Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-05

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ολοκληρώθηκε σήμερα η κατάταξη των εφέδρων, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στη μεγάλη διακλαδική άσκηση της Εθνικής Φρουράς, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 96.

Το πρωϊ, τελέστηκε αγιασμός σε στρατόπεδο της Επαρχίας Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Βορβολάκος, είπε ότι δεν υπήρξαν πιέσεις προς την πλευρά μας, για μη συμμετοχή στην άσκηση Ελληνικών μαχητικών αεροπλάνων.

"Η φετεινή άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ θα αφήσει εποχή", τόνισε εμφαντικά ο Αντιστράτηγος Βορβολάκος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όλοι θα μιλούν για την μετά την άσκηση εποχή.

Στο σημερινό σενάριο της άσκησης, προβλέπεται η αντιμετώπιση κατάστασης όξυνσης των σχέσεων με τον εχθρό και μονάδες οδηγούνται στους χώρους διασποράς.

Το κύριο μέρος της άσκησης αρχίζει την Δευτέρα. Επίκεντρό της θα είναι και πάλι οι αεροναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα, οι οποίες θα έχουν ενεργό συμμετοχή.

Εχει επίσ ης σχεδιαστεί η ρίψη αλεξιπτωτιστών εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.


Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι, έχει καταλήξει στην απόφαση να μην διορίσει εκπρόσωπό του, στην Επιτροπή Αγνοουμένων της Τουρκικής εισβολής.

Την άποψη αυτή εκφράζουν διπλωματικοί κύκλοι και την αποδίδουν στο μεγάλο οικονομικό κόστος που θα έχει ο διορισμός.

Το κόστος του διορισμού ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο δολλάρια ετησίως, ποσό που αδυνατεί να καλύψει ο διεθνής οργανισμός.

Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι την απόφαση Γκάλι ενισχύει και η έκθεση του Λόρδου Φινσεμπεργκ, για το Κυπριακό, σύμφωνα με την οποία όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί. Επικαλούνται επίσης και ανάλογα συμπεράσματα ομάδας Αμερικανών που διερεύνησε την τύχη των αγνοουμένων με Αμερικανική υπηκοότητα.


Εξ' άλλου, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγές των Ηνωμένων Εθνών, μετέδωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς Οργανισμού, Μπούτρος Γκάλι, καθυστερεί τον διορισμό του τρίτου μέλους, επειδή οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, δεν έχουν συμμορφωθεί με τους όρους που έθεσε προς αυτούς, τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κύριος Γκάλι, έγραψε στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντεντκάς, τον Απρίλιο, ζητώντας τους να καταλήξουν σε συμφωνία πάνω σε ορισμένα θέματα μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, προκειμένου να προχωρήσει στο διορισμό του τρίτου μέλους της Επιτροπής.

Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται επισης πηγές στην Κύπρο, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συζήτησε το θέμα με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε στο μεταξύ, άγνοια αναφορικά με το θέμα.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι, δέν ανέφερε ότιδήποτε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, περί απόφασής του να μήν διορίσει το Τρίτο Μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Λέανδρος Ζαχαριάδης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει φθάσει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία απο τη Νεα Υόρκη.

Υπογράμμισε δε, ότι άν υπάρξει οτιδήποτε, θα είναι ο πρώτος που θα το ξέρει.


"Οσοι ενδιαφέρονται για έναρξη απ' ευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, οι οποίες να έχουν πιθανότητες επιτυχίας, θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα τους πρώτους μήνες του 1997", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

Ο κύριος Κασουλίδης πρόσθεσε ότι αναμένει, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση, αρχίσουν σύντομα εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, ώστε μέσα στους πρώτους μήνες του '97 να είναι σε θέση να γνωρίζουν κατά πόσο υπάρχει το απαιτούμενο κοινο έδαφος.

Ολα, είπε, θα εξαρτηθούν από την στάση που θα τηρήσει η Τουρκική πλευρά.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης, ότι η καθυστέρηση στην ανάλειψη πρωτοβουλίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οφείλεται στην επιθυμία τους να έχουν ανταπόκριση και από τις δύο πλευρές, για να επιτύχει η προσπάθειά τους.


