Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος έστειλε στα κόμματα το γενικό πλαίσιο θέσεων
  • [02] Ομήρου: Όχι σε χρονοδιαγράμματα και πολυμερή
  • [03] Εκπρόσωπος: Επείγουσα και δύσκολη η κατάσταση των ΚΑ
  • [04] Μνημόνιο Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας για Προεδρία ΕΕ

  • [01] Ο Πρόεδρος έστειλε στα κόμματα το γενικό πλαίσιο θέσεων

    Το γενικό πλαίσιο θέσεων της ε/κ πλευράς απέστειλε το πρωί της Τρίτης στα κόμματα που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι οι αναφορές από πλευράς κομμάτων περί «μη ενημέρωσης και άγνοιας» είναι «αυθαίρετες και δεν ευσταθούν».

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το γενικό πλαίσιο θέσεων αποτελείται από τις θέσεις που η ε/κ πλευρά έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ότι το γενικό πλαίσιο θέσεων δεν έχει δοθεί στην τ/κ πλευρά, δεν συζητήθηκε στη συνάντηση της Νέας Υόρκης και ούτε καν ηγέρθη ένα τέτοιο θέμα.

    Μαζί με το γενικό πλαίσιο θέσεων, στα κόμματα απεστάλη και το έγγραφο συγκλίσεων της 29ης Ιανουαρίου 2010, ενώ πριν από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης αποστάληκαν συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στην εσωτερική ασφάλεια και την οικονομία, σε δευτερευούσης φύσης ζητήματα, συνέχισε.

    Μετά την αποστολή του γενικού πλαισίου θέσεων της ε/κ πλευράς και του εγγράφου συγκλίσεων του Ιανουαρίου, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, τα κόμματα έχουν όλα τα έγγραφα, αφού το 2009 δόθηκε και το έγγραφο που αφορούσε τις συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών που είχαν συμφωνηθεί τον Αύγουστο του 2009.

    ``Πέραν από την κατοχή όλων των εγγράφων, τα κόμματα γνωρίζουν πλήρως την εξέλιξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την οποίαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα ενημερώνει λεπτομερώς στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, όπως λεπτομερώς έχουν ενημερωθεί τα κόμματα για τις θέσεις που η ε/κ πλευρά κατέθεσε κατά την προπαρασκευαστική περίοδο πριν από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων``. Υπενθύμισε ότι τότε είχαν γίνει δύο συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου για αυτό το θέμα.

    ``Τα περί μη ενημέρωσης και άγνοιας είναι αυθαίρετα και δεν ευσταθούν. Υπενθυμίζουμε τις μεγάλες συζητήσεις που έγιναν για τη διαρροή εγγράφων, τα οποία δίδονταν στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, γεγονός που καταμαρτυρεί ότι τα έγγραφα είναι στη διάθεση των μελών του σώματος``.

    Κληθείς να αναφερθεί στο περιεχόμενο του γενικού πλαισίου θέσεων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι πάντοτε υπάρχει εμπιστευτικότητα στις συζητήσεις για το Κυπριακό. Κατά καιρούς, ανέφερε, λέχθηκαν διάφορα. ``Θα έλεγα ότι πάρα πολλά πράγματα είναι ήδη γνωστά, αφού συζητήθηκαν κατά κόρον και δημόσια. Αυτά τα έγγραφα που έχουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στην κατοχή τους, μπορούν να αποτελέσουν και αντικείμενο συζήτησης και κατά τη διάρκεια ολοήμερων συνεδριών του σώματος. Και συζητήθηκαν πάρα πολλές φορές``. Δεν θέλησε να πει οτιδήποτε δημόσια, γιατί - όπως είπε - θέλουν να τηρήσουν την εμπιστευτικότητα που πρέπει να υπάρχει στις διαπραγματεύσεις. ``Αλλωστε, είναι γνωστές και οι αυθαίρετες κατηγορίες που εκτοξεύει η τ/κ πλευρά σε βάρος της ε/κ ότι δήθεν δεν τηρεί την εμπιστευτικότητα στις διαπραγματεύσεις, πράγμα που, ασφαλώς, δεν ισχύει``.

    Ερωτηθείς αν το γενικό πλαίσιο θέσεων είναι αυτό που είχε χαρακτηριστεί ως περίγραμμα λύσης, ο κ. Στεφάνου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι αποτελεί τις θέσεις τις οποίες έχουμε καταθέσει στις διαπραγματεύσεις. Κάποιοι, είπε, το ονομάζουν περίγραμμα λύσης, αλλά δεν είναι. Είναι, πρόσθεσε, γενικό πλαίσιο θέσεων, έτσι όπως διατυπώνεται στο συγκεκριμένο έγγραφο.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα τουρκοκυπριακής εφημερίδας ότι ο Ντερβίς Ερογλου στο Greentree άλλαξε στάση στο θέμα της σταθμισμένης ψήφου, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι τόσο η στάθμιση όσο η διασταυρούμενη ψήφος. ``Το θέμα το μεγάλο είναι η διασταυρούμενη ψήφος και είναι γνωστή η θέση της ε/κ πλευράς ότι δεν συζητά θέμα εκ περιτροπής προεδρίας χωρίς τη διασταυρούμενη ψήφο. Αυτά είναι ένα πακέτο που πάνε μαζί``. Δεν έχει λογική, ανέφερε, η εκ περιτροπής προεδρία χωρίς τη διασταυρούμενη ψήφο και, ασφαλώς, τη στάθμιση της ψήφου. ``Αυτό το έχουμε κάνει ξεκάθαρο τόσο στα Ηνωμένα Εθνη όσο και στην τ/κ πλευρά``.

