Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/12/1997 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές ιστορικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο Λουξεμβούργο, για διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη επί του θέματος, καθώς και οι εντεινόμενες διεργασίες σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 1998, αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" στο κύριο θέμα του γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Ντίνος Μιχαηλίδης τάσσεται ανεπιφύλακτα εναντίον πιθανής υποστήριξης, από το κόμμα, του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Γιώργου Ιακώβου και κάλεσε όσους εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση να τερματίσουν τις ενέργειές τους. Προβάλλει, επίσης, τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ιστορική σημασία για την Κύπρο και ότι θα είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

Η "Αλήθεια" προβάλλει και αυτή τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ότι η διεύρυνση ανοίγει την πόρτα για ένταξη της Κύπρου στην Ενωση. Προσθέτει, εξάλλου, ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εμφανίστηκε ενοχλημένος, λέγοντας ότι η Ε/κ πλευρά, η Ελλάδα και η ΕΕ δεν επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο και ότι η απόφαση εδραιώνει τη διαίρεση. Γράφει, επίσης, ότι πεθανε χθες το πρωί σε ηλικία 71 χρόνων ο γνωστός ηθοποιός Ανδρέας Μούστρας.

"Η Μάχη", κάτω απο τον κύριο τίτλο "Μηνύματα ενότητας", γράφει ότι γίνεται προσπάθεια για συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού για συνένωση της δεξιάς και ότι οικονομικοί παράγοντες και στελέχη των δύο κομμάτων τους καλούν να δημιουργήσουν μια νέα συγκυβέρνηση. Προβάλλει, επίσης, το προσχέδιο συμπερασμάτων, που υιοθέτησε αργότερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και γράφει ότι το Συμβούλιο προτείνει ιδιαίτερη προενταξιακή στρατηγική για την Κύπρο.

"Η Σημερινή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "ΔΗΚΟ τριών ταχυτήτων" και γράφει ότι στο κόμμα εκδηλώνονται τρεις τάσεις, με κύριο στόχο και των τριών την επιτυχία στις εκλογές και τη συνοχή του κόμματος. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού δήλωσε στην εφημερίδα πως θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα ενισχυθεί με νέους Πρέσβεις και ότι υπάρχουν δώδεκα υποψήφιοι.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του ασχολείται με τις προεδρικές εκλογές και αναφέρει ότι στο ΔΗΚΟ διχάζουν οι επιλογές για υποψήφιο Πρόεδρο, προβάλλοντας την προειδοποιητική επιστολή Ντίνου Μιχαηλίδη προς Σπύρο Κυπριανού. Ο Αλέκος Μαρκίδης ξεκαθαρίζει το θέμα της υποψηφιότητας του στις αρχές αυτής της εβδομάδας, προσθέτει. Γράφει, ακόμα, ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Βάσος Λυσσαρίδης, επανέφερε χθες την πρότασή του για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον κύριο τίτλο "Εκβιασμός Ντενκτάς", προβάλλει δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, ότι μετά την απόφαση της ΕΕ θα εδραιωθεί η διαίρεση του νησιού, ενώ ο Μπουλέντ Ετζεβίτ απειλεί με "νέους σχηματισμούς". Γράφει, επίσης, ότι σύμφωνα με τη συμφωνία των "15", η ενταξιακή διαδικασία ξεκινά επίσημα στις 30 Μαρτίου 1998, με τη συμμετοχή των δέκα χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και της Κύπρου. Σύμφωνα με ενδείξεις της εφημερίδας, ο Αλέκος Μαρκίδης δεν προτίθεται να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη με τις οποίες χαιρέτισε τις αποφάσεις της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τις ως ιστορικής σημασίας για την Κύπρο. Επικαλούμενη δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Turkish Daily News", γράφει ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κάλεσε μυστική συνάντηση ειδικών για το Κυπριακό από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με στόχο να ωφεληθεί από την πείρα τους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" προβάλλει τη χθεσινή παγκύπρια συγκέντρωση στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, με την οποία άρχισε η προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατιας Βάσου Λυσσαρίδη. Προβάλλει, επίσης, δηλώσεις του κ. Λυσσαρίδη στη Σύνοδο Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Λουξεμβούργο, όπου χαρακτήρισε υπονόμευση των ευρωπαϊκών και σοσιαλιστικών αρχών την ευκαιρία συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

Η επίσης εβδομαδιαία εφημερίδα "Επιλογή", επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του Γενικού Εισαγγελέα, γράφει ότι η απάντηση του Αλέκου Μαρκίδη για προεδρική υποψηφιότητα θα είναι μάλλον θετική. Προβάλλει, επίσης, συνέντευξη του βουλευτή του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση, ο οποίος προειδοποιεί ότι ο εποικισμός των κατεχομένων αποτελεί "νέο Κυπριακό".

(ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 14 December 1997 - 15:08:01 UTC