Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-08-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 23/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα προβάλλεται σήμερα ως κύριο θέμα στις κυπριακές εφημερίδες. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Γκούσταβ Φεϊσέλ κι άλλα θέματα που αφορούν το Κυπριακό, ενώ εφημερίδα αποκαλύπτει στοιχεία σχετικά με τη δολοφονία του Τ/Κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.

    "Ο Αγών" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε χθες στον Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο ότι δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος για έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό ή για στρατιωτικό διάλογο. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση οδηγείται στην απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ για ενίσχυση του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης που παρουσιάζει έλλειμμα.

    Η "Αλήθεια" αναφέρει ότι οι προκηρυχθείσες πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα ήταν ένα από τα πολλά επιχειρήματα που παρέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στον κ. Φεϊσέλ για να εξηγήσει τη θέση του ότι είναι καλύτερα στο σύντομο μέλλον να μη γίνει οτιδήποτε κάτω από πίεση. Προβάλλει δήλωση του Προέδρου των Φιλελευθέρων Νίκου Ρολάνδη ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να δημιουργηθούν συνθήκες που ουσιαστικά εξουδετερώνουν τη διαδικασία ειρήνης.

    "Η Μάχη" προβάλλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο Πρόεδρος εξέφρσε προφορικά τις απόψεις του στον κ. Φεϊσέλ και ότι η διαδικασία αναζήτησης λύσης δεν πρόκειται να ανακοπεί λόγω των τελευταίων γεγονότων. Αναφέρεται στην ανεύρεση πέραν των 200 αρχαίων αντικειμένων και εικόνων σε τέσσερα σπίτια στη Δένεια.

    "Η Σημερινή" γράφει ότι ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μπίκας επανέλαβε χθες ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί ελληνο-τουρκική διαφορά αλλά διεθνές πρόβλημα, όμως από τη λύση του εξαρτάται η ομαλοποίηση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Αναφέρει ότι τα ονόματα των δύο ηρωομαρτύρων, Τάσου και Σολωμού, θα δοθούν σε δύο αγοράκια από τη Σερβία που θα βαπτιστούν μεθαύριο.

    "Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους απέτυχε στην αποστολή της, και καλεί τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει στη σύσταση νέας επιτροπής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι συντεχνίες χαρακτηρίζουν εκβιασμό τις εκδηλωθείσες προθέσεις των ξενοδόχων να προβούν σε μαζικές απολύσεις υπαλλήλων μέσα στο Νοέμβριο.

    Η "Χαραυγή" σε αποκλειστική είδηση αναφέρεται σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο, μέχρι τις επόμενες προεδρικές, ώστε, μεταξύ άλλων να κατοχυρώνεται το δικαίωμα ψήφου στους Κύπριους στο εξωτερικό. Σε άλλο θέμα επιρρίπτει ευθύνες και στην κυβέρνηση για την έκρυθμη κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές και χαρακτηρίζει "καλοστημένη παγίδα" για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας τις τελευταίες εξελίξεις, όπως τη φιλελευθεροποίηση των πτήσεων από το Γκάτγουικ.

    Η "Cyprus Mail" γράφει ότι η κλινική για τους ασθενείς του AIDS θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο Λάρνακας παρά τις αντιδράσεις του Δημάρχου και βουλευτών της πόλης. Αναφέρει ότι οι κυπριακές επανεξαγωγές εξακολουθούσαν να διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στις συνολικές εξαγωγές της Κύπρου, την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου.

    Η "Cyprus Weekly" σε αποκλειστική είδηση από το Στρασβούργο γράφει ότι ο Τ/Κ δημοσιογράφος Κουτλού Ανταλί δολοφονήθηκε ώστε να μην καταθέσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε υπόθεση της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας. Προσθέτει ότι άρθρα του Ανταλί χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των διαδικασιών κατά τις οποίες έγινε αποδεκτή η αίτηση της Κύπρου. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης εξασέλιδο ρεπορτάζ για τα θλιβερά γεγονότα στη Δερύνεια, κατά τα οποία δολοφονήθηκαν οι δύο νεαροί Ελληνοκύπριοι από Τούρκους. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)


    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 23 August 1996 - 4:10:59