσα στον κ. Χριστόφια και στον κ. Ερογλου ότι ενώ συμφώνησα ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι υπό κυπριακή καθοδήγηση και κυπριακής ιδιοκτησίας ήμουν έτοιμος να προσφέρω μια ενισχυμένη ανάμιξη των Ηνωμένων Εθνών χωρίς προκατάληψη στη βασική αρχή. Είμαι ευτυχής να αναφέρω ότι και οι δύο ηγέτες έχουν αποδεχθεί την προσφορά μου``.

    Πήρε, είπε, επίσης την ευκαιρία να υπενθυμίσει και στους δύο ηγέτες τις παραμέτρους της συμφωνίας που αγωνίζονται να επιτύχουν όπως παρατίθενται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. ``Οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να εισέλθουν σε μια εντατική περίοδο των διαπραγματεύσεων για τις κύριες πτυχές, όταν επιστρέψουν στο νησί. Θα επικεντρωθούν στο να ξεπεράσουν τις δύσκολες κύριες πτυχές. Εχω κάθε προσδοκία ότι μέχρι τον Οκτώβριο οι ηγέτες θα μπορέσουν να αναφέρουν ότι πέτυχαν συγκλίσεις σε όλες τις κύριες πτυχές και θα συναντηθούμε εκείνο το μήνα στη Νέα Υόρκη``. Αυτό, ανέφερε ο ΓΓ, θα πάρει τις κυπριακές διαπραγματεύσεις κοντά στην ολοκλήρωσή τους και θα του επιτρέψει να δώσει θετική Εκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα.

    «Θα ανοίξει επίσης, το δρόμο για μένα έτσι ώστε να εργαστώ με τις πλευρές προς την έναρξη μιας τελικής, διεθνούς διάσκεψης», είπε.

    Οι ηγέτες, δήλωσε, έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει να αρχίσουν να οικοδομούν υποστήριξη για μια συνολική λύση.`` Στις δύο πλευρές το κοινό έχει κουραστεί. Και οι δύο ηγέτες πρέπει να ανανεώσουν την ελπίδα και τον ενθουσιασμό για μια λύση``. Εχουν αναγνωρίσει την ανάγκη να αρχίσουν να προετοιμάζουν τις αντίστοιχες κοινότητες τους για τους συμβιβασμούς που απαιτούνται για μια διευθέτηση και για την προοπτική του να ζουν μαζί σε μια ενωμένη Κύπρο, κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις από τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε αμέσως μετά για την Κύπρο.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑ

    Η διαδικασία της εντατικοποίησης των συνομιλιών θα ορισθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε συνάντηση που θα έχουν εντός Ιουλίου στην Κύπρο, με την ε/κ πλευρά να είναι ικανοποιημένη, καθώς ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε στη συνάντηση της Πέμπτης στη Γενεύη πως η βάση των συνομιλιών εξακολουθεί να είναι το ψήφισμα 1251, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την ε/κ διαπραγματευτική ομάδα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες υψηλόβαθμες πηγές, η ε/κ πλευρά εμμένει στη θέση για συνομιλίες κυπριακής ιδιοκτησίας, αλλά και στη βάση των συνομιλιών, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ. Η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων θα γίνει όπως και παλαιότερα επί Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ηγεσία των Τ/κ, με ενδεχομένως - αυτή τη φορά - διήμερες ολοήμερες συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών. Οι ημερομηνίες για τις εντατικές συνομιλίες και η διάρκειά τους δεν έχουν ακόμη καθορισθεί, ενώ η νέα συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται στα τέλη του Οκτώβρη στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΓΓ των ΗΕ σέβεται τη θέση της ε/κ πλευράς για μη επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας και ζήτησε εμπιστευτικότητα κατά τη διαδικασία των συνομιλιών, χωρίς να γίνονται δηλώσεις επίρριψης ευθυνών. Δεν συζητήθηκε επίσης το θέμα της διεθνούς διάσκεψης, με την ε/κ πλευρά να εμμένει στη σημερινή συνάντηση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ``εάν δεν βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας``, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Οσον αφορά δημοσιεύματα για πρόταση - έκπληξη της τ/κ πλευράς στο εδαφικό, οι πηγές τόνισαν ότι δεν υπήρξε ``καμία έκπληξη σε κανέναν. Ούτε στα ΗΕ, ούτε σε εμάς``. Η κάθε πλευρά, πρόσθεσαν, ανέφερε τις θέσεις της στο ζήτημα και έκαναν λόγο για προσπάθεια εντυπωσιασμού εκ μέρους της τ/κ πλευράς. Είναι θέση του ΓΓ του ΟΗΕ από τον Νοέμβριο, επαναλήφθηκε στις τηλεφωνικές συνομιλίες τον Απρίλιο με τους δύο ηγέτες, αλλά και σήμερα πως δεν μπορεί να μην γίνει διασύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

    [03] ΚΥΠΕ - ΡΙΚ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν την Πέμπτη στις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) στη Λευκωσία, οι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων ΡΙΚ και Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), Μάκης Συμεού και Λάρκος Λάρκου, αντιστοίχως.

