Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχισε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου
  • [02] Νέα απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών την Τρίτη
  • [03] Ιακωβίδης: Αστήρικτες οι αιτιάσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ
  • [04] Ποδόσφαιρο: Οι αγώνες της 21ης αγωνιστικής

  • [01] Αρχισε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

    Αρχισε λίγο μετά τις 10 το πρωί, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία θα συνεχιστεί η συζήτηση με αντικείμενο το Κυπριακό.

    Πρόκειται για τη δεύτερη ολοήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Η συνεδρία θα διακοπεί το μεσημέρι και θα επαναρχίσει στις 16:30.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν από τον ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, από το ΑΚΕΛ οι Αντρος Κυπριανού και Νίκος Κατσουρίδης, από το ΔΗΚΟ οι Μάριος Καρογιάν και Νικόλας Παπαδόπουλος, από την ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από το ΕΥΡΩΚΟ οι Δημήτρης Συλλούρης και Ρίκκος Ερωτοκρίτου, και από το Κίνημα Οικολόγων οι Ιωάννα Παναγιώτου και Γιώργος Περδίκης.

    Επίσης, συμμετέχουν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζος Τσελεπής.

    [02] Νέα απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών την Τρίτη

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, θα έχουν την επόμενη Τρίτη συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, στις 10 το πρωί.

    Οπως είχε δηλώσει μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης συνάντησης των δύο ηγετών την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, κατά τη συνάντηση της 21ης Φεβρουαρίου οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το περιουσιακό.

    [03] Ιακωβίδης: Αστήρικτες οι αιτιάσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ

    Oι αιτιάσεις της ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών της 15ης Φεβρουαρίου ότι πέντε από τα 13 τεμάχια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας (1,4, 5, 6 και 7) βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, είναι ``νομικώς αστήρικτες και γεωμορφολογικώς αβάσιμες``, δήλωσε ο πρώην Πρέσβης της Δημοκρατίας Ανδρέας Ιακωβίδης, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη για το Δίκαιο της Θάλασσας, κληθείς να σχολιάσει από το ΚΥΠΕ την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    ``Εάν η Τουρκία επιθυμεί να αμφισβητήσει τις κυπριακές διεκδικήσεις σε σχέση με τα τεμάχια αυτά, όπως συμφωνήθηκαν με την Αίγυπτο το 2003, η απάντηση για κάθε μέλος της διεθνούς κοινότητας που σέβεται το διεθνές δίκαιο βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας (την οποία έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει βάση του πρωτοκόλλου της Αγκυρας του 2005). Και αν δεν βρεθεί η λύση, η διαφορά να παραπεμφθεί σε επιδιαιτησία τρίτου μέρους, ή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Ιακωβίδης ανέφερε ότι ``η μέση γραμμή είναι το σημείο εκκίνησης της χάραξης των ορίων της ΑΟΖ των δύο χωρών, όπως ακριβώς έπραξε η Κύπρος με την Αίγυπτο (2003), τον Λίβανο (2007) και το Ισραήλ (2010)``.

    [04] Ποδόσφαιρο: Οι αγώνες της 21ης αγωνιστικής

    Επιστροφή στη δράση για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το Σαββατοκύριακο, με το ντέρμπυ Ανόρθωση-ΑΠΟΕΛ να ξεχωρίζει των αναμετρήσεων.

    Σύμφωνα με τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ΚΟΠ, η αυλαία της 21ης αγωνιστικής θα ανοίξει το ερχόμενο Σάββατο με τρεις αναμετρήσεις και συνέχεια την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου.

    Την Κυριακή θα διεξαχθεί στις 15:00 το ντέρμπυ μεταξύ της Ανόρθωσης και του ΑΠΟΕΛ, ενώ η πρωτοπόρος ΑΕΛ θα φιλοξενήσει στις 17:00 τον Ερμή Αραδίππου.

    Η Ομόνοια αγωνίζεται το Σάββατο στο Στάδιο ΓΣΠ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, και την ερχόμενη Δευτέρα διεξάγεται το τοπικό ντέρμπυ της Λάρνακας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 25 March 2012 - 8:24:03 UTC