Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/12/1997 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές εξελίξεις στο ΔΗΚΟ και η απόφασή του για υποστήριξη του Αλέκου Μαρκίδη στις προσεχείς προεδρικές εκλογές είναι το κύριο θέμα που απασχολεί το σημερινό κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν βαίνουμε προς ημιαναγνώριση του ψευδοκράτους.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Με Μαρκίδη το ΔΗΚΟ" γράφει ότι το ΔΗΚΟ αποφάσισε να υποστηρίξει το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη στις προσεχείς εκλογές αν τελικά κατέλθει υποψήφιος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και τέως Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης που τυγχάνει ευρείας αποδοχής στο χώρο του κόμματος υπέδειξε στον Πρόεδρο του κόμματος κ. Κυπριανού ότι θα πρέπει να κατέλθει ως υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι μέσα σε μια βδομάδα ο Σπύρος Κυπριανού εβρισκόμενος μπροστά σε τρομερά αδιέξοδα οδήγησε το ΔΗΚΟ στη λήψη δυο αποφάσεων πρωτοφανών και δύσκολο να γίνουν κατανοητές σε σχέση με τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Ενώ την περασμένη βδομάδα λήφθηκε απόφαση για εν λευκώ συνέχιση διαβουλεύσεων με τον "τρίτο" υποψήφιο αγώστου ταυτότητας χθες λήφθηκε απόφαση για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Αλέκου Μαρκίδη χωρίς ο ίδιος να έχει αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε χθες τη διαφωνία του με όσους νομίζουν ότι βαίνουμε προς ημιαναγνώριση του ψευδοκράτους.

"Η Μάχη" αναφέρει ότι μετά και τις χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις, το εκλογικό σκηνικό αποσαφηνίστηκε σε μεγάλο βαθμό αφού το ΔΗΚΟ αποφάσισε υποστήριξη Αλέκου Μαρκίδη κάτι που οδηγεί σε αντιπαράθεση με το Γλαύκο Κληρίδη, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο των προεδρικών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι δεύτερη επιστολή προς όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, διαβίβασαν, αυτή τη φορά ιδιοχείρως, οι τρεις παυθέντες αξιωματικοί, με την οποία ζητούν την άμεση και ενεργό συμμόρφωση της κυβέρνησης προς την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

"Η Σημερινή" αναφέρει ότι στα χέρια του Αλέκου Μαρκίδη βρίσκονται οι αμέσως επόμενες εξελίξεις, ο οποίος θα έχει τις προσεχείς μέρες αλλεπάλληλες επαφές με πολιτικούς παράγοντες του τόπου, καθώς και με στελέχη του ΔΗΣΥ και άλλων κομμάτων, πέραν του ΔΗΚΟ, για να εξακριβώσει, κατά πόσον η δική του υποψηφιότητα θα είναι όπως ο ίδιος τη θέλει συνενωτική και συναινετική. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντε Μπρουκ υποστηρίζει πως όταν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ, η χώρα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της και με τη ντε φάκτο νομοθεσία του ψευδοκράτους.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Πρόταση προς ΔΗΣΥ με Αλέκο Μαρκίδη", γράφει ότι ο "τρίτος" απέκτησε χθες όνομα, αλλά δεν έχει ακόμα πάρει τις τελικές του αποφάσεις και παραθέτει τη χθεσινή απόφαση των συλλογικών οργάνων του ΔΗΚΟ, για στήριξη της υποψηφιότητας Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος δήλωσε ότι θεωρεί τιμή του την απόφαση του ΔΗΚΟ, επαινώντας τον κ. Κυπριανού ως κορυφαίο πολιτικό. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση της συντεχνίας των Κυπριακών Αερογραμμών ΣΥΝΥΚΑ, να μη συζητήσει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας, επειδή όπως υποστηρίζει, βρίθει αντεργατικών προνοιών.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Το ΔΗΚΟ αποφάσισε Μαρκίδη αν πει το ναι", γράφει ότι για πρώτη φορά το ΔΗΚΟ διακήρυξε πως για καθαρά πολιτικούς λόγους, δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κληρίδη, ούτε στον πρώτο, αλλά ούτε και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αλλού γράφει ότι οι τιμές των πετρελαιοειδών δεν μειώνονται από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν μειωθεί και η ισοτιμία του δολαρίου με την κυπριακή λίρα έγινε πιο ευνοϊκή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι χθες το ΔΗΚΟ απεκάλυψε μεν ότι ο Αλέκος Μαρκίδης είναι το άτομο που υποστηρίζει για την προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα κατά πόσο θα υποβάλει υποψηφιότητα. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε χθεσινοβραδινή είδηση του πρακτορείου Ρόιτερ, σύμφωνα με την οποία δυο Γερμανοί απήχθησαν στην κατεχόμενη Κερύνεια και εγκατελήφθησαν σε απόμερη περιοχή, εκτιμώντας ότι η υπόθεση σχετίζεται με οικονομικές διαφορές στη Γερμανία.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" εκτιμά ότι ο Αλέκος Μαρκίδης ετοιμάζεται να υποβάλει τελικά υποψηφιότητα με την πίστη ότι είναι ο σωστός άνθρωπος για να ηγηθεί της Κύπρου προς τον 21ο αιώνα και προβλέπει ότι θα εξαγγείλει την υποψηφιότητά του, την προσεχή Δευτέρα. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή έγκριση της Ατζέντα 2000 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία αναφέρει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, δεν εξαρτώνται από τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΚ/ΓΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 5 December 1997 - 7:24:10 UTC