Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/12/1997 (ΚΥΠΕ) Το κύριο θέμα των σημερινών εφημερίδων είναι η χθεσινή απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου. Προβάλλονται επίσης η επιστροφή των κλεμμένων μωσαϊκών και η επίσημη προκήρυξη των εκλογών στις 8 Φεβρουαρίου.

"Ο Αγών" προβάλλει την κύρια είδησή του με τίτλο ο Κυπριανού "Εσυρε το ΔΗΚΟ στο άρμα του ΑΚΕΛ", σημειώνοντας ότι η απόφαση για υποστήριξη Ιακώβου πήρε 79 ψήφους υπέρ, 7 εναντίον και 5 αποχές. Αλλού αναφέρει ότι προκηρύχθηκαν επίσημα οι προεδρικές εκλογές για τις 8 Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά θα έχουν δικαίωμα ψήφου οι 18χρονοι και θα λειτουργήσει τηλεφωνική υπηρεσία παροχής πληροφοριών για τις προεδρικές. Στις 9 Ιανουαρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Δεν κάνει για Πρόεδρος", αναφέρεται σε δηλώσεις του Σπύρου Κυπριανού ότι θεωρεί τον Ιακώβου ως τεχνοκράτη και ότι "δεν ήταν το ιδανικό πρόσωπο για να διεκδικήσει την προεδρία". Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του Ισμαίλ Τζεμ για μια τετ - α - τετ συνάντηση με δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα. Ο νέος τηλεοπτικός σταθμός ΑΛΦΑ εξέπεμψε χθες σήμα και ετοιμάζεται για την 24ώρη εκπομπή του.

Η "Μάχη" αναφέρεται σε "Απόφαση Ντροπής" του ΔΗΚΟ για τη λήψη της οποίας σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι υποσχέσεις του ΑΚΕΛ ότι το ΔΗΚΟ θα έχει επτά υπουργεία, εκ των οποίων το ΥΠΕΞ θα δοθεί στο γιο του κ. Κυπριανού, και τη δημιουργία διευθυντηρίου για χάραξη γραμμής στο εθνικό θέμα. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Γεβγκένι Πριμακόφ επέκρινε έντονα δημοσίευμα των Financial Times ότι συζήτησε μη υλοποίηση της συμφωνίας για παράδοση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο έναντι οικονομικών αποζημιώσεων.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Νέο μέτωπο ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ" αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή απόφαση του ΔΗΚΟ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γιώργο Ιακώβου και σημειώνει δηλώσεις του τέως αντιπροέδρου του κόμματος, Αλέξη Γαλανού, στην εφημερίδα, για εξαγγελία σήμερα της δικής του υποψηφιότητας. Αλλού γράφει ότι οι ιατρικές υπηρεσίες Λάρνακας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά το θάνατο 18χρονης Ρουμάνας λόγω μηνιγγιδοκοκκικής σηψαιμίας.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Αφετηρία εξελίξεων η νέα επιλογή ΔΗΚΟ" γράφει ότι η νέα επιλογή του ΔΗΚΟ αποτελεί αφετηρία εξελίξεων και σημειώνει ότι όπως προτάχθηκε χθες βράδυ, ο κ. Ιακώβου δεσμεύθηκε στις θέσεις του ΔΗΚΟ για το εθνικό θέμα και σε συμμετοχή του Σπύρου Κυπριανού στους χειρισμούς. Σε άλλη είδηση γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη εξακολουθούν να είναι αισιόδοξα για το μέλλον της συμφωνίας Κληρίδη - Ντενκτάς στο θέμα των αγνοουμένων, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι πληροφορίες των Τούρκων είναι ακόμα ελλιπείς.

Η "Χαραυγή", με τίτλο "Με Ιακώβου νίκη από την πρώτη Κυριακή" αναφέρεται στην πόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, την οποία χαρακτηρίζει ιστορικής σημασίας και σημειώνει τη δήλωση Σπύρου Κυπριανού ότι εμπιστεύεται καλύτερα έναν τεχνοκράτη (Ιακώβου) από έναν πολιτικό (Κληρίδη) "που δεν τηρεί το λόγο του". Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Γιώργου Ιακώβου με τις οποίες καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του.

Η "Cyprus Mail" προβάλλει την επιστροφή μέρος των κλεμμένων ψηφιδωτών που βρέθηκαν στη Γερμανία στην κατοχή του Τούρκου λαθρέμπορου Αϊντίν Ντικμέν. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην παράνομη κράτηση από τις κατοχικές δυνάμεις του 24χρονου Ελλαδίτη Σπύρου Λιλλέ και σημειώνει δήλωση του Εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι ότι είναι καλά στην υγεία του.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 23 December 1997 - 12:26:46 UTC