Η μελλοντική δομή της ενωμένης Ευρώπης, βρίσκεται στο επίκεντρο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία αρχίζει σε λίγο στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Οι δεκαπέντε ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν από κοινού, από πού και πώς η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θα μπορέσει να προχωρήσει μέσα στο πλαίσιο αναθεώρησης της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Την Ελλάδα, εκπροσωπεί ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υπουργό τύπου Δημήτρη Ρέππα.

Ο κύριος Σημίτης, αναμένεται ότι θα αναφερθεί στο θέμα της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα τονίσει ότι η Ελλάδα θεωρεί μείζον θέμα τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση, εγγυάται και διασφαλίζει τα εξωτερικά σύνορα των χωρών- μελών.


'Αρχισε στη Λευκωσία το έκτακτο καταστατικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο πρόεδρος του κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, ανέφερε ότι αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού και ανανέωσης.

Εκανε ταυτόχρονα έκκληση να βγει το ΔΗΚΟ ενωμένο για να μπορέσει να ξαναϋπηρετήσει τον λαό και τον τόπο.

Καυτά θέματα αποτελούν τα άρθρα που σχετίζονται με την ιεραρχία του κόμματος και το αίτημα για καθιέρωση θέσεων επίτιμου προέδρου, αναπληρωτή προέδρου και θέσεων αντιπροέδρων, καθώς επίσης και αν τις προεδρικές εκλογές θα τις διεκδικεί το κόμμα με τον πρόεδρο του.

Το συνέδριο λήγει αύριο με την έγκριση του νέου καταστατικού.


Αγνοώντας, πλήρως, την οργίλη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετσμεττίν Ερμπακαν, μετέβη το πρωί στην Λιβύη για επίσημη επίσκεψη.

Ο 'Ερμπακαν έφθασε οδικώς στην Τρίπολη, απο την Τυνησία, αφού με βάση το διεθνές εμπάργκο, όλες οι πτήσεις προς την χώρα απαγορεύονται.

Η επίσκεψη 'Ερμπακαν, είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στην χώρα ξένος ηγέτης, αφότου τα Ηνωμένα Εθνη επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, λόγω της υποστήριξης που παρέχει στην διεθνή τρομοκρατία.

Η απόφαση του Τούρκου Πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Τρίπολη, έχει προκαλέσει το μένος, τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και της τουρκικής αντιπολίτευσης.


Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες και λίγες μόνο μέρες μετά το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Ουάσιγκτων, ο Αμερικανός Υπουργός των Εξωτερικών, Γουώρρεν Κρίστοφερ, εγκαινίασε νέα περιοδεία στην Μέση Ανατολή.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, εάν ο Γουώρεν Κρίστοφερ θα παραστεί στις αυριανές συνομιλίες Ισραήλ - Παλαιστινίων στο μεθoριακό σημείο Ερετζ, ή εάν θα συναντηθεί χωριστά με τον Μπίνγιαμιν Νετανιάχου και τον Γιασέρ Αραφάτ.

Οι αυριανές συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στην Χεβρώνα και στην πρόσφατη αύξηση της παρουσίας των Ισραηλινών στρατευμάτων στην πόλη.

Πάντως, οι Ισραηλινές και οι παλαιστινιακές δυνάμεις συνεργάστηκαν σήμερα για πρώτη φορά στην διάλυση μικροεπιεσοδίων στην Χεβρώνα, καθώς το Ισραήλ ήρε μερικώς τον κατ'οίκον περιορισμό που επέβαλε στην Χεβρώνα, μετά τις πρόσφατες βίαιες συγκρούσεις.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, τα βόρεια και τα δυτικά παράλια και στους 18 στα ανατολικά και νότια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 27 στα βόρεια και δυτικά παράλια.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στην λευκωσία ήταν 33 βαθμοί και η πιό χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 30, στη Λεμεσό 29 με 17, στην κερύνεια και την Πάφο 27 με 14 και


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Saturday, 5 October 1996 - 12:13:38