Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-01.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Το Κυπριακο ηταν μεταξυ των θεματων που συζητησαν στην Αγκυρα, ο Γενικος Γραμματεας του ΟΗΕ Μπουτρος Γκαλι, κατα τις επαφες που ειχε χθες το βραδυ με την πολιτικη ηγεσια της Τουρκιας. Ο κυριος Γκαλι ο οποιος εγκαινιασε νεο κυκλο επαφων για το Κυπριακο, συναντηθηκε διαδοχικα με τον Τουρκο Προεδρο Σουλειμαν Ντεμιρελ, τον πρωθυπουργο Μεσουτ Γιλμαζ και τον Τουρκο Υπουργο Εξωτερικων Εμρε Γκιονενσαι. Την Τεταρτη ο Γενικος Γραμματεας του διεθνους οργανισμου, αναμενεται να εχει συναναντηση στην Κωνσταντινουπολη και με τον κατοχικο ηγετη Ραουφ Ντενκτας, ο οποιος μεταβαινει στην Τουρκια γι'αυτο τον σκοπο. Στην συναντηση θα παρευρισκεται και ο νεος ειδικος αντιπροσωπος του στο Κυπριακο, Χαν Σου Τζου. Η εκπροσωπος του Γενικου Γραμματεα Σιλβανα Φοα, επιβεβαιωσε και την συναντηση του Προεδρου της Δημοκρατιας με τον κυριο Γκαλι, στις 11 Ιουνιου στην Γενευη.
Τεσσερεις ισχυρες εκρηξεις βομβων σημειωθηκαν χθες το βραδυ, λιγο μετα την μια, στην κατεχομενη Λευκωσια. Οι δυο απο τις βομβες ειχαν τοποθετηθει στην εισοδο των Γραφειων του Δημοκρατικου κομματος που προσκειται στον Ραουφ Ντεκτας. Οι αλλες δυο βομβες ειχαν τοποθετηθει σε νυχτερινο κεντρο. Απο τις εκρηξεις προκληθηκαν μονο υλικες ζημιες. Αναλογες βομβιστικες επιθεσεις ειχαν διενηργηθει και πριν απο ενα περιπου μηνα στα Γραφεια του Ρεπουμπλικανικου Κομματος.
Τα εθνικα θεματα τεθηκαν στο προσκηνιο της Πανελληνιας Συνδιασκεψης της Νεολαιας του ΠΑΣΟΚ. Ο Υπουργος Εθνικης Αμυνης Γερασιμος Αρσενης, εκανε ιδιαιτερη αναφορα στα ελληνοτουρκικα θεματα και ταχθηκε υπερ μιας νεας διπλωματιας. Στην ομιλια του, ο κυριος Αρσενης τονισε οτι πανω απ'ολα χρειαζεται μια διπλωματικη δικτυωση της Ελλαδας με στρατηγικη και προοπτικη τα Βαλκανια και την Μεση Ανατολη. Η πολυδιαστατη εξωτερικη πολιτικη, προσθεσε ο κυριος Αρσενης, της οποιας αρχιτεκτονας ηταν ο Ανδρεας Παπανδρεου, ειναι επικαιρη οσο ποτε αλλοτε. Ο κυριος Αρσενης τονισε οτι η Ελλαδα χρειαζεται να αποκτησει ισχυρη αποτρεπτικη δυναμη γι'αυτο και πανω απ'ολα χρειαζονται ισχυρες ενοπλες δυναμεις.
Διεξαγεται αυριο ο δευτερος γυρος εκλογων στην Αλβανια, ενω πληθαινουν οι αντιδρασεις για την διαβλητη εκλογικη διαδικασια της περασμενης Κυριακης. Μετα την Ευρωπαικη Ενωση τωρα και η Ουασιγκτον ζητα την επαναληψη των εκλογων, εκει οπου διαπιστωθηκαν παρατυπιες. Εν τω μεταξυ, συνεχιζεται και σημερα η απεργια πεινας των 106 υποψηφιων βουλευτων των πεντε κομματων της αλβανικης αντιπολιτευσης που αποχωρησαν απο τις εκλογες της περασμενης Κυριακης. Ο Αλβανος Πρωθυπουργος Αλεξαντερ Μεξι αφησε χθες να νοηθει οτι η πολιτικη ηγεσια της χωρας θα εξετασει την δυνατοτητα επαναληψης των εκλογων εν μερει, ανταποκρινομενος ετσι στις οδηγιες των Διεθνων Οργανισμων. Στο χωρο τωρα της ελληνικης μειονοτητας στην Αλβανια, η χθεσινη δηλωση του Προεδρου της Ομονοιας δημιουργει μια νεα κατασταση. Η Ομονοια καταγγελλει την ευρειας εκτασεως καλπονοθεια και δηλωνει οτι δεν θα συμμετασχει στο δευτερο γυρο των εκλογων.
