Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-12

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Διακρατική προσφυγή της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για το θέμα των εγκλωβισμένων, υποσχέθηκαν να προωθήσουν πέντε Ελλαδίτες Ευρωβουλευτες.

Οι πέντε Ευρωβουλευτές συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τους εγκλωβισμένους, με θέμα "Ανθρώπινα δικαιώματα- Ευρωπαϊκή Ενωση- Εγκλωβισμένοι".

Στην ημερίδα, συμμετείχαν επίσης οι Ευρωβουλευτές, Πωλίν Γκρην και Γιάν Μπέρτενς.

Η προώθηση προσωπικών προσφυγών για ευρύτερη δημοσιοποίηση του θέματος των εγκλωβισμένων στο διεθνή χώρο, και η προώθηση της αντίκρυσής του ως ανθρωπιστικού κυρίως θέματος, περιλαμβάνονται στις σημαντικότερες αποφάσεις της ημερίδας.


Αποφασισμένη παρουσιάζεται η Βρετανίδα ευρωβουλευτής, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Πωλήν Γκρην, να θέσει τροχοπέδη στις προσπάθειες του κοινοτικού επιτρόπου, Χανς Βαν Ντε Μπρουκ, για να συνεχιστεί η κοινοτική χρηματοδότηση προς την Τουρκία.

Σε ξεχωριστές συναντήσεις της κυρίας Γκρην, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής, επαναδιατύπωσε την πρόθεση της Σοσιαλιστικής Ομάδας να ασκήσει πιέσεις για να συνεχιστεί το "πάγωμα" των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων, προς την Τουρκία.

Η Πωλήν Γκρην, χαρακτήρισε ως ανόητη την φιλοτουρκική προσπάθεια του Κοινοτικού Επιτρόπου Βαν Ντεν Μπρουκ να παρακάμψει την καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση της Ευρωβουλής, ως ανόητη.

"Εχω διακόσιους δεκαεπτά ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γκρην, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξη, για την έκβαση της επικείμενης ψηφοφορίας στην Ευρωβουλή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ενεθαρρυμένος από την συζήτηση με την Πωλήν Γκρην, και από την αποφασιστικότητα της να θέσει τέρμα στην συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο κύριος Κυπριανού, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διαβουλευθεί με την πολιτική ηγεσία, έτσι ώστε, διακομματική αποστολή της Βουλής, να παρευρεθεί σε συνεδρία της Ευρωβουλής για συζήτηση των κοινοτικών προϋπολογισμών.


Συνεχίζεται στη Βουλή των Ελλήνων η συζήτηση επί των προγραμματικών θέσεων της Κυβέρνησης.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυκτα με ονομαστική ψηφοφορία.


Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Το τελευταίο εικοσιτετραώρο έχουν καταγραφεί στον σεισμολογικό σταθμό Μαθιάτη πέραν των 78 μετασεισμικών δονήσεων, μεγέθους από τρείς μέχρι τέσσερις κόμμα πέντε βαθμούς, στην κλίμακα Ρίχτερ.


Ευρεία σύσκεψη για τον ίδιο σκοπό, πραγματοποιήθηκε σήμερα και στη Λεμεσό.

Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, πήραν μέρος εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της επαρχιακής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από τον Επαρχο Λεμεσού δηλώθηκε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί δύο χιλιάδες αιτήσεις για ζημιές, τις οποίες θα εξετάσει ειδική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

Εν τω μεταξύ, συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης συνέχισαν και σήμερα τις εργασίες διάνοιξης των δρόμων Ζακακίου Ασωμάτου και Ζακακίου Τραχωνίου, οι οποίοι έχουν κλείσει από δέντρα που απεκόπησαν κατά την τελευταία θεομηνία, καταπλακώνοντας αυτοκίνητα.

Η κυκλοφορία αναμένεται να αποκατασταθεί την ερχόμενη εβδομάδα.


Η επόμενη ημέρα του σεισμού, αλλά και της καταιγίδας που έπληξε την Επαρχία Πάφου, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, και υπηρεσιακοί παράγοντες της Επαρχιακής διοίκησης, του Δήμου Πάφου, της Αστυνομικής δύναμης και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, κυβερνητικοί λειτουργοί, και εκπρόσωποι επαγγελματικών οργανώσεων.

Στη σύσκεψη κατατέθηκε δέσμη εισηγήσεων και προτάσεων για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σημειώνεται ότι οι δημοτικές αρχές δεσμεύτηκαν να εγκύψουν στο πρόβλημα του αποχευτικού συστήματος, ενώ εκ μέρους του ΕΤΕΚ, ανελήφθη πρωτοβουλία προώθησης αυστηρότερης νομοθεσίας, αναφορικά την επίβλεψη οικοδομών.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έφθασε σήμερα στην Πάφο.

