Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές και ιδιαίτερα το ενδεχόμενο υποβολής ή όχι, υποψηφιότητας από τον Αλέκο Μαρκίδη και ο απόηχος της επίσκεψης του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Αποτροπή του βέτο ζήτησε ο Βαν ντεν Μπρουκ", γράφει ότι ο Επίτροπος της ΕΕ πρότεινε στον Πρόεδρο Κληρίδη να συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει να υποβάλει βέτο, για συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Γενικός Εισαγγελέας ετοιμάζει γνωμάτευση για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σχετικά με τους τρεις αξιωματικούς της Αστυνομίας που είχαν παυθεί.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Προβληματισμένος ο Μαρκίδης δεν δεσμεύτηκε στον Κυπριανού ότι θα εξαγγείλει υποψηφιότητα", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει καταλήξει μέχρι στιγμής στην τελική του απόφαση. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, ότι ούτε η κυπριακή, αλλά ούτε η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσουν σε διαβήματα για τις δηλώσεις Βαν ντεν Μπρουκ, για ύπαρξη ντε φάκτο χωριστής "νομοθεσίας" στα κατεχόμενα.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Αγωνία διαρκείας για τον τρίτο", γράφει ότι το ΔΗΚΟ θα αναμένει την απόφαση του Αλέκου Μαρκίδη για την υποψηφιότητά του, μέχρι και λίγο πριν από την απογευματινή συνεδρία του Εκτελεστικού του Γραφείου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι βρέθηκε χθες κρυμμένος σε χωράφι από αστυνομικούς που τον αναζητούσαν, ύστερα από τετραήμερη απουσία από το σπίτι του, ο 45χρονος Νίκος Λαντίδης από το Λυθροδόντα, για τον οποίο υπήρχαν φόβοι ότι πιθανό να αυτοκτονούσε.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Ο Μαρκίδης εξαγγέλλει υποψηφιότητα 10 - 15 Δεκεμβρίου", γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι προβληματισμένος κατά πόσο θα εξαγγείλει σήμερα ή όχι την υποψηφιότητά του και εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα, τελικά δεν θα το πράξει. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η συντεχνία ΣΥΝΥΚΑ - ΣΕΚ των Κυπριακών Αερογραμμών, πραγματοποιεί σήμερα έκτακτο συνέδριο με σκοπό την ενημέρωση των μελών της, επί των εισηγήσεων του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Τελειώνει το θρίλερ του τρίτου σήμερα", γράφει ότι το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ παίρνουν σήμερα οριστικές αποφάσεις για τον τρίτο υποψήφιο, ενώ όπως εκτιμά η εφημερίδα, ο Αλέκος Μαρκίδης επενδύει σε πλατιά βάση στήριξης της υποψηφιότητάς του. Αλλού γράφει ότι οι κυβερνητικοί γιατροί που απέρριψαν την πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ, συλλέγουν υπογραφές για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Οι πρόσφυγες ψηφίζουν Γ. Ιακώβου", γράφει ότι το μήνυμα που πήρε ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Ιακώβου, από προψεσινή του περιοδεία στους συνοικισμούς Καμάρες και στο Καλό Χωριό Λάρνακας, είναι ότι μαζικά οι πρόσφυγες θα ρίξουν την ψήφο τους στον ίδιο. Αλλού γράφει ότι οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι Ε/κ και Τ/κ κομμάτων, αποφάσισαν χθες την επαναδραστηριοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Κομμάτων και την εισήγηση μέτρων για επαναπροσέγγιση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Αρμόδιου για Εξωτερικές Σχέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, με τις οποίες υποστήριζε ότι οι ηγέτες των χωρών της Ενωσης, δεν πρέπει να ασχοληθούν σε υπερβολικό βαθμό με τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι δυο Βρετανοί στρατιώτες, ένας των βάσεων και ένας των ΗΕ, έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας σε διάστημα τριών ημερών.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 4 December 1997 - 8:24:12 UTC