Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/06/1998 (ΚΥΠΕ) Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν και οι διάφορες προσπάθειες για αποκλιμάκωση της τεχνητής έντασης που δημιούργησε η Τουρκία απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης εσωκομματικά θέματα του Δημοκρατικού Κόμματος και τις συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Ιστορική Κίνηση Κληρίδη" αναφέρεται στην κίνηση του Προέδρου Κληρίδη να προχωρήσει σε πάγωμα των εξοπλισμών νοουμένου ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα θέσει σε εφαρμογή την πρότασή του για ουσιαστική μείωση των κατοχικών στρατευμάτων. Γράφει ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος θα δώσει κατάθεση στην αστυνομία σε σχέση με υπόθεση απάτης 3,7 εκ. λιρών σε βάρος Βρετανού την οποία εξετάζει η βρετανική αστυνομία.

"Η Μάχη" με πηχυαίο τίτλο, "Επιστροφή Μιχαηλίδη στο ΔΗΚΟ" γράφει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού επιχειρεί επανασυγκόλλησή του με πρώτη ενέργεια συνάντηση που θα έχει με τον Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη. Αναφέρει ότι οι τουρκικές προκλήσεις θα συνεχιστούν λόγω Κάρντιφ με την παράνομη επίσκεψη Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα και τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για συζήτηση των εμποδίων που θέτει η Ελλάδα στις σχέσεις Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

"Η Σημερινή" υποστήριζει ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν διπλωματική παρασκηνιακή παρέμβαση για εκτόνωση της έντασης που επικρατεί στο Αιγαίο με τη συμβολή του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα. Η Γενική Εισαγγελία προτίθεται να χρησιμοποιήσει κάθε ένδικο μέσο για να ακυρώσει την πρωτόδικη απόφαση στην υπόθεση των αδελφών Αεροπόρων, οι οποίοι αθωώθηκαν για την απόπειρα δολοφονίας του Αντώνη Φανιέρου.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Πρωτοβουλίες Αποκλιμάκωσης" γράφει ότι η αιχμή του δόρατος των προσπαθειών για αποκλιμάκωση της έντασης που δημιούργησε η Τουρκία είναι η επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για αποστρατικοποίηση. Αύριο οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της ΕΕ θα συζητήσουν τις στρατιωτικές κινήσεις στην περιοχή. Αναφέρεται σε δηλώσεις του Ειδικού Εκπροσώπου της ΕΕ Μιγκουέλ Μορατίνος στο ΚΥΠΕ ότι το Μεσανατολικό και το Κυπριακό έχουν κοινούς παρονομαστές και τονίζει την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στις δύο περιπτώσεις.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στην επίσκεψη-αντίποινα του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα και σε δηλώσεις των Τούρκων πιλότων των F- 16 που στάθμευσαν παράνομα στην Κύπρο ότι σε τρία λεπτά είναι έτοιμοι να βρίσκονται στο νησί εάν χρειαστεί. Προβάλλει δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας Κύπρου, Σόλων Τριανταφυλλίδη, ότι η απελευθέρωση των επιτοκίων θα καλύψει όλα ανεξαίρετα τα δάνεια αλλά πιθανόν να δοθεί μια μεταβατική περίοδος για τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει δηλώσεις διπλωματών δυτικών χωρών οι οποίοι αναφέρονται στην έλλειψη μακροπρόθεσμης πολιτικής εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης και τονίζουν ότι η υπομονή της διεθνούς κοινότητας εξαντλείται. Γράφει ότι μερικοί πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών αμοίβονται όσο οι έμπειροι πιλότοι του Κόνκορντ, σημειώνοντας ότι ο κάθε πιλότος των Αίαρμπας των ΚΑ στοιχίζει πέραν των 80,000 λιρών στον εθνικό μεταφορέα.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 21 June 1998 - 9:24:06 UTC