Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 28/07/2006

Η έκκληση του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι προς τους ηγέτες των δύο πλευρών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ενώπιον του στη συνάντηση της 8ης Ιουλίου, η ετοιμασία του καταλόγου θεμάτων της ε/κ πλευράς για συζήτηση στις τεχνικές επιτροπές, η συνέχιση των ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο και η απειλή της Αλ Κάιντα για αντίποινα, η κάθοδος στρατιωτών, περιλαμβανομένων και Αμερικανών στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου και οι επερχόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης πρωτοσέλιδα το θέμα της υπεξαίρεσης δύο εκατομμυρίων λιρών από δημόσια εταιρεία που ελέγχεται από το ΑΚΕΛ, τη σημερινή ανακοίνωση των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών από την κυβέρνηση, αλλά και τις δραστηριότητες του Ελληνοαμερικανικού λόμπι μετά και τη βοήθεια της Κύπρου για μεταφορά Αμερικανών πολιτών από τον εμπόλεμο Λίβανο.

Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Μας έκαψαν'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Παμπίνος Χαραλάμπους προειδοποιεί ότι αν ο πόλεμος στο Λίβανο συνεχιστεί οι εταιρείες θα αυξάνουν συνεχώς την τιμή των καυσίμων. Προσθέτει ότι η τιμή του πετρελαίου κινείται σταθερά πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι, ενώ προβλέπει ακόμη και 80 δολάρια έως το τέλος του χρόνου. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση από την κυβέρνηση των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών και σημειώνει ότι οι Πρόεδροι του ΡΙΚ και ΘΟΚ φαίνεται ότι θα αντικατασταθούν.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Στην Αστυνομία η υπεξαίρεση των 2 εκ'', αναφέρει ότι προκλήθηκε αναστάτωση, ανησυχία και έντονος προβληματισμός μεταξύ των μετόχων και στελεχών της Δημόσιας εταιρείας στην οποία η «Μ» αποκάλυψε σε χθεσινό της δημοσίευμα, εντοπίστηκε υπεξαίρεση εκατομμυρίων λιρών. Προσθέτει ότι ανώτερο στέλεχος της εταιρείας η οποία ελέγχεται από το ΑΚΕΛ, είπε ότι η υπόθεση έχει καταγγελθεί στην Αστυνομία, της οποίας κλιμάκιο του οικονομικού εγκλήματος άρχισε έρευνες σε συνεργασία με ομάδα ελεγκτών. Αλλού γράφει συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για το Λίβανο αρχίζουν από κοινό την ερχόμενη Δευτέρα το Τμήμα Παροχής Ανθρωπιστικής βοήθειας, η Ιερά Μονή Κύκκου και η Αρμενική Μητρόπολις Κύπρου.

Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Μήνυμα Γκαμπάρι προς Τάσσο - Ταλάτ'', γράφει ότι λίγες μόνο ημέρες πριν από τη λήξη του χρονοδιαγράμματος της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου για υποβολή από τις δύο πλευρές του καταλόγου των θεμάτων για συζήτηση, ο κ. Γκαμπάρι με άρθρο του στον ''Π'' αφού υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών, σημειώνει ότι ''πολλοί αντιμετωπίζουν τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο ως βαρόμετρο της πολιτικής βούλησης να προχωρήσουμε μπροστά, το οποίο από την άλλη θα προσδιορίσει και το κατά πόσο ωρίμασε ο χρόνος για επανέναρξη συνομιλιών για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού». Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ επιβεβαίωσε επίσημα το δημοσίευμα του «Π» αναφορικά με την καθαίρεση τεσσάρων πρώην βουλευτών του από την ΚΕ γιατί δεν κατέβαλαν στο κόμμα το εφάπαξ τους από τη Βουλή.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Πυρετός πολέμου στη Βάση Ακρωτηρίου'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι πολεμικό κλίμα επικρατεί στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου στις οποίες ο βαθμός επιφυλακής από την έναρξη του πολέμου στο Λίβανο έφθασε στο σημείο 5 . Προσθέτει ότι στην περιοχή κατασκήνωσαν χιλιάδες στρατιώτες, ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί Αμερικανοί. Αλλού γράφει ότι έτοιμο είναι το πακέτο των προτάσεων της ε/κ πλευράς για τα θέματα που εισηγείται να συζητηθούν στις τεχνικές επιτροπές. Σημειώνει ότι ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατία θα έχει τις τελευταίες διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και ακολούθως θα θέσει τον κατάλογο των θεμάτων στα Ηνωμένα Εθνη.

