Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 29/07/2006

Οι νέες προϋποθέσεις που θέτει η τουρκοκυπριακή πλευρά ενόψει της έναρξης της νέας διαδικασίας στο Κυπριακό με τη λειτουργία Επιτροπών για θέματα της καθημερινότητας, οι αντιπαραθέσεις στους κόλπους του ΑΚΕΛ με αφορμή την καθαίρεση τεσσάρων πρώην Βουλευτών του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ), οι διορισμοί στα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) των Ημικρατικών Οργανισμών και ο πόλεμος στον Λίβανο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Σφάζονται στο ΑΚΕΛ'', ότι προκάλεσε κρίση στο ΑΚΕΛ η απόφαση της ΚΕ του κόμματος να καθαιρέσει από μέλη της τέσσερεις πρώην Βουλευτές (ίσως και πέμπτο), επειδή αρνήθηκαν να καταθέσουν στο Ταμείο Αλληλεγγύης του κόμματος το εφάπαξ χρηματικό ποσόν που έλαβαν με την αποχώρησή τους από τη Βουλή. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η εφημερίδα στη δημόσια αντίδραση του τέως Βουλευτή του ΑΚΕΛ Δώρου Χριστοδουλίδη. Σε άλλο θέμα γράφει πως η κυβέρνηση αποφάσισε χθες τον διορισμό, μεταξύ άλλων, πέντε νέων Προέδρων στα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών και ότι η ''μεγάλη έκπληξη'' ήταν ο διορισμός του πρώην Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού στην προεδρία του ΡΙΚ.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Με εξόντωσαν για το 'Οχι' στο δημοψήφισμα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο τέως Βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης εξαπέλυσε χθες ''δριμεία επίθεση'' εναντίον της ηγεσίας του κόμματός του και προσωπικά κατά του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, με αφορμή την καθαίρεσή του -όπως και άλλων τριών συναδέλφων του- από την ΚΕ, επειδή αρνήθηκαν να καταθέσουν στο Ταμείο Αλληλεγγύης του κόμματος το εφάπαξ ποσόν που έλαβαν από τη Βουλή. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, φθάνουν στο ποσό των 100.000 λιρών ημερησίως οι δαπάνες του κράτους για την υποδοχή και προσωρινή παραμονή στο νησί προσώπων που έρχονται από τον Λίβανο.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ηφαίστειο το ΑΚΕΛ μετά τις αποβολές'', γράφει πως έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις η απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ να καθαιρέσει τέσσερα μέλη της, τα οποία αρνήθηκαν να καταβάλουν στα Ταμεία του κόμματος το εφάπαξ που πήραν ως πρώην Βουλευτές. Ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτει η εφημερίδα, απάντησε με προσωπικές αιχμές στον ΓΓ του κόμματος, κατηγορώντας τον για συστηματική προσπάθεια πολιτικής και ηθικής του εξόντωσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι δύο πλευρές -ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή- θα ανταλλάξουν ''χέρι με χέρι'' και θα κοινοποιήσουν, κατά πάσα πιθανότητα μεθαύριο, τους καταλόγους των θεμάτων που προτείνουν για συζήτηση στις Επιτροπές σε τεχνικό επίπεδο.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ανω κάτω το ΑΚΕΛ - Ποινές και για άλλα στελέχη'', γράφει στο κύριο θέμα ότι προσλαμβάνει σκληρές διαστάσεις η εσωτερική διαμάχη στους κόλπους του ΑΚΕΛ, μετά την απόφαση της ΚΕ να καθαιρέσει τέσσερα μέλη της πρώην Βουλευτές και ότι ''η κόντρα πήγε πίσω στο σχέδιο Ανάν'' με τη ''σφοδρή επίθεση'' του κ. Χριστοδουλίδη εναντίον του ΓΓ του κόμματος. Αλλού γράφει για το πρόβλημα των ναρκομανών στην Κύπρο και τα προγράμματα απεξάρτησης από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και ότι, σύμφωνα με στοιχεία που ετέθησαν υπόψη της εφημερίδας, μόνον ένας στους δύο άνδρες χρήστες ολοκληρώνει το θεραπευτικό πρόγραμμα που προσφέρει η Μονάδα Απεξάρτησης ''Ανωση'', ενώ οι γυναίκες χρήστες ανταποκρίνονται καλύτερα.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Βόμβα Ταλάτ για αναγνώριση'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διά του εκπροσώπου του, Χασάν Ερτσακιτζά, σπεύδει, δύο 24ωρα προτού κατατεθούν οι κατάλογοι με τα θέματα που θα συζητηθούν στις Επιτροπές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να καθορίσει το πλαίσιο των κινήσεών του και θέτει ''μαξιμαλιστικές'' προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού ενόψει της νέας διαδικασίας. Αλλού γράφει για το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές τις θέσεις των Δημάρχων Λευκωσίας και Λεμεσού οι Ανδρέας Χρίστου και Ελένη Μαύρου αντιστοίχως, ενώ επανέρχεται -όπως αναφέρει η εφημερίδα- και το θέμα υπουργοποίησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Αντιγράφουν τους Ναζί'', ότι ΗΠΑ και Ισραήλ επιμένουν στη γενοκτονία Λιβανέζων και Παλαιστινίων και ότι στον Λίβανο οι Ισραηλινοί αντιγράφουν τις μεθόδους γενοκτονίας που εφάρμοσαν εναντίον τους οι Ναζί και ότι ο ισχυρισμός τους, πως επιτέθηκαν για αυτοάμυνα, ανατρέπεται, εφ' όσον στόχος τους είναι οι άμαχοι. Αλλού γράφει για τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) και για τη δέσμευση των δύο κομμάτων να εργασθούν για την προώθηση και υλοποίηση όσων αποφασίσθηκαν κατά την επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Οι ΗΠΑ ξαναστέλλουν τη Ράις στην περιοχή σε μια νέα προσπάθεια για την ειρήνη'', γράφει στο κύριο θέμα της πως η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις επιστρέφει σήμερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να συζητήσει μια λύση των Ηνωμένων Εθνών για τερματισμό του έως τώρα 17 ημερών πολέμου μεταξύ Ισραήλ και μαχητών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΑΠΟΕΛ θα αντιμετωπίσει στις 10 Αυγούστου στη Λευκωσία την τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα της Τραπεζούντας στο πλαίσιο του δεύτερου προκριματικού γύρου του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'' γράφει πως ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Χριστόδουλος Ταραμουντάς δηλώνει ότι το ΑΚΕΛ κομματικοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ''στέλλοντας μηνύματα αποκλεισμού''. Μόνον το 70% των ΑΚΕΛικών θα ξαναψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, λέει ο κ. Ταραμουντάς. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας υπέβαλε πριν 12 ημέρες πρόταση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλογο για επίλυση της διαφοράς στη Μέση Ανατολή και τερματισμό της σύγκρουσης Ισραηλινών και Χεζμπολάχ, αλλά δεν υιοθετήθηκε λόγω συνέχισης των εχθροπραξιών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 29 July 2006 - 14:19:06 UTC