Μαζί με κλιμάκιο κυβερνητικών παραγόντων, επισκέφθηκαν σεισμόπληκτες < br>περιοχές για εξέταση των ζημιών.

Για σκοπούς αποζημιώσεων εξάλλου, κλιμάκιο του τμήματος Γεωργίας, επελήφθη των ζημιών από τις καταιγίδες, στις φυτείες και καλλιέργειες της επαρχίας.


Νέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στο θέμα των δημοτικών εκλογών μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση της γραμματείας του Δημοκρατικού Συναγερμού Πάφου, να υποστηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Θεόδωρου Αριστοδήμου, για τη δημαρχία της Πάφου.

Η υποψηφιότητα του κυρίου Θεοδώρου θα προταθεί ως κοινή υποψηφιότητα.

Εν τω μεταξύ, το ΔΗΚΟ Πάφου, σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή του Νίκου Πιττοκοπίτη, θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για τις δημοτικές εκλογές με το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ.

Ο κύριος Πιττοκοπίτης απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση του ΔΗΣΥ Πάφου.


Μετά τους σεισμούς και τις καταιγίδες, οι εμπρηστές και πάλιν επί τω έργω, και όπως κάθε φορά, κτύπησαν τα ξημερώματα.

Στόχος αυτή τη φορά το αυτοκίνητο νεαρού επιπλοποιού το οποίο βρισκόταν έξω από το σπίτι του, στον συνοικισμό Αγίου Αθανασίου.

Λίγες ώρες αργότερα, άνδρες του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, συνέλαβαν ως υπόπτους τον Μιχάλη Μιχαήλ και τον Κυριάκο Χαραλάμπους, οικοδόμους, από τη Λεμεσό, τους οποίους παρουσίασαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Εναντίον τους εκδόθηκε διάταγμα τετραήμερης κράτησης.


Απαγορευμένο θέαμα για γυμνούς οφθαλμούς είναι το ραντεβού ήλιου και σελήνης, το οποίο πραγματοποιείται αυτή την ώρα.

Το κοινό πληροφορείται ότι μόνο με ειδικά φίλτρα μπορεί να δεί το φαινόμενο της μερικής έκλειψης ηλίου, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης στα μάτια, μέχρι και τυφλώσεως.

Ωστόσο, για τους λάτρεις των αστρικών φαινόμενων, η παράδοση έχει μεριμνήσει με πρακτική συνταγή φίλτρου: ένα κομμάτι γυαλί μαυρισμένο με φλόγα κεριού.

Η μερική έκλειψη ηλίου άρχισε από τρείς το απόγευμα, αλλά στην Κύπρο ήταν ορατή από τις πέντε και 15.

Το μέγιστο της εκλείψεως θα είναι κοντά στη δύση του ήλιου, γύρω στις 6 και 10.


Λόγω οικονομικών διαφορών στρατιώτες απήγαγαν τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό τους.

Αυτά στο Βανιατού στον Νότιο Ειρηνικό.

Το κράτος όφειλε στους απαγωγείς μισθούς και αλλα ωφελήματα ύψους 980 χιλιάδων δολλαρίων από το 1993.

Οι δύο πολιτικοί παρέμειναν υπό περιορισμό για αρκετές ώρες.

Μόλις ελευθερώθηκαν κάλεσαν έκτακτη συνεδρία και αποφάσισαν την άμεση καταβολή των οφειλομένων.

Επιπλέον, οι απαχθέντες έδωσαν άφεση αμαρτιών στους απαγωγείς τους, χωρίς να τους επιβάλουν οποιαδήποτε ποινή.

Σχολιάζοντας το γεγονός ο αρχηγός του στρατού είπε ότι δεν ήταν πραξικόπημα αλλά απαγωγή, λόγω αγανάκτησης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε τοπικές νεφώσεις δυνατό να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 16 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο σταδιακά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και αναμένεται να πέσουν και πάλι τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι το πρωί βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και σύντομα θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως δυτικούς μέτριους μέχρι δυνατούς, 4-5 Μποφόρ. Η θάλασσα σταδιακά θα καταστεί ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 26 περίπου βαθμούς.

Οι θερμοκρασίες όπως καταγράφηκαν σήμερα ήταν στη Λευκωσία η πιο ψηλή 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 17, στην Λεμεσό 27 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 17 και τέλος στον Πρόδρ


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Saturday, 12 October 1996 - 15:27:32