Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/09/1999 (ΚΥΠΕ) Η συνέντευξη της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπραϊτ στην αθηναϊκή εφημερίδα "Καθημερινή" και στην τουρκική "Μιλλιέτ", η αυριανή συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, οι δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ για το Κυπριακό και η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προαβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Η Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ολμπραϊτ: Ηλθε η ώρα να λυθεί το Κυπριακό" γράφει ότι η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπραϊτ σε συνέντευξή της προς τις εφημερίδες "Καθημερινή" και "Μιλιέτ" υποστηρίζει ότι έφτασε η ώρα να λυθεί το Κυπριακό και τώρα παρουσιάζεται ένα παράθυρο ευκαιρίας. Αλλού γράφει ότι οι χρηματιστές ζητούν την παραίτηση του Προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Ντίνου Παπαδόπουλου, τον οποίο θεωρούν ως τον κύριο υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

"Το Θάρρος" κάτω από τον κύριο τίτλο "Παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού" γράφει ότι η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάντλιν Ολμπραϊτ δήλωσε ότι έφτασε η ώρα να λυθεί το Κυπριακό και κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί με τους Τ/Κ, ώστε να κατανοήσουν ότι είναι σημαντικό να γίνουν διαπραγματεύσεις ουσίας. Αλλού γράφει ότι 120 Αμερικανοί βουλευτές απευθύνθηκαν με επιστολή τους στον Πρόεδρο Κλίντον, καλώντας τον να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία της συνάντησής του με τον Ετζεβίτ για να του δώσει το μήνυμα της ανάγκης να συνεργαστεί για να βρεθεί δίκαιη και διαρκής λύση στο Κυπριακό.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Εφθασε η ώρα της Κύπρου" γράφει ότι η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπραϊτ σε κοινή συνέντευξή της προς τις εφημερίδες "Καθημερινή" και "Μιλλιέτ" διατυπώνει την εκτίμηση ότι έφτασε η ώρα να λυθεί το Κυπριακό, ενώ υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν οι όποιες ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο. Αλλού γράφει ότι ο νέος Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον επεσήμανε ότι εναπόκειται στην τουρκική πλευρά να αποδείξει αν έχει την πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Καταγγελίες Σοκ" γράφει ότι "σημεία και τέρατα αποκαλύπτονται γύρω από αγοραπωλησίες πολλών μετοχών" και ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΚ διερευνά ποινικά αδικήματα και ευθύνες εναντίον ορισμένων χρηματιστών, ύστερα από σοβαρότατες καταγγελίες που έφτασαν ενώπιόν του. Αλλού αναφέρει ότι η συνάντηση Κλίντον - Ετζεβίτ αποτελεί πρόκριμα για τις αποφάσεις του Κόφι Ανάν. Στο ίδιο δημοσίευμα γράφει επίσης τι ζήτησε ο Πρόεδρος Κληρίδης από το ΓΓ του ΟΗΕ και τι θέλει από τις ΗΠΑ ο Ετζεβίτ.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα αναφέρεται στην "κρίσιμη", όπως τη χαρακτηρίζει, συνάντηση Κλίντον- Ετζεβίτ στην οποία το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Το δημοσίευμα στεγάζεται κάτω από τον τίτλο "Αύριο το ναι ή το όχι για την Κύπρο". Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Αγκυρα φρόντισε να "προσγειώσει" τους αισιόδοξους και ότι οι Αμερικανοί μελετούν σενάρια επί χάρτου. Αλλού γράφει ότι οι πόλεις της Κύπρου χωρίζονται σε ζώνες ανάλογα με το υπέδαφος, υπό το φως πιθανών σεισμών.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στην ανεργία η οποία "καλπάζει", σύμφωνα με τον τίτλο του κύριου της θέματος, στο οποίο δίνονται στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η εφημερίδα γράφει ότι ανέρχεται στους 11.087 ο αριθμός αυτών που αποτάθηκαν για πληρωμή επιδόματος ανεργίας κατά τους πρώτους επτά μήνες του 1999. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ ότι η Ρωσία θα διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 27 September 1999 - 6:24:11 UTC