Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/12/1997 (ΚΥΠΕ) Η γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με την οποία απαντά στις επικρίσεις του αρχηγού του ΔΗΚΟ και Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του βουλευτή Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού, για την προεδρία της Δημοκρατίας, οι διαξιφισμοί των πολιτικών αρχηγών για τις προεδρικές εκλογές, η επιστροφή μέρους των κλεμμένων εκκλησιαστικών θησαυρών μας και η ανταρσία σε υπό παναμαϊκή σημαία πλοίο, είναι μερικά από τα κύρια θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

"Ο Αγών" προβάλλει τη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με την οποία απαντά στις επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, για έλλειψη συνεργασίας μεταξύ τους, σημειώνοντας ότι οι προεδρικές εκλογές δεν θα πρέπει να υποβαθμιστούν σε αυτό το επίπεδο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι μετά από 23 χρόνια οι εγκλωβισμένοι θα κάνουν φέτος για πρώτη φορά Χριστούγεννα στα κατεχόμενα μαζί με τις οικογένειές τους.

Η "Αλήθεια", αναφερόμενη επίσης στη γραπτή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, γράφει ότι απάντησε στα παράπονα και τις επιθέσεις του Σπύρου Κυπριανού επικαλούμενος την κρισιμότατη περίοδο για το εθνικό μας θέμα και υποδεικνύοντας ότι απαιτούνται καλά μελετημένοι χειρισμοί. Αλλού προβάλλει γραπτή δήλωση του πρώην εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΚΟ, Πολύβιου Κόλοκου, προς τον Σπύρο Κυπριανού, με την οποία υπογραμμίζει ότι η απόφαση για υποστήριξη Γιώργου Ιακώβου είναι μέρος ατελείωτων λανθασμένων χειρισμών.

"Η Μάχη" αναφέρεται σε ισχυρό ρεύμα υπέρ της υποψηφιότητας του βουλευτή Αμμοχώστου και πρώην Προέδρου της Βουλής, Αλέξη Γαλανού, και προβάλλει τη δήλωσή του ότι παρόλο που τέθηκε εκτός ΔΗΚΟ η καρδιά του κτυπά ΔΗΚΟϊκά. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο και σημειώνει ότι χαιρετίζεται η απόφαση της ΕΕ και ζητείται η συνέχιση του στρατιωτικού διαλόγου.

"Η Σημερινή" γράφει ότι ο Αλέξης Γαλανός παρεμβαίνει με τη δική του κεντρώα - ανεξάρτητη υποψηφιότητα στο προεδρικό σκηνικό, με αιτιολογία την παροχή δυνατότητας επιλογής στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και σε άλλους πολίτες που επιζητούν ανανέωση του πολιτικού λόγου. Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έχει στείλει επιστολή στον Πρόεδρο Κληρίδη με την οποία ανακοινώνει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, και στην οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν γίνεται αναφορά στο θέμα συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι η απόφαση ΔΗΚΟ για υποστήριξη του Γιώργου Ιακώβου πυροδοτεί αντιπαραθέσεις σε όλα τα μέτωπα και στέλνει το προεκλογικό θερμόμετρο στα ύψη. Αλλού αναφέρεται στην επιστροφή στην Κύπρο μέρους των κλεμμένων τοιχογραφιών από την κατεχόμενη εκκλησία του Αντιφωνητή κι ένα ψηφιδωτό από την επίσης κατεχόμενη εκκλησία της Κανακαριάς και σημειώνει ότι οι κυπριακές αρχές έχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν και άλλοι εκκλησιαστικοί θησαυροί από τα κατεχόμενα στο εξωτερικό.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, απηύθυνε χθες έκκληση προς την ΕΔΕΚ, τους ΕΔΗ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις για υποστήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας Γιώργου Ιακωβου. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Μάρκου Κυπριανού, με τις οποίες απαντά στις επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, και υποστηρίζει ότι σε συνάντηση που είχε μαζί του, αυτός του πρότεινε του Υπουργείο Εξωτερικών σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη χθεσινή διάσωση από την κυπριακή λιμενική Αστυνομία του Βρετανού καπετάνιου του υπό παναμαϊκή σημαία πλοίου "Blue Breeze" μετά από φερόμενη ανταρσία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Αστυνομία, με επιστολή της στο Γενικό Εισαγγελέα, ζητά απαγόρευση της εισαγωγής παιγνιδιών που εκπέμπουν ακτίνες λέιζερ.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως νέο μεγαλεπήβολο στόχο της την προσέλκυση των υπεράκτιων αμοιβαίων κεφαλαίων στην Κύπρο. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου προσωρά από τις 2 Ιανουαρίου σε πλήρη φιλελευθεροποίηση των προμηθειών που πληρώνουν οι επενδυτές στους χρηματιστές.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ)
(Μ.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 24 December 1997 - 10:24:14 UTC