Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/07/1997 (ΚΥΠΕ) Η τελετή έναρξης των απευθείας συνομιλιών, η ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν και οι αντιδράσεις γύρω από την ελληνοτουρκική συμφωνία της Μαδρίτης, κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό, πρωϊνό Τύπο.

Ο "Αγών" στο κύριο θέμα του αναφέρεται στη δήλωση του Κόφι Αναν με την οποία κήρυξε την έναρξη των συνομιλιών, λέγοντας ότι στόχος του ιδίου, είναι να μη χρειαστεί να γίνει νέα αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για μια ακόμη ευκαιρία που χάθηκε για επίλυση του Κυπριακού, καλώντας για το λόγο αυτό τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να συμφωνήσουν σε αριθμό εισηγήσεών του. Αλλού γράφει ότι οι κυβερνητικοί γιατροί οδηγούνται σε ολομέτωπη σύγκρουση με την κυβέρνηση, προετοιμαζόμενοι για δυναμικά μέτρα, αφού απέρριψαν εκ πρώτης όψεως τις κυβερνητικές προτάσεις σε αιτήματά τους.

Η "Αλήθεια " γράφει ότι κατά τη χθεσινή εναρκτήρια ομιλία του, με αυστηρό ύφος ο Κόφι Αναν προειδοποίησε ότι τα Ηνωμένα Εθνη ξόδεψαν ήδη χρόνο, ζωές και πολλά εκατομμύρια στην Κύπρο και ανακοίνωσε την υποβολή εισηγήσεων ενώπιον των ηγετών των δυο κοινοτήτων. Αναφέρεται επίσης σε ευχές Σημίτη όπως προχωρήσουν οι συνομιλίες καλά, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Χρίστο Σολωμή, τροχιοδρομείται η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Υγείας με τη σύσταση ειδικής προς τούτο επιτροπής.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της γράφει ότι ίσως αποδειχθεί ιστορική η νέα προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό και αναφέρεται στην πρόθεση του Ντιέγκο Κόρντοβεζ να υποβάλει εισηγήσεις στους Κληρίδη - Ντενκτάς και στο κάλεσμα του Κόφι Αναν προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, να ανταποκριθούν με καλή θέληση. Σε άλλο θέμα με τίτλο "Η κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία της Μαδρίτης", αναφέρεται σε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μανώλη Χριστοφίδη, σύμφωνα με τις οποίες η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας, για προαγωγή φιλικών σχέσεων.

Η "Σημερινή" γράφει ότι ο Κόφι Αναν θεωρεί ως τελευταία ευκαιρία τις απευθείας συνομιλίες και ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν σε μια μακρά διαδικασία , η οποία ωστόσο θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία, ενώ ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ προτίθεται να υποβάλει ουσιαστικές προτάσεις σε αυτές. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι εργασιακές σχέσεις στις Εμπορικές Τράπεζες κρίνονται καθοριστικά σήμερα, κατά τη διάρκεια κοινής συνάντησης της εργοδοσίας και της συντεχνιακής πλευράς, στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, θα κηρυχθεί αδιέξοδο.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι όπως ο ίδιος ο Κόφι Αναν ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης των συνομιλιών, τα Ηνωμένα Εθνη υπέβαλαν στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων πακέτο εισηγήσεων, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν περιορίζονται σε διαδικαστικά θέματα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποβάθμισαν πλήρως τη χθεσινή πανηγυρική εναρκτήρια τελετή των απευθείας συνομιλιών, αφού ο Κέρι Κάβανο που εκπροσωπούσε τη χώρα στην τελετή, δεν εμφανίστηκε καθόλου στο επίσημο μέρος της.

Η "Χαραυγή", κάτω από το τίτλο, "Σχέδιο συμφωνίας", γράφει ότι η εναρκτήρια ομιλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ κατά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, θεωρείται ως προειδοποίηση προς τις δύο πλευρές, ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, όπως το επιτάσσουν οι διεθνείς συνθήκες, σε μια συμφωνία για τη λύση του Κυπριακού. Αναφέρει επίσης ότι η ομιλία Αναν, έγινε δεκτή με θετικό τρόπο από όλους. Σε άλλη είδηση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση "εμπαίζει" τους κυβερνητικούς ιατρούς, σε ότι αφορά στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στην έναρξη των απευθείας συνομιλιών, έχοντας ως τίτλο, τη φράση από την ομιλία του Κόφι Αναν, ότι "Η μακροχρόνια ειρήνη, είναι απτή", τονίζοντας εξάλλου ότι σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, οι επιπτώσεις μπορούν να αποβούν καταστροφικές. Σε άλλη είδηση γράφει για την απεργία προσωπικού των Βρετανικών Αερογραμμών, με αποτέλεσμα να υποστούν ταλαιπωρία, πέραν των 25 χιλιάδων επιβατών.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 10 July 1997 - 8:24:41 UTC