Εξεδημησε εις Κυριον τις πρωτες πρωινες ωρες σημερα ο Αρχιεπισκοπος Τιβεριαδος Γρηγοριος. Ο Αρχιεπισκοπος Γρηγοριος καταγοταν απο την Κυπρο. Γεννηθηκε στην Αραδιππου το 1929. Την Κυπρο, με την οποια ποτε δεν επαψε να διατηρει στενους δεσμους, επισκεφθηκε προσφατα οταν παρεστη στα εγκαινια του Ιερου Ναου του Αγιου Ραφαηλ καθως και την υποδοχη του Πατριαρχη Ρουμανιας. Παρεστη επισης στην ενθρονηση του Χωρεπισκοπου Αρσινοης Γεωργιου που εγινε την περασμενη Κυριακη στην Παφο. Ο Αρχιεπισκοπος Γρηγοριος ηταν προεδρος της Εκπαιδευτικης Επιτροπης του Ελληνορθοδοξου Πατριαρχειου Ιεροσολυμων και συνεβαλε τα μεγιστα στην συστηματικη διδασκαλια της Ελληνικης γλωσσας στα σαραντα Ελληνο-ορθοδοξα σχολεια του Πατριαρχειου.
Ο Παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ καλεσε τον νεο προθυπουργο του Ισραηλ Μπενζιαμιν Νετανιαχου να σεβαστει τις συμφωνιες που υπεγραψε ο προκατοχος του, και να συνεχισει τις διαπραγματευσεις. Οι Ισραηλινοι δηλωσε χαρακτηριστικα ο Αραφατ εχουν ψηφισει εναντιον της Ειρηνης. Εν τω μεταξυ, ο συμβουλος του νεου Ισραηλινου πρωθυπουργου για την εξωτερικη πολιτικη Ντορ Γκολντ, σε συνεντευξη που παραχωρησε στην Τουρκικη εφημεριδα "Τζομχουριετ", διαβεβαιωσε την Αγκυρα οτι μια μελλοντικη ειρηνη μεταξυ Ισραηλ και Συριας δεν θα γινει εις βαρος της Τουρκιας. Ο Μπετζαμιν Νετα-νιαχου, ειπε ο εκπροσωπος του νεου Ισραηλινου πρωθυπουργου, θα λαβει υποψιν τις σχεσεις μεταξυ Ισραηλ και Τουρκιας οταν θα διαπραγματευθει μια ευρυτερη ειρηνη στην Μεση Ανατολη.
Εξακοσια ενενηντα τρια μελη της Αστυνομικης Δυναμης, εκ των οποιων ογδοντα επτα γυναικες,παρακαθησαν σημερα σε γραπτες εξετασεις προαγωγης για τους βαθμους λοχια και υπαστυνομου. Στις εξετασεις που διεξηχθησαν στα εξεταστικα κεντρα του Ανωτερου Τεχνολογικου Ινστιτουτου και Πρωτης Τεχνικης Σχολης, παρακαθησαν ακομη εβδομηντα ενας πυροσβεστες, τριαντα εξι για τον βαθμο του λοχια και τριαντα πεντε για τον βαθμο του Υπαστυνομου. Οι επιτυχοντες των γραπτων εξετασεων θα κληθουν ενωπιον του Συμβουλιου Κρισεως, το οποιο και θα παραδωσει τον καταλογο προαγωγης στον νεο Αρχηγο Αστυνομιας, που θα λαβει την τελικη αποφαση για την καταληψη των θεσεων.
