Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 12/07/2000 Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Γενεύη, η χθεσινή "βουτιά" του Δείκτη Τιμών στο ΧΑΚ, οι τραγικές συνέπειες λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, οι εξελίξεις στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και η αντιπαράθεση των Δήμων της μείζονος Λευκωσίας με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για το θέμα των διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο ντε Σότο θα υπαγορεύσει ιδέες" ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα υποβάλει σήμερα στη Γενεύη τις αναμενόμενες προτάσεις του προς τους δυο διαπραγματευτές, Γλαύκο Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς, ύστερα από διαβουλεύσεις με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Κυπριακό, Αλφρεντ Μόουζες και Ντέιβιντ Χάνεϊ. Αλλού αναφέρει ότι με δραματικούς ρυθμούς αυξάνονται τα θύματα του καύσωνα τα οποία αφορούν στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένα άτομα.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Βιαστές συγχωριανοί" αναφέρει ότι σοβαρή υπόθεση διαφθοράς ανήλικης σε χωριό της Λεμεσού διερευνά η Αστυνομία και ως ύποπτοι συνελήφθηκαν τρεις οικογενειάρχες, οι δυο συγχωριανοί της ανήλικης και ο τρίτος από τη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι ιδιαίτερα θετική για την Κύπρο, τόσο σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία, αλλά και σχετικά με τις θέσεις για το Κυπριακό, μπορεί να χαρακτηριστεί η έκθεση του Λουξεμβούργιου Ευρωβουλευτή και πρώην Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του Ζιακ Πόος.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μαύρη Τρίτη" ότι "Μαύρη Τρίτη" ήταν η χθεσινή για το Χρηματιστήριο Αξιών Κϋπρου, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατρακύλησε, παρουσιάζοντας πτώση κατά 3,75% πτώση ρεκόρ για το Ιδρυμα. Αλλού αναφέρει ότι έκκληση για λιγότερη χρήση στα συστήματα κλιματισμού απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ κ. Ιωάννου, ο οποίος μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ανέφερε ότι εγκαθίστανται 600 περίπου νέες κλιματιστικές συσκευές την ημέρα, χαρακτηρίζοντας "τρομακτικό" αυτό τον αριθμό.

O "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Θερμοπληξία στο ΧΑΚ" γράφει ότι η χθεσινή μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη στο ΧΑΚ αυξάνει την αγωνία για το μέχρι που μπορεί να φθάσει η καθοδική του πορεία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι για "ραθυμία και αμέλεια" κατηγόρησε την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Λέλλος Δημητριάδης, "για τις πρόσφατες αποκοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω προβλήματος σε υποσταθμό".

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο "ΗΠΑ: Απαιτούν συμφωνία" ότι ο Αλβαρο ντε Σότο θα υπαγορεύσει στις δυο πλευρές τις ιδέες του αποφεύγοντας να καταθέσει γραπτές προτάσεις σε αυτή τη φάση της διαδικασίας του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Υποστράτηγος Βίκτορι Ράνα επισκέφθηκε χθες το οδόφραγμα που ανήγειραν παράνομα οι Τούρκοι στα Στροβίλια και απαίτησε την αφαίρεσή του.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Οργή και αγανάκτιση" ότι μπορεί η βλάβη σε καλώδια και υποσταθμούς της ΑΗΚ στην πρωτεύουσα να είναι υπαρκτή και οι περικοπές του ρεύματος, "όμως, σε συγκεκριμένες περιοχές είναι τελικά επιλεκτικές, χωρίς πρόγραμμα και σε πολλές περιπτώσεις ετεροβαρείς και καθόλου μελετημένες ως προς τις συνέπειες σ'αυτούς που τους αποστερείται η ηλεκτρική ενέργεια". Αλλού αναφέρει ότι "κακό μέτρο σε κακή χρονική στιγμή" χαρακτήρισε χθες ο Γάλλος Υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί την τουρκική πρόκληση στα Στροβίλια, προσθέτοντας ότι πρέπει να επανέλθει το προηγούμενο στάτους κβο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο θέμα ότι αυξάνεται η ένταση στα κατεχόμενα μετά τις συλλήψεις και την κράτηση του εκδότη και αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Αβρούπα" Σενέρ Λεβέντ και άλλων οι οποίοι κατηγορούνται ότι είναι "κατάσκοποι" των Ελληνοκυπρίων. Αλλού αναφέρει ότι ο αριθμός των Αμερικάνων που κάνουν διακοπές στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 49,9% κατά τους πρώτους πέντες μήνες του χρόνου και οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν κατά τους επόμενους λίγους μήνες, σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" αναφέρει στο κύριο θέμα ότι καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών συνεχίζει την καθοδική του πορεία με κίνδυνο την περαιτέρω χειροτέρευση του αρνητικού κλίματος που επικρατεί διάφορα χρηματιστηριακά γραφεία αλληλοκατηγορούνται για την κατάσταση που επικρατεί στο ΧΑΚ, ενώ όλοι συμφωνούν ότι πολύ σύντομα ο δείκτης θα ανακάμψει. Αλλού σημειώνει ότι μειωμένο τέλος συνδρομής GSM κατά 2 λίρες και μειωμένα τέλη διεθνούς τηλεφωνίας για Ελλάδα (10%), Ηνωμένο Βασίλειο (37%), ΗΠΑ (53%), Ρωσία (25%) και Φιλιππίνες (47%) όπως και μειωμένο τέλος σύνδεσης βασικού ρυθμού ISDN κατά 2 λίρες θα πληρώνουν οι πελάτες της Αρχής Τηλεπικοινωνιών από την 1η Αυγούστου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 12 July 2000 - 18:24:06 UTC