Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκ σία,Κύπρος,24/04/1997 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή ολοήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, μονοπωλεί το βασικό θέμα όλων των σημερινών εφημερίδων, οι οποίες μαζί με κάποιες δικές τους πληροφορίες για τη συζήτηση, φιλοξενούν σε έκταση τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά και του Προέδρου Κληρίδη.

"Ο Αγών" με τίτλο "τρείς προϋποθέσεις Κληρίδη στους αρχηγούς", τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τα κόμματα όπως οι απόψεις και οι διαφορές που εκφράζονται για το Κυπριακό να μη γνωστοποιούνται δημόσια, αντικειμενική και όχι θεωρητική τοποθέτηση και όταν θα προκύψει κάποια προοπτική λύσης θα τεθεί ενώπιον του λαού και τα κόμματα θα έχουν όλο το χρόνο να εκφράσουν τις απόψεις τους. Γράφει ακόμα, ότι από σήμερα οι πατάτες είναι ακριβότερες κατά 10 σεντ.

Η "Αλήθεια" αναφερόμενη στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, και με βασικό τίτλο "φως από τον Κληρίδη για τις συνομιλίες αλλά και το θόρυβο" επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σαφήνεια και ειλικρίνεια ενημέρωσε το Σώμα για την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, τις Ιδέες Γκάλι και τις υπερπτήσεις. Γράφει ακόμα, ότι πηγή του Υπουργείου Αμυνας διέψευσε είδηση του ΡΙΚ, σύμφωνα με την οποία ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Νικόλαος Βορβολάκος εξέφρασε τη επιθυμία να παραιτηθεί, διαφωνόντας με την πολιτική για λύση και για το μορατόριουμ πτήσεων.

"Η Μάχη" έχει τίτλο "άκαιρες οι προστριβές - δεν υπήρξε αλλαγή πολιτικής" αναφέρει ότι στις έξι ώρες συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου έγινε "μία ακόμα στερεότυπη παράθεση απόψεων και θέσεων" χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που να ανατρέπει τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη. Γράφει επίσης, ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θέτει όρους στο προσκύνημα στην Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ματαίωση, η προγραμματιζόμενη για το Πάσχα μετάβαση 800 Ε/Κ.

"Η Σημερινή" με βασικό τίτλο "επίθεση Κυπριανού εναντίον Πάγκαλου" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επικαλούμενος δικές του πληροφορίες, επέδωσε γραπτό σημείωμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας του ΕΣ, σύμφωνα με το οποίο στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρου, ο κ. Πάγκαλος διαφοροποίησε την ελληνική πολιτική στο Κυπριακό. Αναφέρει ακόμα, ότι ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης απείλησε με παραίτηση, αν ζητούνταν διευκρινήσεις από την Αθήνα, αφού κάτι τέτοιο θα αμφισβητούσε τον ίδιο. Αλλού γράφει ότι οι εταίροι της Αθήνας στην ΕΕ της ζητούν να άρει το βέτο για το 4ο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του γράφει ότι παρά τις αυξανόμενες διαφορές στο Κυπριακό στους κόλπους της συγκυβέρνησης, δεν επήλθε ρήξη και σημειώνει ότι παρά την έντονη κριτική που άσκησαν στον Πρόεδρο Κληρίδη ΑΚΕΛ και ΕΔΗ, στον ορίζοντα αρχίζει να διαφαίνεται προσέγγιση θέσεων με τους προεδρικούς χειρισμούς σ'αυτή τη φάση του προβλήματος. Αλλού, γράφει ότι αποπυροδοτείται η κρίση στην Παιδεία με τη απόσυρση της "επίμαχης", όπως την χαρακτηρίζει, εγκυκλίου για τα εξετστέα μαθήματα στις εισαγωγικές του 1998.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "χαμένη τετραετία" γράφει ότι λόγω λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης στο Κυπριακό, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο τέσσερα χρόνια μετά, και με την πλευρά μας συγκατηγορούμενη. Γράφει επίσης, ότι δεν διαπιστώθηκε καμία μετακίνηση θέσεων από μέρους του Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το Κυπριακό, συζήτησαν η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπραίτ και ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν ντεν Μπρούκ, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" σε κύριο θέμα της γράφει ότι μετά από μαραθώνια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση, εκτός από το ότι το Εθνικό Συμβούλιο υποστηρίζει τη συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ενώ, δεν αποδέχεται τις Ιδέες Γκάλι ως βάση για διαπραγμάτευση στις απευθείας συνομιλίες χωρίς να γίνουν τροποποιήσεις σε "προβληματικά σημεία". Σε άλλο θέμα εξάλλου γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με το κατοχικό καθεστώς, προκειμένου να επιτραπεί σε 800 προσκυνητές να μεταβούν στον Απόστολο Ανδρέα την Κυριακή του Πάσχα.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΚΚ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 24 April 1997 - 7:24:41 UTC