Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1997 (ΚΥΠΕ) Οι διεργασίες των κομμάτων για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, η συνάντηση Μπλερ - Γιλμάζ για το Κυπριακό, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, οι νέες προκλητικές ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων σε βάρος των Ε/Κ, η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς με νέα άρματα μάχης και άλλα σημαντικά θέματα δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών", στο κύριο του θέμα με τίτλο, "Νέα άρματα Τ80 στην Εθνική Φρουρά", γράφει ότι η Ε.Φ. θα ενισχυθεί με νέα άρματα μάχης τύπου Τ80, των οποίων η δύναμη πυρός είναι κατά πολύ μεγαλύτερη του τύπου που διαθέτει σήμερα και τα οποία δεν αποκλείεται να φθάσουν στην Κύπρο την ίδια εποχή με τους πυραύλους S300. Ακόμη γράφει ότι ο Κύπριος στην καταγωγή Στέλιος Χατζηιωάννου άλλαξε στη Βρετανία το καθεστώς των αεροπορικών συγκοινωνιών και επόμενος σταθμός θα είναι η Ελλάδα.

Η "Αλήθεια" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Τόνι Μπλέρ: Προϋπόθεση" και γράφει ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα θέσει σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ την προϋπόθεση επίλυσης του Κυπριακού για την ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Γράφει ακόμη ότι συνέρχεται σήμερα το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ για να ασχοληθεί με το περιεχόμενο της απάντησης του κόμματος στην επιστολή Σπύρου Κυπριανού με την οποία πρότεινε συνεργασία με υποψήφιο τον Αλέκο Μαρκίδη.

"Η Μάχη", στο πρωτοσέλιδό της θέμα, κάτω από τον τίτλο, "Δεν θα γίνει η συνάντηση", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη πως δεν συντρέχει κανένας λόγος συνάντησής του με τον Αλέκο Μαρκίδη και τόνισε ότι η υποψηφιότητά του είναι οριστική και αμετάκλητη. Οπως γράφει το δημοσίευμα, ο κ. Αναστασιάδης μετέφερε αίτημα του Αλέκου Μαρκίδη για συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι πληροφορίες που κατέχει ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρουν ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν κτύπημα - προβοκάτσια.

"Η Σημερινή", υπό τον τίτλο, "Κληρίδης: Οχι προκλήσεις έναντι Αλέκου Μαρκίδη", αναφέρει στο κύριο δημοσίευμά της ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, από το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, να τηρήσουν ήπιους τόνους και να αποφεύγουν προκλήσεις και αντεγκλήσεις με τον Αλέκο Μαρκίδη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι κατοχικές δυνάμεις προέβησαν χθες σε νέα προκλητική ενέργεια στην Αχνα, όταν θεάθηκαν δύο ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες, στον κύριο δρόμο Λάρνακας - Αμμοχώστου.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριό του θέμα, το οποίο στεγάζει κάτω από τον τίτλο, "Οριστικό ξεκαθάρισμα στο επόμενο τριήμερο", αναφέρει ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει οριστικά το προεκλογικό σκηνικό, ενώ εντείνονται οι βολιδοσκοπήσεις προθέσεων, για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει η θέση Μαρκίδη για συναινετική και συνενωτική υποψηφιότητα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι θα δημιουργηθεί ειδική στέγη για άτομα που κακοποιούνται στην οικογένειά τους. Οπως γράφει η εφημερίδα, η εφαρμογή του κοινωνικού αυτού σχεδίου κρίθηκε αναγκαία, λόγω της ανησυχητικής αύξησης αυτών των κρουσμάτων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Φίμωση και διώξεις στο ΔΗΣΥ", γράφει ότι με την τακτική της φίμωσης και της τρομοκρατίας, όπως αναφέρει, επιχειρείται στο ΔΗΣΥ να πνιγεί οποιαδήποτε φωνή που καλεί την ηγεσία να δει με νηφαλιότητα την όλη κατάσταση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι αρχίζουν αύριο στην Κύπρο, οι εργασίες της Συνόδου της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, με τη συμμετοχή του ΑΚΕΛ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πλησίασε χθες περισσότερο σε απόφαση, με βάση την οποία θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις μόνο με πέντε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες συν της Κύπρου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη υπέβαλαν προς τους Τούρκους διαμαρτυρία για το επεισόδιο του Σαββάτου, όταν Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν στη νεκρή ζώνη και έριξαν πυροβολισμούς κατά Ε/Κ γεωργών στην περιοχή Δένειας.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΚΝ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 9 December 1997 - 7:34:45 UTC