Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-10-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 15/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι λεπτομέρειες για τη στυγερή δολοφονία και τη νεκροψία επί της σορού του Πέτρου Κακουλλή και οι διαμαρτυρίες της κυπριακής κυβέρνησης καθώς και οι επαφές του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στην Κύπρο και οι κομματικές ζυμώσεις για τις δημοτικές εκλογές είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται από τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    "Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Ο Κακουλλής ζητούσε βοήθεια κι αυτοί τον εκτελούσαν" γράφει ότι διάτρητος από σφαίρες και αιμόφυρτος, ο 58χρονος πρόσφυγας, ύψωσε τα χέρια ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια αλλά ο Τούρκος στρατιώτης τον πλησίασε και τον αποτέλειωσε. Αναφέρεται ακόμη στην εκτίμηση της κυβέρνησης ότι ο Ντενκτάς επιδιώκει θερμό επεισόδιο με στόχο να τερματίσει κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    Η "Αλήθεια" αναφέρεται στα συγκλονιστικά στοιχεία που έχουν προκύψει από τη νεκροψία που διενήργησε στη σορό του Κακουλλή, ο ιατροδικαστής Πέτρος Βανέζης, σύμφωνα με τα οποία το νέο θύμα του Αττίλα ήταν ζωντανό πριν την τρίτη σφαίρα. Επικαλούμενη πηγές του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ γράφει ότι δεν πρέπει να αναμένεται η λήψη κάποιας σημαντικής απόφασης και πολύ περισσότερο η έκδοση ανακοίνωσης από τις σημερινές επαφές των δύο κομμάτων λόγω των εκκρεμοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ τους.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Αστυνομικοί-Νονοί" γράφει ότι ρόλο προστάτη σε καμπαρέ και άλλα νυκτερινά κέντρα της συμπρωτεύουσας διαδραματίζουν αστυνομικοί και αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού γεγονός που δείχνει την "αυξητική της παρεκτροπής" των μελών του Σώματος. Γράφει ακόμη ότι το κατοχικό καθεστώς, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη δολοφονία, επιχειρεί να παρουσιάσει τον Πέτρο Κακουλλή ως "επικίνδυνο στοιχείο" για το ψευδοκράτος.

    Η "Σημερινή" γράφει ότι οι αδίστακτοι Τούρκοι προσπάθησαν να σκηνοθετήσουν κάτα τρόπο που να τους εξυπηρετεί τη νεκροψία επιχειρώντας με μακάβριο τρόπο να μεγαλώσουν τα δύο τραύματα που έφερε ο νεκρός. Αναφέρεται επίσης στις επικείμενες δημοτικές εκλογές και γράφει ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης συναντώνται σήμερα αισιοδοξώντας ότι θα διευθετηθεί οριστικά η κατανομή των δήμων στο κάθε κόμμα.

    "Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται στη συνάντηση του αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Kυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και επισημαίνει ότι αυτή αναλώθηκε γύρω από το θέμα της ασφάλειας, για το οποίο ο Βρετανός διπλωμάτης υπέβαλε σωρεία ερωτημάτων για τον αφοπλισμό, την πολυεθνική, τις εγγυήσεις. Για το δολοφονηθέντα Πέτρο Κακουλλή ο "Φ" τονίζει ότι κατά τη "νεκροψία" που έγινε στα κατεχόμενα, οι Τούρκοι αφαίρεσαν μέρος από το στήθος του, σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσουν την ακριβή διάγνωση του τρόπου που δόθηκε η χαριστική βολή.

    "Η Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα για τις επαφές του Σερ Ντέιβιντ και τις βολιδοσκοπήσεις γύρω από το θέμα της ασφάλειας. Σημειώνει ότι ο Βρετανός διπλωμάτης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι το 1997 θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς. Δίνει επίσης εκτενή κάλυψη στην επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στο Πεκίνο με επικεφαλής το Γ.Γ. του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο θέμα της, ότι η θανατηφόρα σφαίρα που έπληξε τον Πέτρο Κακουλλή ήταν στο στήθος. Επίσης σημειώνει τη δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι με την οποία καταδικάζει το επεισόδιο και τη "συνεχιζόμενη βία στο νησί και την απώλεια ζωών και εύχεται όλα να σταματήσουν."

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΚΝ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Tuesday, 15 October 1996 - 4:24:42