Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-09-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ) Οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και των άλλων επισήμων και πολιτικών αρχηγών στη Νέα Υόρκη και η επικείμενη ομιλία του Προέδρου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, οι εξελίξεις στο θέμα των καταγγελιών Πουργουρίδη κατά του Ντίνου Μιχαηλίδη και ειδικότερα η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής γύρω από το διορισμό του Γενικού Ελεγκτή για έρευνα του θέματος, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ορθή διαδικασία κρίνουν Κληρίδης - Γ. Εισαγγελέας" γράφει ότι προέκυψε χθες θέμα του οργάνου που θα ερευνήσει την υπόθεση δήθεν αθέμιτου πλουτισμού του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη. Το θέμα προέκυψε μετά από επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο Κληρίδη με την οποία ζητείται η διεξαγωγή της έρευνας από ποινικό ανακριτή και όχι από το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, και ο Πρόεδρος Κληρίδης αντιτίθενται στην πιο πάνω γνώμη. Γράφει, ακόμη, ότι σε σπίτι "ρακένδυτου 75 χρονου Λεμεσιανού" η Αστυνομία Λεμεσού ανακάλυψε 32 ιερές κλεμμένες εικόνες.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Κίνηση ΜΑΤ από Μαρκίδη", εκτιμά ότι η χθεσινή δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν έχει την εξουσία να διορίσει ποινικό ανακριτή για τις καταγγελίες Πουργουρίδη ισοδυναμεί με "κίνηση ΜΑΤ" για την απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία χαρακτήριζε παράτυπη και παράνομη τη διαδικασία που αποφάσισε ο Πρόεδρος Κληρίδης για έρευνα. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι στοιχεία που εξασφάλισε η Αστυνομία για τη δολοφονία του Μάριου Παναγίδη φαίνεται να οδηγούν στην εξιχνίαση και δύο άλλων φόνων, περιλαμβανομένου του φόνου του Ανδρου Αεροπόρου.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Αρση του 'εμπάργκο'", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ευνοούν και προωθούν άρση του λεγόμενου "εμπάργκο" που ισχύει εναντίον του ψευδοκράτους, συνδέοντας το θέμα με εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαδικασίες. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, το χάπι "Βιάγκρα" κυκλοφορεί και στη μαύρη αγορά στην Κύπρο και προσθέτει ότι Κύπριοι πλήρωσαν γι' αυτό μέχρι και 30 λίρες.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Εφόσον χρειασθεί θα διορισθεί και ανακριτής", γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης στήριξε τον τρόπο χειρισμού που επέλεξε ο Πρόεδρος Κληρίδης, των καταγγελιών Πουργουρίδη κατά του Ντίνου Μιχαηλίδη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν κριθεί σκόπιμο, να διορισθεί ανακριτής. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι οι σκύλοι σε 58 χωριά της Κύπρου διατρέφονται με εντόσθια ζώων, γεγονός που εμπερικλείει σοβαρούς κινδύνους για εξάπλωση του εχινόκοκκου.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Βουλή: Παράνομα ενήργησε ο Γλ. Κληρίδης", αναφέρεται στη χθεσινή ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, με την οποία αμφισβητείται η ενέργεια του Πρόεδρου Κληρίδη να διορίσει το Γενικό Ελεγκτή για να ερευνήσει τις καταγγελίες Πουργουρίδη κατά του Ντίνου Μιχαηλίδη. Αλλού προβάλλει τη διαφωνία του Πρόεδρου της ΑΤΗΚ, Μιχαλάκη Ζιβανάρη, με τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, ότι επιβάλλεται η συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων στα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, όπου διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας υποστήριξη για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για δημιουργία επιτροπής που θα ασχολείται, δήθεν, με περιουσιακές διαφορές, τόσο στις ελεύθερες περιοχές, όσο και στα κατεχόμενα.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΓ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 23 September 1998 - 7:24:23 UTC