Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 2/2/2001 Η απόφαση της Βουλής χθες βράδυ να μην εγκρίνει την αποδέσμευση των χρηματικών ποσών για την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων "Μπελ" για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς, τα κοιτάσματα πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο, οι πληροφορίες για διακίνηση ραδιενεργών υλικών μέσω Κύπρου, το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων και οι ενδοκομματικές διεργασίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σκοπιμότητες καθήλωσαν τα Μπελ" γράφει ότι με μεθοδεύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τη βοήθεια του ΔΗΚΟ, "τινάχθηκε στον αέρα" η συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία "Μπελ" για την αγορά των τεσσάρων ελικοπτέρων "Μπελ 412". Αλλη είδηση είναι η σημερινή συνάντηση της ΟΕΛΜΕΚ με τον Υπουργό Παιδείας Ουράνιο Ιωαννίδη προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις για τα σχέδια υπηρεσίας των καθηγητών στη Μέση Εκπαίδευση.

Στη "Μάχη" πρωτοσέλιδη είδηση είναι τα κοιτάσματα πετρελαίου και, κάτω από τον τίτλο "Κοιτάσματα - μαμούθ", γράφει ότι δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο μιλούν για "πυρετό πετρελαίου στη Μεσόγειο και για διπλωματικό θρίλερ σε Αθήνα και Λευκωσία" και ότι, παρά τις συστάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για τήρηση χαμηλών τόνων στην Κύπρο, στην Αθήνα δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός, επισημαίνοντας ότι αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αποπομπή του Υπαρχηγού της Αστυνομίας Νίκου Σερδάρη, από τον Πρόεδρο Κληρίδη, έγινε διότι ο κ. Σερδάρης απέκρυψε την αλήθεια για τα παράκτια ραντάρ.

Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Σταυροδρόμι για πυρηνικά" γράφει σε πρωτοσέλιδο θέμα ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, πλουτώνιο και άλλα ραδιενεργά υλικά διακομίζονται μέσω Κύπρου από βαλκανικές χώρες στη Μέση Ανατολή. Αλλού γράφει για τις διεργασίες εντός των κομμάτων για καταρτισμό των ψηφοδελτίων ενόψει των βουλευτικών εκλογών και ότι τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων συναντούν ιδιαίτερες δυσκολίες για συμπερίληψη προσωπικοτήτων στα ψηφοδέλτια της Επαρχίας Πάφου.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πόλεμος δισεκατομμυρίων" γράφει ότι εκτός από τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για το ποιος έχει την ευθύνη για το ότι δεν κατοχυρώθηκε νομικώς η οικονομική ζώνη της Κύπρου, σε εξέλιξη βρίσκεται και παρασκηνιακός πόλεμος δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ ξένων εταιρειών που διεκδικούν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή βορείως και νοτίως της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις διαβουλεύσεις στις οποίες προβαίνει με τα κόμματα, προκειμένου να επιτύχει ομόφωνη έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Υγείας.

Στο "Φιλελεύθερο" κύριο θέμα είναι τα κοιτάσματα πετρελαίου και η κατοχύρωση ζώνης οικονομικής εκμετάλλευσης και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και, με τον τίτλο "Ανησυχίες για επιπλοκές", γράφει ότι το Κυπριακό, οι Βρετανικές Βάσεις και οι περιορισμοί της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, καθώς και οι σχέσεις της Κύπρου με τις γειτονικές της χώρες ήσαν οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους η Κύπρος δεν προχώρησε στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και στη νομική κατοχύρωση της Ζώνης Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης. Αλλη είδηση είναι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να καταθέσει σύντομα νομοσχέδιο στη Βουλή για την ίδρυση Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "'Κατερρίφθησαν' τα BELL" γράφει ότι με οριακή πλειοψηφία η Βουλή καταψήφισε χθες βράδυ το κονδύλι 23 εκατομμυρίων λιρών για την αγορά των ελικοπτέρων "Μπελ" και ότι εναντίον της αποδέσμευσης των χρημάτων αυτών τάχθηκαν 18 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι έξι από τους επτά παρόντες του ΔΗΚΟ και οι δυο από τους έξι βουλευτές του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών. Υπέρ της αποδέσμευσης ψήφισαν οι 20 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, 4 από τους Σοσιαλδημοκράτες και 2 από τους ΕΔΗ, ενώ ο βουλευτής Χρίστος Ρότσας του ΔΗΣΥ τήρησε αποχή. Σε άλλη θέση γράφει για την αναβολή της χθεσινής συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών των προτάσεων του ΔΗΣΥ για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η "Cyprus Mail" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Αυστηροί νόμοι προστατεύουν τα (ανθρώπινα) όργανα στην Κύπρο" αναφέρεται στα σκάνδαλα στην Βρετανία με την παράνομη αφαίρεση ανθρωπίνων οργάνων και γράφει ότι ο αυστηρός έλεγχος και η έλλειψη ζήτησης για σκοπούς ιατρικής έρευνας προστατεύουν την Κύπρο από τέτοια φαινόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα νοσοκομεία σε ολόκληρη την Κύπρο ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την αύξηση των περιστατικών γρίπης.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Αυξάνεται ο πυρετός του πετρελαίου" γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει μετακαλέσει εμπειρογνώμονες νομικούς για να βοηθήσουν στη χαρτογράφηση της οικονομικής ζώνης του νησιού μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικό αέριο. Αλλού αναφέρεται στο θέμα που προκλήθηκε στα κατεχόμενα μετά τη διακήρυξη της συντεχνίας των Τ/Κ δασκάλων (KTOS) σχετικά με το ρόλο της Αγκυρας και γράφει ότι δύο κόμματα και άλλες οργανώσεις υποστήριξαν την ΚΤΟS.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Review" στο κύριο θέμα με τίτλο "Παράνομοι μετανάστες: Ποιος ευθύνεται" γράφει ότι οι κυπριακές αρχές και οι Βρετανικές Βάσεις διαφωνούν για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την τύχη των 17 μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στο νησί αυτή την εβδομάδα. Στις εσωτερικές σελίδες δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με τη μεταχείριση των ζώων στην Κύπρο και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 2 February 2001 - 7:24:04 UTC