Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-07-02.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Οι προσπαθειες για εξευρεση κοινου εδαφους προς επιλυση του Κυπριακου εχουν αρχισει και σε αυτο το πλαισιο εντασσονται οι συ- ναντησεις της κυβερνησεως τοσο με τον απεσταλμενο του Αμερικανου Προεδρου Ριτσαρντ Μπιτι, οσο και με τον Βρετανο Σερ Ντειβιντ Χανει. Αυτο δηλωσε σημερα ο κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης, εκφραζοντας την διαφωνια της κυβερνησεως με τις εκ- τιμησεις που διετυπωσε χθες ο Γενικος Γραμματεας του ΑΚΕΛ οτι αναβαλλονται οι προσπαθειες για επιτευξη λυσης με τροπο ωστε να συμπεσουν με τις ενταξιακες διαπραγματευσεις. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος επεσημανε επισης οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες εχουν κας- ταστησει σαφες οτι οι προσπαθειες του κυριου Μπιτι θα επικεντρωθουν στο θεμα της ασφαλειας, χωρις ομως αυτο να αποτελει αποκλειστικη προσοχη του. Ο κυριος Κασουλιδης χαρακτηρισε τελος δεσποζον το θεμα της ασφαλειας, με την καλυψη του οποιου- οπως ειπε- θα διανυθει ενας σημαντικος δρομος για την δημιουργια κοινου εδαφους.
Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης επανελαβε σημερα οτι τα Ηνωμενα Εθνη εχουν αποδεχτει την θεση της Ελλη- νοκυπριακης πλευρας οτι δεν νοειται εναρξη απ'ευθειας διαπραγμα- τευσεων στο κυπριακο αν δεν προυπαρξει κοινο εδαφος στις βασικες πτυχες. Μιλωντας σημερα, σε γευμα που παρεθεσε ο Παγκυπριος Δικηγορικος Συλλογος, ο Προεδρος Κληριδης προεβη σε ανασκοπηση της μεχρι τωρα πορειας του Κυπριακου και τονισε την αναγκαιοτητα της συναψης του δογματος του Ενιαιου Αμυντικου Χωρου. Μιλησε επισης για την ευρωπαικη πορεια της Κυπρου και ειπε οτι επιβαλ- λεται προταξη του θεματος της ασφαλειας, χωρις να παραβλεπονται οι υπολοιπες βασικες πτυχες του Κυπριακου. Εν τω μεταξυ, ο Προεδρος της Δημοκρατιας ειχε δηλωσει νωριτερα οτι οι στρα- τιωτικοι δεν εχουν εμπλακει στο θεμα της απαγκιστρωσης, προσθετοντας οτι για το θεμα αυτο καμια θεση δεν εχει διαμορφωσει η Εθνικη Φρουρα.
Ο νεος Ειδικος Αντιπροσωπος του Γενικου Γραμματεα των Ηνωμενων Εθνων για το Κυπριακο, Χαν Σουγκ Τζου μετεβη σημερα απο την Αθηνα στην Αγκυρα οπου και θα ολοκληρωσει τον κυκλο επαφων του στην περιοχη. Σε δηλωσεις του στην Τουρκικη πρωτευουσα, ο κυριος Χαν ανεφερε οτι η λυση στο Κυπριακο εξαρταται απο την δημιουργια ατμοσφαιρας εμπιστοσυνης μεταξυ των δυο κοινοτητων. Ανεφερε επισης οτι δεν προσκομιζει οποιοσηποτε πακετο προτασεων. Κληθεις να απαντησει ποιο θεωρει το κυριοτερο εμποδιο στην λυση του Κυπριακου, ο κυριος Χαν ειπε οτι υπαρχει ελλειψη εμπιστοσυνης μεταξυ των δυο κοινοτητων και υποστηριξε οτι αν αυτη εξαλειφθει, θα σημειωθει σημαντικη προοδος στο κυπριακο.
Στη Αγκυρα βρισκονται σημερα ο Αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων Πιτερ Ταρνοφ και ο υφυπουργος Αμυνας Γιαν Λονταλ. Οι κυριοι Ταρνοφ και Λονταλ θα συναντηθουν με τον Τουρκο προεδρο Σουλειμαν Ντεμιρελ, τον πρωθυπουργο Ερμπαγκαν και την υπουργο Εξωτερικων Τανσου Τσιλερ καθως και με τον υπαρχηγο του γενικου Επιτελειου στρατηγο Τσεβικ Μπιρ. Διπλωματικες πηγες αναφερουν οτι ως προς το Κυπριακο και τα Ελληνοτουρκικα που θα εθετε ο Αμερικανος υφυπουργος , η Τουρκικη διπλωματια θα περιορισθει να επαναλαβει τις θεσεις της και θα αποφυγει να συζητησει νεα στοιχεια η νεες ιδεες που μπορει να τεθουν απο τον Αμερικανο αξιωματουχο. Ο Πητερ Ταρνοφ μεταβαινει αυριο στην Αθηνα για συνομιλιες με την Ελληνικη κυβερνηση.
