Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1997 (ΚΥΠΕ) Η επίσκεψη 437 Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές για να προσκυνήσουν στο τέμενος Χαλά Σουλτάν με την ευκαιρία του "Κουρμπάν Μπαϊράμ", οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και οι διαφορετικές απόψεις των κομμάτων, ο στρατιωτικός διάλογος και οι κινήσεις των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1998, είναι τα θέματα που προβάλλονται στις σημερινές εφημερίδες.

"Ο Αγών" προβάλλοντας την επίσκεψη Τ/Κ προσκυνητών στις ελεύθερες περιοχές γράφει ότι με κλαδί ελιάς και μήνυμα για κοινό αγώνα για μια ελεύθερη και ενωμένη πατρίδα τους υποδέχτηκαν μαυροφορεμένες γυναίκες στο Λήδρα Πάλας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναμένεται να επιρρίψουν ευθύνες και προς τις δύο πλευρές στην Κύπρο για την απουσία συμφωνίας στο στρατιωτικό διάλογο.

Η "Αλήθεια", με τίτλο "Γενικεύει την πολεμική του ο Γιαννάκης Μάτσης κατά των πάντων", γράφει ότι μετά τις επιθέσεις του εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατηγορεί τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ενώ όπως αναφέρει, επιτίθεται και εναντίον του εκδότη της εφημερίδας Φρίξου Κουλέρμου. Αλλού γράφει ότι στις καλένδες παραπέμπεται το νομοσχέδιο που προνοεί αυξήσεις στις αντιμισθίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, των βουλευτών και άλλων αξιωματούχων του κράτους.

"Η Μάχη" υποστηρίζει ότι διευθυντήριο που θα αποτελείται από τους ηγέτες των κομμάτων είναι η λύση που προτείνει το ΑΚΕΛ στους εταίρους του στο λαϊκό μέτωπο, ώστε να παρακαμφθεί το πρόβλημα με τον κοινό υποψήφιο. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, με τις οποίες απορρίπτει ισχυρισμούς ότι υπάρχει νέα προσέγγιση της Ε/κ πλευράς στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη στο Κυπριακό.

"Τα Νέα" προβάλλουν δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη σε επαρχιακή συνδιάσκεψη του κόμματος με τις οποίες, επικαλούμενος προσωπική διαβεβαίωση αξιωματούχου του ΟΗΕ, υποστηρίζει ότι το περιεχόμενο των εγγραφων Φεϊσέλ καθορίστηκε στη βάση συμπερασμάτων που προέκυψαν κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Αλλού αναφέρεται στην αυριανή θλιβερή επέτειο του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών και σημειώνει ότι η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε αλλά η Κύπρος εξακολουθεί να πληρώνει τις συνέπειες της επτάχρονης δικτατορίας.

"Η Σημερινή" γράφει ότι συγκεκριμένο πλαίσιο προτείνει ο Ραούφ Ντενκτάς έχοντας ως βασικό άξονα τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι και το ελβετικό μοντέλο, ενώ αναφέρεται και σε συγκεκριμένα θέματα χειρονομιών καλής θέλησης στα οποία κατέληξαν τα Ηνωμένα Εθνη μετά από συζήτηση με τις δύο πλευρές. Σε άλλη είδηση γράφει ότι Μάτσης, Κυπριανού και Λυσσαρίδης ζητούν σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι οι διαφορές των πολιτικών δυνάμεων πάνω σε βασικές πτυχές και χειρισμούς του Κυπριακού σε χρόνο, όπως σημειώνει, ζωτικό για τις διαβουλεύσεις για τις προεδρικές εκλογές, επιτείνουν τα προβλήματα και τη δυστοκία για το τελικό ξεκαθάρισμα τόσο στο χώρο της αντιπολίτευσης όσο και στο χώρο της συμπολίτευσης. Αλλού γράφει ότι άγνωστες παραμένουν ακόμα "αι βουλαί" των ΗΠΑ αναφορικά με την προ πολλού αναμενόμενη πρωτοβουλία στο Κυπριακό και ότι οι διεργασίες στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης μπορεί να προχώρησαν, αλλά η Ουάσιγκτον δεν έχει ενημερώσει κανένα για τα σχέδια της.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Γυαλιά - Καρφιά στη συγκυβέρνηση" γράφει ότι στη γωνιά, έχει στριμωχθεί ο Πρόεδρος Κληρίδης από τους ηγέτες των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και σημειώνει ότι η κρίση στα δύο κόμματα και ιδιαίτερα ο διχασμός στο ΔΗΣΥ φαίνεται να τροχιοδρομεί ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι με τον πόθο της συμβίωσης ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές 437 Τουρκοκύπριοι προσκυνητές.

Η "Cyprus Mail" προβάλλει δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη με τις οποίες αρνείται ότι οι κατηγορίες κατασκοπείας εναντίον του Τούρκου Νετζίπ Τσιτσεκλί αποσύρθηκαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου ότι το Κυπριακό και οι Ελλαδο-τουρκικές διαφορές αποτελούν δύο εντελώς ξεχωριστά θέματα και ότι δεν υπάρχει πρωτοβουλία για λύση πακέτο.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 20 April 1997 - 9:24:43 UTC