Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1997 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή διάσκεψη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και υποψηφίου για την προεδρία, Γλαύκου Κληρίδη, οι συνεχιζόμενες διεργασίες γύρω από τις προεδρικές εκλογές, τα μέτρα που μελετά το κατοχικό καθεστώς σαν αποτέλεσμα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την Κύπρο και οι έρευνες για την ανεύρεση του ουκρανικού αεροπλάνου στην Ελλάδα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Ευρύτερη συναντίληψη στο Εθνικό Συμβούλιο", αναφέρεται στη χθεσινή, πρώτη διάσκεψη Τύπου του Γλαύκου Κληρίδη, και γράφει ότι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεκδικεί τις εκλογές με το σύνθημα "Απόφαση ευθύνης", και πιστεύεει ότι στόχος μετά τις προεδρικές, πρέπει να είναι η ευρύτερη συναίνεση στο Εθνικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι, επιτέλους, έφθασε και ο χειμώνας από χθες, αφού η θερμοκρασία έπεσε χαμηλά, ενώ άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα χιόνια.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Εχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού, λέει για τις εκλογές ο Κληρίδης", αναφέρεται στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος όπως εκτιμά η εφημερίδα, μιλώντας με πλήρη ειλικρίνεια για τις ιστορικές στιγμές της Κύπρου που αναμένονται, έθεσε το λαό μπροστά σε απόφαση ευθύνης. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις Γιλμάζ, με τις οποίες εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση, απειλώντας με οριστική διχοτόμηση, αν προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου.

"Η Μάχη" με τίτλο "Εθνική υποψηφιότητα", αναφέρεται και αυτή στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου του Γλαύκου Κληρίδη και εκτιμά ότι μακριά από παζαρέματα και συναλλαγές, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει την υπερκομματική και εθνική του υποψηφιότητα στον Ελληνικό Κυπριακό λαό, την κρίση του οποίου, όπως είπε, εμπιστεύεται. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς", σύμφωνα με το οποίο οι Ρώσοι είναι έτοιμοι, ύστερα από ανταλλάγματα, να μη παραδώσουν τους πυραύλους S - 300 στην Κύπρο.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Πιέσεις και εκβιασμοί από τον Ντενκτάς", γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης προωθεί κινήσεις αντιπερισπασμού, που τον οδηγούν σε αυτοαπομόνωση, ενώ το κατοχικό καθεστώς έχει διαμορφώσει σειρά μέτρων αντίδρασης, στην απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι εργασίες στην αεροπορική βάση της Πάφου προχωρούν κανονικά, και η βάση αναμένεται να είναι έτοιμη στα τέλη του προσεχούς Ιανουαρίου.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Τη Δευτέρα ξεκαθαρίζουν οι εκλογικές προθέσεις", γράφει ότι με την οριστικοποίηση των επιλογών του ΔΗΚΟ, αναμένεται τη Δευτέρα να ξεκαθαρίσει το προεκλογικό σκηνικό ενώ ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Ντίνος Μιχαηλίδης, προτείνει αυτόνομη κάθοδο και στήριξη υποψηφιότητας του Σπύρου Κυπριανού. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς ετοιμάζεται να επιβάλει σοβαρούς περιορισμούς στις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Καθοριστικές οι αποφάσεις του ΔΗΚΟ", γράφει ότι οι αποφάσεις του ΔΗΚΟ που αναμένεται να ληφθούν σήμερα και τη Δευτέρα, κρίνονται ως καθοριστικής και ιστορικής σημασίας για το κόμμα, ενώ χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της, η ηγεσία του κόμματος, συνέχισε τις διαβουλεύσεις και μελέτησε διάφορες δημοσκοπήσεις. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Ο καιρός εμποδίζει τις έρευνες για την ανεύρεση του αεροπλάνου", αναφέρεται στις έρευνες στην Ελλάδα για ανεύρεση του ουκρανικού αεροπλάνου και γράφει ότι οι κακές καιρικές συνθήκες, η ομίχλη και το χιόνι, καθιστούν δύσκολη την ανεύρεση του Γιάκοβλεφ 42. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το 85% των προγραμμάτων πληροφορικής που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο, είναι παράνομα.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 20 December 1997 - 9:24:10 UTC