Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1997 (ΚΥΠΕ) Η παγκύπρια σύσκεψη του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και οι κατηγορίες του Προέδρου του κόμματος, Σπύρου Κυπριανού για "μικρή χούντα", οι διαφωνίες του με μέλη του κόμματος, οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν σ'όλη την Κύπρο, και η απόφαση του ψευδοκράτους να αναστείλει τις δικοινοτικές επαφές, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Ο "Αγών" προβάλλει το κύριο θέμα του με τον τίτλο "Κόντρα Σπύρου Κυπριανού - Ανδρέα Χριστοφίδη" και γράφει ότι σφοδρή μετωπική σύγκρουση σημειώθηκε μεταξύ των δύο πρώην στενών συνεργατών. Ο κ. Κυπριανού κατηγορεί τον κ. Χριστοφίδη για "ανεξήγητη πολιτική" εναντίον του ενώ ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει ότι "επιστρέφουμε ταχύτατα στην εποχή της μεγάλης συνωμοσίας και των εγκεφάλων". Αλλού, γράφει ότι παρά τις βροχές των τελευταίων ημερών, τα φράγματα δεν λένε να γεμίσουν.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Κτυπητές απουσίες πρωτοκλασάτων στελεχών ΔΗΚΟ στη συγκέντρωση για Ιακώβου" γράφει ότι στη χθεσινοβραδινή παγκύπρια συγκέντρωση του ΔΗΚΟ έλειπαν, ανάμεσα σ'άλλους, ο αντιπρόεδρος, Ντίνος Μιχαηλίδης, ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης, οι Ανδρέας και Νίκος Μουσιούττας, ο Κυριάκος Χριστοφή, ο Κώστας Πετρίδης και άλλοι, οι οποίοι εξέφρασαν διαφωνία με την απόφαση για υποστήριξη Γιώργου Ιακώβου. Η "Α" γράφει επίσης δικαστήριο ανηλίκων θα αποφασίσει για την τύχη των τριών ανηλίκων που με τις πράξεις τους προκάλεσαν το θανάτο της 79χρονης Ξενούς Κυπάρα.

Η "Μάχη" αναφέρει ότι σε "Συμφωνία - φάντασμα" στηρίζεται η συνεργασία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ, κάτι που φαίνεται να οδηγεί σε νέο μίνιμουμ πρόγραμμα, με μόνη διαφορά τον υποψήφιο για την προεδρία. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, άρχισε, σύμφωνα με τη "Μ" να ασκεί πιέσεις προς τα στελέχη του ΔΗΚΟ για να αποτρέψει τις διαφοροποιήσεις από την απόφαση για υποστήριξη Ιακώβου. Σε άλλη στήλη, η "Μ" γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών στη Μόσχα, οι Αμερικανοί εντάσσουν το Κυπριακό στο πακέτο των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Η "Σημερινή" προβάλλει το κύριο θέμα της με τον τίτλο "Σφοδρές κατηγορίες Κυπριανού εναντίον Προεδρικού". Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ήταν αδύνατη η συνέχιση της συνεργασίας με τον Πρόεδρο Κληρίδη ως υποψήφιο πρόεδρο και με τη "μικρή χούντα" που, όπως είπε, τον περιβάλλει. Η "Σ" αναφέρεται επίσης στα μέτρα που έχει πάρει το κατοχικό καθεστώς μετά την απόφαση του Λουξεμβούργου για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, που περιλαμβάνουν την απαγόρευση εφέξης τις οποιεσδήποτε επαφές με τις ελεύθερες περιοχές.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Πυροδοτήθηκε οξεία εκλογική αντιπαράθεση", γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού προχώρησε σε διμέτωπη επίθεση, μιλώντας για "μικρή χούντα" ενώ έδειξε την πόρτα του ΔΗΚΟ σε όλους τους διαφωνούντες με την κομματική επιλογή. Παρών χθες ήταν μόνο ο πρώην Υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, ενώ ο Ντίνος Μιχαηλίδης θα προβεί σήμερα σε δήλωση σχετικά με τις επιλογές του. Εξάλλου, εκτιμάται ότι ο Αλέξης Γαλανός θα χάσει την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών. Αλλού, ο "Φ" γράφει ότι η Αθήνα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου από την Αγκυρα σε βάρος της Ελλάδας.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Σίγουρη η νίκη", προβάλλει τη χθεσινοβραδινή παγκύπρια σύσκεψη στελεχών του ΔΗΚΟ. Θερμή υποδοχή επεφύλαξε η σύσκεψη στον κ. Ιακώβου, ενώ ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Γιώργος Ιακώβου θα τηρήσει πιστά τα όσα υπόσχεται. Προβάλλει επίσης δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι "θα ακολουθήσουμε πολιτική επιθετικής διπλωματίας". Η "Χ" αναφέρεται στην ακύρωση του δείπνου της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας για Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματίες, λόγω της απόφασης του ψευδοκράτους να αναστείλει τις δικοινοτικές επαφές.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο πρωτοσέλιδό της, αναφέρεται στον Παύλο Γεωργίου, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για μετάδοση του ιού του AIDS στην Αγγλίδα φίλη του και γράφει ότι και η ίδια η Τζάνετ Πινκ δήλωσε ότι δεν βλέπει το λόγο να κρατείται ακόμη ο Γεωργίου στις φυλακές. Αναφέρεται επίσης στις καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν τις τελευταίες μέρες που προκάλεσαν και ζημιές.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 30 December 1997 - 7:24:10 UTC