Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/12/1997 (ΚΥΠΕ) Οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές με τη χθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ και τις διάφορες επαφές αποτελούν αναμφίβολα την κύρια είδηση του σημερινού Τύπου. Ολες οι εφημερίδες προβάλλουν πρωτοσέλιδα την τραγωδία των επιβατών του μοιραίου "Γιακόβλεφ 32" και του μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου C 130 που κατέπεσε χθες στο όρος Πάστρα.

"Ο Αγών" προβάλλει δηλώσεις του Α' Αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου ότι υπάρχει μετάνοια για την επιλογή του Γιώργου Ιακώβου και ότι οι ατέλειωτες και πολιτικά αθέμιτες συναλλαγές γύρω από τις προεδρικές εκλογές έχουν ευτελίσει το δημόσιο βίο σε βαθμό εξαχρειώσεως. Υπάλληλος σε υπεραγορά στη Λάρνακα, η Μαρία Ηλιάδου, 21 χρονών, τέθηκε υπό κράτηση για τέσσερις μέρες σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση "κλοπής υπό υπαλλήλου" αφού απέσπασε από το ταμείο της υπεραγοράς το ποσό των 12.000.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απορρίπτει δική του κάθοδο και στρέφεται προς το ΑΚΕΛ. Χθες το Εκτελεστικό Γράφειο του κόμματος δεν πήρε οποιαδήποτε απόφαση και θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα. Αναφέρεται στη συνάντηση Κλίντον - Γιλμάζ την Παρασκευή, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αναμένουν συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η "Μάχη" με πηχυαίο τίτλο "ΔΗΚΟ, οδηγείται σε περιπέτειες" γράφει ότι υπάρχει αναταραχή στο ΔΗΚΟ με στελέχη του κόμματος να παρουσιάζονται έτοιμα να αποχωρήσουν εάν η τελική επιλογή είναι υποστήριξη του Γιώργου Ιακώβου στον Α' γύρο των προεδρικών. Αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου ότι οι προοπτικές για την οικονομία για το 1998 είναι ευοίωνες και ότι το 30% των κρατικών επενδυτικών δαπανών θα διατεθεί για έργα ανάπτυξης στην Πάφο.

Η "Σημερινή" γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης και ο ψευδοπρωθυπουργός του προωθούν σειρά μέτρων που αφορούν στην αναβάθμιση των "θεσμών" και αναδιαμορφώνουν το λεγόμενο "πρωτόκολλο" και ειδικότερα τις σχέσεις με τους ξένους. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ - ΠΕΟ αντέδρασαν έντονα στην υπό διαμόρφωση πρόταση των ξενοδόχων για τους όρους εργοδότησης στα ξενοδοχεία, η οποία αναφέρει ότι οι ξενοδόχοι θα συμμορφώνονται πλήρως προς τους γενικούς κανόνες εργασίας.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει τις συνεχιζόμενες συσκέψεις στο ΔΗΚΟ ως το κύριο θέμα του, σημειώνοντας ότι τη Δευτέρα το ΕΓ του κόμματος αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσει κατά πόσο θα παραπέμψει μια ή δύο εισηγήσεις στην Κεντρική Επιτροπή. Γράφει ότι σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 55% στις συναλλαγές με τραπεζικές πιστωτικές κάρτες το Νοέμβριο στην κυπριακή αγορά από Κύπριους κατόχους καρτών.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Το ΔΗΚΟ σταθερά εναντίον Κληρίδη" προβάλλει την εμμονή του κόμματος να μην ψηφίσει Γλαύκο Κληρίδη. Αναφέρει επίσης ότι σε χθεσινή συνάντηση Κυπριανού-Ιακώβου συζητήθηκε το θέμα των προεδρικών εκλογών. Ο κ. Ιακώβου είπε ότι το πρόγραμμά του είναι κεντρώου προσανατολισμού και δεν θα υπάρξουν δυσκολίες εάν το ΔΗΚΟ αποφασίσει να τον υποστηρίξει.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι η ΑΤΗΚ υπέγραψε διμερή συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών IDT για απευθείας σύνδεση μεταξύ των δύο για διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις. Ο Τρίφωνας Νεοκλέους της ΠΟΒΕΚ δήλωσε ότι η κίνηση στα καταστήματα την περίοδο των Χριστουγέννων παρουσιάζεται μειωμένη κατά 20 με 30% σε σύγκριση με το 1996.

Η "Επιλογή" προβάλλει τη νέα αεροπορική τραγωδία στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε μέλη του πληρώματος στρατιωτικού αεροσκάφους C-130, που βοηθούσε στις προσπάθειες εντοπισμού του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους που είχε συντριβεί το βράδυ της Τετάρτης. Γράφει ότι διεπράχθη άγριος φόνος στη Λεμεσό με θύμα τον 23χρόνο Γεωργιανό, Κώστα Ασλανίδη, 23 ετών.

"Τα Νέα" προβάλλουν την εκδήλωση για τους αγνοούμενους στην Πλατεία Ελευθερίας και στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος, ο Πρόεδρος της Βουλής και άλλοι επίσημοι. Σε δέντρο κοντά στο οδόφραγμα κρέμασαν κίτρινες κορδέλες και υπέγραψαν το βιβλίο συμπαράστασης. Επίσκεψη στην Κύπρο για επιθεώρηση του Σλοβενικού αποσπάσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πραγματοποίησε ο Υπουργός Αμυνας της Σλοβενίας Τιφ Τέρνσεκ, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Γεώργιο Χαραλαμπίδη.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ)
(Μ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 21 December 1997 - 10:24:17 UTC