Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1998 (ΚΥΠΕ) Η σημασία που θα έχει για το Κυπριακό η επικείμενη σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο Κάρντιφ, η χθεσινοβραδινή ομιλία του Τούρκου πανεπιστημιακού Γιαλτσίν Κιουτσούκ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και η κινητοποίηση της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ασυνείδητων φορέων του ιού του AIDS είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Χάος στα ταχυδρομεία" γράφει ότι αναστάτωση και χάος επικρατούν στα ταχυδρομεία της νήσου ενώ τρεις χιλιάδες ταχυδρομικοί σάκκοι με ένα εκατομμύριο επιστολές και ταχυδρομικά δέματα παραμένουν στοιβαγμένα στους χώρους του Κεντρικού Ταχυδρομείου Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων από χώρες της ΕΕ μέσω χωρών της Μέσης Ανατολής που παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια έχει ανησυχήσει τις Τελωνειακές Αρχές και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Φόρμουλα στο Κάρντιφ για ικανοποίηση της Τουρκίας" ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ίσως και στο θέμα της εγκατάστασης ή όχι των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κύπρο, θα εξαρτηθούν τελικά, από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Κάρντιφ, κατά τη οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να βελτιωθεί υπέρ της Τουρκίας η απόφαση του Λουξεμβούργο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο για την ομοφυλοφιλία με στόχο είτε να ψηφιστεί την ίδια μέρα είτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Πτήσεις - S300 πάνε πακέτο" γράφει ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία δήλωσε χθες ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι βρίσκεται υπό συζήτηση η πρόταση του Θεόδωρου Πάγκαλου για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο. Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι σε πλήρη κινητοποίηση και επαγρύπνηση βρίσκεται η Αστυνομία για την αντιμετώπιση των ασυνείδητων φορέων του AIDS, που δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα και δεν προειδοποιούν τους ερωτικούς συντρόφους τους για την κατάστασή τους.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Τοξικά θανάτου νότια της Κύπρου", γράφει ότι σύμφωνα με το Διευθυντή Μεσογείου της οργάνωσης "Πράσινη Ειρήνη", βιομηχανία χημικών του Ισραήλ απορρίπτει στη θάλασσα, σαράντα μίλια νοτίως της Κύπρου, απόβλητα τρεις φορές την εβδομάδα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι Σύνδεσμοι του ΚΕΒΕ επανέλαβαν στη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, τη θέση τους για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων ως έχουν πάνω σε τριετή βάση, με πιθανή αναπροσαρμογή των μισθών τα δυο τελευταία χρόνια.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Αγγλικό πακέτο για υπέρβαση αδιεξόδου", γράφει ότι η βρετανική προεδρία επεξεργάζεται ολοκληρωμένο πακέτο για βελτιωμένη πρόταση προς την Τουρκία στο Κάρντιφ, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές συνομιλίες και να υποβοηθηθεί η εξεύρεση της μεθοδολογίας για συζήτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Αλλού γράφει ότι στην Τουρκία αποφάσισε να επιστρέψει ο Τούρκος πανεπιστημιακός Γιαλτσίν Κιουτσούκ, που μίλησε χθες βράδυ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αψηφώντας το ενδεχόμενο να καταλήξει στη φυλακή για τις μαρτυρίες του σχετικά με τις θηριωδίες του Αττίλα.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Αναδίπλωση ΗΠΑ για λόγους τακτικής", εκτιμά ότι όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Κένεθ Μπριλ, οι έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο μετά τις απαράδεκτες, όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις Χόλμπρουκ, και τα λάθη Φόλεϊ και Ρούμπιν, οδήγησαν τις ΗΠΑ σε μια αναδίπλωση για λόγους τακτικής. Σε άλλο σημείο γράφει ότι κατά την προχθεσινή συνεδρία της, η Πολιτική Επιτροπή του ΔΗΣΥ τάχθηκε υπέρ της επίσπευσης των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων και ημιδημοσίων υπηρεσιών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν την εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Χάνς Κρίστιαν Κρούγκερ, κάλεσε χθες την κυπριακή εκκλησία να σταματήσει τη φραστική της αντίθεση σχετικά με την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" γράφει ότι οι Αμερικανοί επιρρίπτουν τώρα την ευθύνη στην τουρκική πλευρά για την αποτυχία της αποστολής του Αμερικανού Προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο και επισημαίνουν ότι η διπλωματική τους προσπάθεια στο Κυπριακό θα συνεχιστεί. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας εξέφρασε χθες φόβους ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο πολέμου για να επιλύσει μερικές από τις διαφορές της σχετικά με το Αιγαίο. (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΔΠ/ΜΚ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 15 May 1998 - 11:20:29 UTC