Τα σοβαρα προβληματα που αντιμετωπιζουν οι θαλασσαιμικοι καθως επισης και η ληψη αποφασεων για την αντιμετωπιση τους, ηταν τα θεματα που απασχολησαν την Ετησια Γενικη Συνελευση του Παγκυπριου Αντιαναιμικου Συνδεσμου, που πραγματοποιηθηκε το πρωι στο ξενοδοχειο Φιλοξενια στην Λευκωσια. Συμφωνα με τον Προεδρο του Συνδεσμου Στελιο Μηνα, τα κυριοτερα προβληματα των πασχοντων απο θαλασσαιμια ειναι η επαγγελματικη αποκατασταση και οι μεθοδοι καταπολεμησης της ασθενειας. Ο αριθμος των πασχοντων στην Κυπρο απο την ασθενεια της θαλασσαιμιας, φθανει σημερα τους 676, εκ των οποιων οι 350 ειναι κατοικοι της επαρχιας Λευκωσιας.
Η εκκλησια της Παφου συμπληρωσε χιλια εννιακοσια πενηντα χρονια ζωης. Ιδρυθηκε απο τους Αποστολους Βαρναβα και Παυλο οι οποιοι επισκεφθηκαν την Κυπρο το 46 μετα Χριστον. Η Ιερα Μητροπολη Παφου θα εορτασει με ποικιλες εκδηλωσεις την Επετειο αυτη. Οι εκδηλωσεις θα αρχισουν την Τεταρτη 5 Ιουνιου και σε αυτες θα συμμετασχουν εκπροσωποι των Ορθοδοξων Πατριαρχικων και Αυτοκεφαλων Εκκλησιων καθως επισης και εκπροσωποι του Παγκοσμιου και του Ευρωπαικου Συμβουλιου Εκκλησιων.
Μετα την Ελευθεροτυπια αναστελει επ' αοριστον την εκδοση της, και η εφημεριδα το ΒΗΜΑ. ΤΟ ΒΗΜΑ που αποτελουσε εκφραστικο οργανο του κινηματος Ελευθερων Δημοκρατων, αναστελλει την εκδοση του, λογω οικονομικων προβληματων. Οπως ανακοινωσε σημερα στους εργαζομενους, ο Διευθυντης της εφημεριδας Φριξος Κολωτας, η εφημεριδα θα κυκλοφορησει αυριο για τελευταια φορα, προσθετωντας οτι θα ικανοποιηθουν ολα τα διακαιωματα των εργαζομενων. Ο κυριος Κολωτας ανεφερε επισης οτι υπαρχει σκεψη η εφημεριδα να επανεκδοθει ως εβδομαδιαια απο τον ερχομενο Οκτωβριο.
Ρολογια αξιας εννεα χιλιαδων πεντακοσιων λιρων εκλεψαν το βραδυ της περασμενης Πεμπτης, αγνωστοι απο το καταστημα του Παναγιωτη Χαραλαμπους που βρισκεται στη Λεωφορο Αρχιεπισκοπου Μακαριου στην Παφο. Αξιζει να αναφερθει οτι απο το ιδιο καταστημα κλαπηκαν οικιακες συσκευες πριν απο δεκαπεντε μερες. Οι καταστηματαρχες της περιοχης εκφραζουν εντονες ανησυχιες, αφου οπως τονιζουν, το αιτημα τους για ασφαλεια των καταστηματων του εμπορικου κεντρου της Παφου, κατα τις βραδυνες ωρες, χρονολογειται απο πολυ παλια.
Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση για τον καιρο. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι βορειο-δυτικοι ασθενεις 2-3 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 15 βαθμους στο εσωτερικο και τα δυτικα παραλια και στους 17 στα νοτια παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι στην αρχλη κυριως αιθριος. Αργοτερα ομως θα σχηματησθουν τοπικες νεφωσεις και δυνατον να πεσουν μεμονωμενες βροχες στις ορεινες κυριως περιοχες. Οι ανεμοι το πρωι θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις 2-3 μποφορ και το απογευμα θαλασσιοι μετριοι 4 μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη. Θ θερμοκρασια θα ανεβει στους 29 βαθμους στο εσωτερικο, στους 27 στα νοτια παραλια και στους 25 στα δυτικα παραλια. Ο κινδυνος εκριξης πυρκαγιων ειναι μεγαλος σε ολες τις δασικες περιοχες.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Sunday, 2 June 1996 - 14:35:58