Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-09.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Αθήνα και Λευκωσία χάραξαν σήμερα τις επόμενες κινήσεις τους στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συναντήθηκαν στην Αθήνα και αλληνοενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν και πάλιν μετά την επίσκεψη του προέδρου Κληρίδη στις Ηνωμενες Πολιτείες. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Φλωρεντία στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε πλήρη και εποικοδομητική την ενημέρωση που είχε απο τον πρωθυπουργό Κωστα Σημίτη, και ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον Ελληνα Πρωθυπουργό για τις επαφές που είχε με εκπροσώπους των Ηνωμενων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Βρεττανίας. Απο την πλευρά του, ο κύριος Σημίτης, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφες που είχε, αναφορικά με το Κυπριακό, στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναφορικά με την Αμερικανική πρωτοβουλία, ο κύριος Σημίτης, τόνισε ότι η Ελληνικη πλευρά αναμένει ότι η όποια δράση θα πρεπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση με στόχο να ξεπερασθούν οι απαράδεκτες αντιδράσεις της άλλης πλευράς. Ο κύριος Σημιτης ανακοίνωσε τέλος ότι εντος του 96 θα επισκεφθεί την Κύπρο.
Δεν τίθεται θέμα αναβολής ή ακύρωσης του Συμβουλίου σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης σχολιαζοντας πληροφορίες στις οποιες αναφερθηκε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Με δηλώσεις του απο την Ουάσιγκτον, ο κυριος Πάγκαλος, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκη Ενωση ότι θα δημιουργηθεί παρατεταμένη κρίση, καταγγέλλοντας γι' αυτό, τον Γαλλο-γερμανικό άξονα ότι, με την ανοχή και της Ιταλικής προεδρίας, έχει συνδέσει την ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας με την άρση του Ελληνικού Βέτο στις κοινοτικές χρηματοδοτησεις προς την Τουρκία. Η Ελλάδα, τόνισε ο κύριος Πάγκαλος, αφενός θα μπλοκαρει την ένταξη της Μάλτας στην κοινότητα και αφετέρου θα παρεμποδίζει συστηματικά, όλες, και χωρίς εξαίρεση, τις εξωτερικές σχεσεις της Ευρωπαικής Ενωσης. "Η προσπάθεια σύνδεσης στο Συμβούλιο των Υπουργών των Εξωτερικών των δεκαπέντε την ερχόμενη Δευτέρα των θεμάτων αυτών, είναι εντελώς παράλογη και ανήθικη", δήλωσε ο κυριος Πάγκαλος. Ο κύριος Πάγκαλος, χαραχτήρισε εξωφρενικό το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκει κατανόηση στις θεσεις της απο την Αμερικανική κυβέρνηση και όχι απο τους Ευρωπαίους.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, συναντάται αυτη την ώρα στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπίλ Κλιντον. Ο κύριος Στεφανόπουλος έφθασε στο Λευκό Οίκο στις πέντε όπου τον υποδέχθηκαν στον κήπο ο Πρόεδρος Κλίντον και η σύζυγος του. Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης, δεσπόζουν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Νωρίτερα, ο Ελληνας πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Αμερικανο Υπουργό Αμύνης, Γουϊλλιαμ Πέρι.
Σειρά επισκέψεων σε μονές της ελεύθερης Κύπρου, εγκαινίασε σήμερα ο Πατριάρχης Ρουμανίας Θεόκτιστος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Πρώτος σταθμός των προσκυνημάτων του ήταν η ιερά μονή Παναγίας του Μαχαιρά, όπου η αδελφότητα της μονής, του επεφύλαξε θερμή υποδοχή. Η Αυτού Μακαριότης ο Πατριάρχης Θεόκτιστος προέστη της δοξολογίας η οποία τελέστηκε σε βαθιά θρησκευτική κατάνυξη. Ο Ηγούμενος της Μονής Αθανάσιος, προσφώνησε τον Πατριάρχη και εις ανάμνησιν της επισκέψεώς του, του επέδωσε χρυσοποίκιλτο εικόνισμα της Θεοτόκου. Αργότερα ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρουμανίας πήγε στην ιερά μονή Αγίου Ηρακλειδίου, όπου τον υποδέχθηκαν οι μοναχές καθώς και παιδιά του δημοτικού σχολείου. Ακολούθως ο Πατριάρχης Ρουμανίας προέστη δοξολογίας και πρόσφερε στη μονή αναμνηστικό δώρο, ενώ αργότερα ξεναγήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στον τάφο του Αγίου Ηρακλειδίου.
Ικανοποίηση για το έργο που επετέλεσε η Βουλή των Αντιπροσώπων, την τελευταία πενταετία εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Γαλανός. Προβαίνοντας σήμερα σε απολογισμό των εργασιών της έκτης βουλευτικής περιόδου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νομοσχέδια και τις προτάσεις που έχουν εγκριθεί. Χαρακτήρισε σημαντικά νομοθετήματα, εκείνα που αφορούσαν τον θεσμό των ΕΠΥ, την κατάργηση της προίκας, την κοινωνική σύνταξη, τον ηλεκτρονικό τζόγο και την επικύρωση της συμφωνίας της Γκάτ. Ο κυριος Γαλανός, επεσήμανε ότι η Βουλή ανέπτυξε έντονη δραστηριοτητα στις διεθνείς σχέσεις και καθιερώθηκε και λειτούργησε η Μικτή Επιτροπή Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κύριος Γαλανός, τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη δημιουργίας νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, επισημαίνοντας ότι οι υπάρχουσες, στερούν την δυνατότητα υιοθέτησης σύγχρονων μεθόδων. Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Γαλανός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Βουλής, κάτι όμως που δηλώνει ότι δεν τον απασχολεί προς το παρόν.