    Ερωτηθείς αν έχει καθοριστεί συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής κάτι, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές καλούνται να συζητήσουν τα θέματα που τα ΗΕ έχουν ονομάσει ουσιώδη ζητήματα και που αφορούν το περιουσιακό, το εδαφικό, την ιθαγένεια και τα ζητήματα της διακυβέρνησης που δεν έχουν συμφωνηθεί, στα οποία έχει υπαναχωρήσει η τ/κ πλευρά.

    Σε ερώτηση κατά πόσον έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή στοιχείων επί του περιουσιακού, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι ``ακόμη όχι``, προσθέτοντας ότι είχαν εκφράσει από καιρό ετοιμότητα να δώσουν τα στοιχεία και τους αριθμούς που ζητούσε ο ΓΓ του ΟΗΕ για να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Αυτή που δεν είχε δώσει τα στοιχεία και τους αριθμούς, αθετώντας δέσμευση έναντι του ΓΓ, είναι η τ/κ πλευρά, κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    [02] Ομήρου: Όχι σε χρονοδιαγράμματα και πολυμερή

    Την ξεκάθαρη θέση ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή επιβολή χρονοδιαγραμμάτων, επιδιαιτησία και διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης στο Κυπριακό, μετέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στην κυπριακή παροικία της Αυστραλίας.

    Απευθυνόμενος στα μέλη της κυπριακής κοινότητας «Απόστολος Ανδρέας», στο Sunshine της Μελβούρνης, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Αυστραλία, επικεφαλής διακομματικής αποστολής της Βουλής, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό οδηγούνται σε αδιέξοδο, όπως διαφάνηκε και από την τελευταία συνάντηση στο Greentree της Νέας Υόρκης.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου αρνήθηκε να συζητήσει στο Greentree, καθ υπόδειξη της Αγκυρας, απαιτώντας τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης, με σκοπό την επιβολή μιας ετεροβαρούς λύση στον κυπριακό ελληνισμό, η οποία, όπως είπε, θα είναι χειρότερη από το Σχέδιο Ανάν.

    Συμπλήρωσε ότι στο Greentree υιοθετήθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ η λογική των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, μέσω της απόφασης για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με χρονικό ορίζοντα την έναρξη της εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο.

    [03] Εκπρόσωπος: Επείγουσα και δύσκολη η κατάσταση των ΚΑ

    Επείγουσα και δύσκολη, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου την κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου της Τετάρτης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό που συζητείται τώρα είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ή επενδυτή.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους και ερωτηθείς εάν το θέμα βρίσκεται στην αυριανή ατζέντα του Υπουργικού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ζήτημα δεν είναι σημερινό, αλλά πρόκειται για απόφαση που είχε λάβει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του πακέτου οικονομικών μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων ημικρατικών οργανισμών, που περιλάμβανε και τις Κυπριακές Αερογραμμές. ``Είναι επείγουσα, είναι δύσκολη η κατάσταση και οι ΚΑ μαζί με το ΥΠΟΙΚ αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτων. Είναι δύσκολη εποχή για τις διεθνείς αερομεταφορές, οι οποίες δέχονται ένα ισχυρό πλήγμα έναντι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης``. Μεγάλες εταιρείες με πολύ μεγάλη ιστορία τελικά χρεοκοπούν, σημείωσε.

    Στην επισήμανση ότι στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η Βουλή φαίνεται να ανάβει κόκκινο και αν αυτό καθιστά βραχύβιο το μέλλον της εταιρείας, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις συνολικές προτάσεις για να δούμε και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της Βουλής. Αυτό που συζητούμε τώρα, διευκρίνισε, είναι η εξεύρεση επενδυτή ή στρατηγικού επενδυτή. ``Το πώς θα γίνει και ποιο ενδιαφέρον υπάρχει είναι κάτι που χειρίζεται το ΥΠΟΙΚ``, πρόσθεσε, συστήνοντας αναμονή λίγων ακόμη ημερών.

    [04] Μνημόνιο Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας για Προεδρία ΕΕ

    Υπογράφηκε την Τετάρτη το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου που αφορά στη συνδρομή της ελληνικής Κυβέρνησης, με την παρουσία εμπειρογνωμόνων σε Κύπρο και Ευρώπη για τις ανάγκες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Αλέξη Ζέπου με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Νικόλαο Αιμιλίου.

    Το μνημόνιο προβλέπει στο να ενισχύσουμε όσο μπορούμε καλύτερα την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ με ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν σε ειδικούς, εξειδικευμένους τομείς, γιατί θέλουμε ως Ελλάδα να υπάρχει μια απόλυτη επιτυχία της κυπριακής προεδρίας, πιστεύουμε στην επιτυχία αυτής και, βεβαίως, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε στην επιτυχία της», δήλωσε ο κ. Ζέπος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ζέπος είπε ότι «θα έρθουν Ελληνες λειτουργοί σε εξειδικευμένους τομείς που μπορούν να είναι χρήσιμοι στην κυπριακή προεδρία για να βοηθήσουν στο έργο της».

    Ερωτηθείς σε ποιους τομείς έχει συμφωνηθεί να συνδράμει η Ελλάδα με εμπειρογνώμονες, ο ΓΔ του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «θα έλεγα ότι είναι ευέλικτο το Μνημόνιο», προσθέτοντας ότι ακριβώς αυτό που αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Αιμιλίου ήταν ότι «αν χρειαστούν και άλλοι τομείς ανάλογα με τις ανάγκες εμείς θα είμαστε διατεθειμένοι να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους και να τους διαθέσουμε».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 7 February 2012 - 18:29:14 UTC