''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Δανείζουν εαυτούς'' ότι 131 εκατομμύρια λίρες πλησιάζουν τα δάνεια που διατηρούσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2006 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα στελέχη του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, τα δάνεια ανέρχονται στα 84,9 εκ. ενώ υπάρχουν επίσης άλλα 45,8 εκ. που αφορούν κυρίως πιστώσεις, εγγυήσεις και μη χρησιμοποιηθέντα όρια. Αλλού προβάλλει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην Τουρκία και η οποία σημειώνει ότι μόνο ένας στους δέκα Τούρκους πιστεύει ότι η χώρα του θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για τα πλοία υπό κυπριακή σημαία και τα κυπριακά αεροσκάφη.

Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Ρουκέτες οι τιμές πετρελαίου'' και γράφει ότι όσο ο πόλεμος στο Λίβανο αναζωπυρώνεται τόσο οι τιμές του αργού πετρελαίου διεθνώς σκαρφαλώνουν σε νέα ύψη. Η Κύπρος, προσθέτει, δεν μένει ανεπηρέαστη, καθώς νέος χορός αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων βρίσκεται σε εξέλιξη. Ηδη τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΚΟ αύξησαν κατά δύο σεντ την τιμή της βενζίνης ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσουν παρόμοιας έκτασης αυξήσεις στα πρατήρια της Πετρολίνα, ενώ η Exxon Mobil Lukoil διατηρούν τις τιμές στα υφιστάμενα επίπεδα. Αλλού αναφέρεται στην χθεσινή εκδήλωση της ΕΔΟΝ έξω από την ισραηλινή Πρεσβεία στη Λευκωσία για καταδίκη των επιθέσεων του Ισραήλ κατά του Λιβάνου.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''60.000 το χρόνο πεθαίνουν από τον πολύ ήλιο'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι 60.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Σημειώνει επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων αυτών οφείλεται σε καρκίνο του δέρματος, που προκαλείται λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει επίσημη πληροφόρηση σε σχέση με την αλλαγή στάσης της Βρετανίας για το θέμα πώλησης όπλων στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' υπό τον τίτλο ''Η Αλ Κάιντα απειλεί με αντίποινα'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ενώ οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο εισέρχονται στην τρίτη τους εβδομάδα, η Αλ Κάιντα απειλεί με νέες επιθέσεις σε απάντηση των ισραηλινών επιθέσεων. Αναφέρεται επίσης στην αποστολή της ομάδας των Γιατρών του Κόσμου (Κύπρου) στο Λίβανο για να παραδώσουν ιατροφαρμακευτική βοήθεια σε νοσοκομεία του νοτίου Λιβάνου.

Η εβδομαδιαία ''Αντίλογος'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Οι Φαρισαίοι μιλούν για ειρήνη'' ότι η ανθρωπότητα παρακολουθεί χωρίς ουσιαστικά να μπορεί να παρέμβει για τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, ενώ η Σύνοδος της Ρώμης απέτυχε στο βασικό της στόχο που δεν ήταν άλλος από την άμεση κατάπαυση του πυρός. Προσθέτει ότι σε νέες προσφυγουπόλεις μετατρέπονται ολόκληρες περιοχές της Κύπρου από τους πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στο νησί. Αλλού αναφέρεται στην επέτειο της κατάληψης της Λαπήθου από τον τουρκικό στρατό στις 28 Ιουλίου 1974.

''Το κυπριακό Ποντίκι'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Βοηθείστε την Κύπρο'', γράφει ότι το Ελληνοαμερικανικό λόμπι στην Αμερική απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους, στο αμερικανικό Κογκρέσο και σε εκατοντάδες πολιτικούς παράγοντες της χώρας, η οποία σημειώνει τη βοήθεια της Κύπρου σε Αμερικανούς πολίτες από το εμπόλεμο Λίβανο και προσθέτει ότι ''είναι καιρός να τους βοηθήσουμε και εμείς''. Αλλού προβάλλει τους λόγους που ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος διανύει το τρίτο έτος της προεδρικής του θητείας, δεν μπήκε ποτέ σε ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 28 July 2006 - 14:19:32 UTC