Το σφράγισμα των ψηφοδελτίων στα εκλογικά κέντρα από αντιπροσώπους όλων των κομμάτων, πριν τη ψηφοφορία, αποφασίστηκε σε σημερινή σύσκεψη εκπροσώπων των κομμάτων, με το Γενικό Εφορο Εκλογών στην παρουσία και εκπροσώπου της αστυνομίας. Το σφράγισμα των ψηφοδελτίων εγκρίθηκε, παρά την επιφύλαξη του Γενικού Εφόρου Εκλογών, ότι πιθανόν να προκαλέσει καθυστερήσεις στη ψηφοφορία. Στη σύσκεψη, παρουσιάστηκαν επίσης και οι πίνακες οπτικοποίησης των αποτελεσμάτων, από εκπρόσωπο της Δέλτα Πληροφορικής και συζητήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι διευθετήσεις, όσον αφορά τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στα κέντρα διαλογής και στα εκλογικά κέντρα.
Κρίσιμη για το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας, χαρακτηρίζεται η σημερινή ψηφοφορία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η οποία θα κρίνει, οριστικά, κατά πόσον θα επιτραπεί η διεξαγωγή έρευνας εις βάρος της πρώην Πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, για υποθέσεις σκανδάλων διαφθοράς. Η ίδια η πρώην Πρωθυπουργός, δήλωσε σήμερα, ότι η όλη υπόθεση αποτελεί ένα έξυπνο σχέδιο του Μεσούτ Γιλμάζ και των Ισλαμιστών για να εξουδετερωθεί πολιτικά η ίδια και χαρακτήρισε την στάση του Τούρκου Πρωθυπουργού "πισώπλατη μαχαιριά".
Στην Ινδία, το Κόμμα του Κογκρέσου, το οποίο κυβέρνησε -σχεδόν- αδιάλειπτα την χώρα απο την ανεξαρτησία της, το 1947, υπέστη συντριπτική ήττα κατά τις χθεσινές Βουλευτικές Εκλογές. Ανκαι η καταμέτρηση των ψήφων δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν απο αύριο το βράδυ, η ήττα του Κόμματος του Κογκρέσσου, καθώς και η απώλεια των μισών -σχεδόν- απο τις έδρες του, έχει οριστικοποιηθεί. Οριστική, θεωρείται και η επικράτηση του αντιπολιτευόμενου Ινδουϊστικού Εθνικιστικού Κόμματος Μπαρατίγια Τζιανάτα, το οποίο -ωστόσο- δεν αναμένεται να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Εξάλλου, στο Νέο Δελχί, τουλάχιστον είκοσι άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο απο πυργκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ στο εμπορικό κέντρο της Ινδικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, η πυρκαγιά προξενήθηκε από βραχυκύκλωμα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ενός καταστήματος και επεκτάθηκε γρήγορα σε παρακείμενα καταστήματα, τα οποία ήταν κατάμεστα από κόσμο. Η πυρκαγιά έλαβε τέτοιες διαστάσεις, που χρειάστηκαν περισσότερο απο δύο ώρες για να τεθεί υπο έλεγχο.
Εκτός κινδύνου είναι η κατάσταση του Ανδρέα Σωκράτους, πενηντατριών ετών, υπεύθυνου του Δασονομικού σταθμού Κάμπου, ο οποίος εγκλωβίστηκε το πρωί στο αυτοκίνητο του σε γκρεμό στον δρόμο Κύκκου-Πεδουλά. Το δυστύχημα συνέβη, όταν το ημιφορτηγό που οδηγούσε ο Σωκράτους, συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό που οδηγούσε ο Αργυρός Χαραλάμπους,τριάντα ετών,εργολάβος απο τους Αγίους Βαβατσινιάς. Απο την σύγκρουση, ο Σωκράτους τραυματίστηκε σοβαρά και εγκλωβίστηκε στα συντρίμια του ημιφορτηγού του, απο όπου και ελευθερώθηκε με την έγκαιρη επέμβαση της Αστυνομικής δύναμης. Ο Σωκράτους μεταφέρθηκε στο ελικοδρόμιο Κύκκου, απ'όπου και παρελήφθη απο το ελικόπτερο της Αστυνομίας, με το οποίο μεταφέρθηκε στη Λευκωσία.
Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε ενδέχεται να πεσουν μερικες βροχες στις ανατολικες περιοχες. Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι ασθενεις 3 μποφορ και η θάλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 18 περιπου βαθμους. Αυριο θα εμφανιζονται παροδικες νεφωσεις και το απογευμα ενδεχεται να πεσουν μερικες τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα καταστουν νοτιοδυτικοι μετριοι, 4 μποφορ. Η θαλασσα θα καταστει ταραγμενη στις προσηνεμες περιοχες το απογευμα. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 31 βαθμους στο εσωτερικο, στους 29 στα νοτια παράλια και στους 27 βαθμους στα δυτικα παραλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:47