    ``Είναι μια καλή στιγμή και για το ΡΙΚ και για το ΚΥΠΕ``, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Λάρκου μετά την υπογραφή του Μνημονίου, πράξη που έγινε παρόντων και του Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ Θέμη Θεμιστοκλέους, του Αναπληρωτή Διευθυντή του ΚΥΠΕ Γιώργου Πενηνταέξ και των Μελών του ΔΣ του Πρακτορείου, Παύλου Παύλου και Σούλας Χατζήκυριακου. ``Είναι η θέληση και αποφασιστικότητά μας``, πρόσθεσε ο κ. Λάρκου, ``να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να παραγάγουμε καλύτερο αποτέλεσμα, σε μιαν εποχή που το απαιτεί``.

    ``Σε μιαν, λοιπόν, συγκυρία``, τόνισε ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ, ``όπου και η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, χρειάζεται οι δυνάμεις να πηγαίνουν μαζί, να πηγαίνουν όπου είναι δυνατό σε συνεργασία, διότι αυτό είναι το αίτημα της εποχής: περισσότερες ενωμένες δυνάμεις - περισσότερο και καλύτερο αποτέλεσμα``.

    Ο κ. Συμεού χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως ιστορική, δηλώνοντας πως ``μπορεί να είναι μικρή, αλλά η συνεργασία μας με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και η υπογραφή Μνημονίου για μια σειρά από θέματα και στις δύσκολες εποχές που περνούμε, αλλά ταυτοχρόνως και ωραίες, της νέας τεχνολογίας, είναι για εμάς πολύ σημαντική``.

    [04] ΓΕΡΟΝΗΣΟΣ - ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

    Ολοκληρώθηκαν οι φετινές ανασκαφές στη Γερόνησο στην επαρχία της Πάφου από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οι οποίες διήρκησαν τέσσερις εβδομάδες. Οι φετινές ανασκαφές, διεξήχθησαν από ομάδα 17 ατόμων υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας Joan Breton Connelly.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, η Γερόνησος (Ιερή Νήσος) βρίσκεται απέναντι από την ακτή του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας στην επαρχία Πάφου και υπήρξε σημαντικός λατρευτικός χώρος κατά τα Ελληνιστικά χρόνια, όταν οι πιστοί διέσχιζαν τα νερά για να επισκεφθούν το Ιερό του Απόλλωνα. Κατά την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο, κτίστηκε στη Γερόνησο Χριστιανική βασιλική, συμπληρώνοντας τις άλλες τρεις που είχαν κτιστεί στον Αγιο Γεώργιο Πέγειας, στην απέναντι στεριά.

    Οι ανασκαφές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έχουν δείξει ότι το νησί πιθανόν να θεωρείτο ιερό ή τουλάχιστον να ήταν συμβολικά φορτισμένο ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, αφού κατά την Πρώιμη Χαλκολιθική περίοδο (περίπου 3.800 π.Χ.) είχε τοποθετηθεί σε αποθέτη με στάχτες, αριθμός λίθινων εργαλείων, ένα ειδώλιο γυναίκας και μια χάντρα.

    Φέτος οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε περιοχή ανατολικά του οικιστικού τμήματος του συμπλέγματος των προσκυνητών. Το 2009 είχαν ανακαλυφθεί στο σημείο αυτό τρεις μεγάλοι πίθοι τοποθετημένοι σε σειρά, ενώ φέτος βρέθηκε και τέταρτος πίθος τοποθετημένος στην ίδια γραμμή με τους υπόλοιπους. Είναι πιθανόν οι πίθοι αυτοί να συνέλεγαν το νερό της βροχής που έτρεχε από την οροφή του κτηρίου, αφού το νερό ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο αγαθό στο νησί το οποίο δεν διέθετε φυσικές πηγές ή πηγάδια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 7 July 2011 - 17:29:13 UTC