Εν τω μεταξυ, χθες βραδυ ο εκπροσωπος του Αμερικανικου Υπουργειου Εξωτερικων Νικολας Μπερνς εξεφρασε την ανακουφιση της Ουασιγκτον για την αισια, οπως την χαρακτηριζει, εκβαση που ελαβε η πολτικη αβεβαιοτητα στην Τουρκια, μετα τον σχηματισμο κυ- βερνησης συνεργασιας υπο τον ισλαμιστη Νετζμετιν Ερμπακαν. Ο κυριος Μπερνς, δηλωσε οτι η κυβερνηση Κλιντον αναμενει απο τη νεα Τουρκικη κυβερνηση να λαβει ψηφο εμπιστοσυνης, προτου διεξαγαγει ουσιαστικες συνομιλιες με την ηγεσια της Τουρκιας. Η κρισημη ψηφοφορια για την παροχη ψηφου εμπιστοσυνης στο νεο κυ- βερνητικο συνασπισμο αναμενεται να διεξαχθει την ερχομενη Δευ- τερα.
Οξυνεται η κριση στους κολπους της ψευδοκυβερνησης των κατεχομενων,ενω οπως σημειωνει ο σημερινος Τουρκοκυπριακος Τυπος, ολα δειχνουν οτι το αργοτερο μεχρι την ερχομενη εβδομαδα η ψευ- δοκυβερνηση θα παραιτηθει. Μετα την εξελιξη αυτη, αναμενεται συμφωνα με τον Τουρκοκυπριακο τυπο, ο σχηματισμος νεας ψευδοκυ- βερνησης στην οποια θα συμμετεχουν το Δημοκρατικο κομμα και το κομμα Εθνικης Ενοτητας. Ο κατοχικος ηγετης, Ραουφ Ντενκτας, παρουσιαζεται τωρα προθυμος να αναθεσει την εντολη σχηματισμου Ψευδοκυβερνησης Συνασπιμου στον Ντερβις Ερογλου, κατι που στο παρελθον απερριπτε κατηγορηματικα. Σημερα ο αρχηγος του Δημοκρατικου κομματος γιος του Ντενκτας, Σερνταρ, αναμενεται να συναντηθει με τον αρχηγο του Ρεπουπλικανι- κου κομματος για να αποφασισουν την ημερομηνια παραιτησης της ψευδοκυβερνησης.
Τα Ηνωμενα Εθνη και ο Υπατος Αρμοστης της Βρεττανιας Ντειβιντ Ματεν, θα καταβαλουν ιδιαιτερες προσπαθειες για τη μετα- βαση των προσκυνητων στην κατεχομενη Μονη του Αποστολου Ανδρεα για την μεγαλη γιορτη της 15ης Αυγουστου. Την διαβεβεωση αυτη εδωσε σημερα ο Ντειβιντ Ματεν σε συναντηση που ειχε με αντιπροσωπεια Καρπασιτων. Εν τω μεταξυ η Συντονιστικη Επι- τροπη Καρπασιας με ανακοινωση της καταγγελει οτι οι Αττιλες αρχ- ισαν νεο κυκλο τρομοκρατιας και αρπαγης περιουσιων σε μια προσπαθεια αφανισμου του Ελληνισμου στα κατεχομενα. Συμφωνα με πληροφοριες της Επιτροπης, ομαδες νεαρων εποικων λιθοβολουν σπι- τια , σπαζουν τζαμια και παραβιαζουν πορτες τρομοκρατωντας τους ανυπερασπιστους Καρπασιτες.
Η ορισθεισα για σημερα ακροαση της υποθεσης του Αρχι- μανδριτη Παγκρατιου Μερακλη, ενωπιον του Δικαστηριου, με κατηγορουμενους τον Ανδρεα Τρυφωνος και τον Γεωργιο Πετρου, αναβληθηκε για την προσεχη Δευτερα. Η αναβολη κριθηκε αναγκαια εφοσον ο Αρχιμανδριτης ως βασικος μαρτυρας κατηγοριας αρνηθηκε να παρουσιασθει ενωπιον της Δικαιοσυνης. Ο δικηγορος του Αρχι- μανδριτη Παγκρατιου Μερακλη γνωστοποιησε στη Γενικη Εισαγγελια οτι εντος των ημερων θα υποβαλει επιστολη στην οποια θα αναφ- ερονται οι λογοι της αποφασης του να μην παρουσιασθει στο Δι- καστηριο. Εν τω μεταξυ, οι κατηγορουμενοι σε δηλωσεις τους ζητουν να εκδικαστει η υποθεση και καλουν τον Αρχιμανδριτη Παγ- κρατιο να αναθεωρησει την αποφαση του και να παραστει στο Δι- καστηριο.
Ο αυτοκινητοδρομος Λεμεσου Παφου θα ολοκληρωθει μεχρι το τελος του 1999. Αυτο διαβεβαιωσαν σημερα στην Κοινοβουλευτικη Επιτροπη Συγκοινωνιων και Εργων, οι αρμοδιοι υπηρεσιακοι παρα- γοντες. Οπως ανεφερε ο Διευθυντης του Τμηματος Δημοσιων Εργων Χαραλαμπος Κκολος, το πρωτο μερος του δρομου απο την Ερημη μεχρι και την Αυδημου θα παραδοθει στην κυκλοφορια τον ερχομενο Νοεμ- βριο η το αργοτερο τον Δεκεμβριο, ενω το ιδιο διαστημα αναμενεται να αρχισει και η κατασκευη του δρομου απο τα Μανδρια μεχρι της πολη της Παφου.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Tuesday, 2 July 1996 - 14:46:27