Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Διευθυντής του Γραφείου Νοτίου Ευρώπης στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Κέρυ Κάβανο, συναντήθηκε στη Λισσαβόνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η μείωση της έντασης, με βασικό στοιχείο την κατάργηση των υπερπτήσεων και την προώθηση της απαγγίστρωσης μέσω του στρατιωτικού διαλόγου.

Αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και πιθανώς αύριο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος προεδρεύει σήμερα της απογευματινής συνεδρίας.

Οι εργασίες της Διάσκεψης άρχισαν το πρωί, με θέμα τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Ο Ρωσος Πρωθυπουργος, Βίκτορ Τσερνομίρτιν, επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του σε μια τέτοια προοπτική, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πλήττει τα Ρωσικά συμφέροντα.

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκόρ, υπογράμμισε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, θα συμβάλει στην σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Στην σύνοδο, αποφασίσθηκε η διεξαγωγή νέου γύρου συνομιλιών, για τον περιορισμό των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, απο τις 30 χώρες που είχαν υπογράψει την ομώνυμη συνθήκη, το 1990.


Το οριστικό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε το θέμα των αγνοουμένων, επιβεβαιώνεται και επίσημα, από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Με επιστολή του προς τις δύο πλευρές, ο Μπούτρος Γκάλι θέτει νέους όρους, για να προβεί στο διορισμό εκπροσώπου του, στη Διερευνητική Επιτροπή.

Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, οι όροι που θέτει ο κύριος Γκάλι είναι οι ακόλουθοι:

- Να δοθεί στη Διερευνητική Επιτροπή ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων.

- Η διερεύνηση να αρχίσει από τις περιπτώσεις, που θα μπορούσαν να διευκρινιστούν αμέσως.

- Να γίνει ενημέρωση για τις περιπτώσεις των αγνοουμένων, που τα ονόματα τους αναγράφονται σε τάφους ή μνημεία.

- Η διερεύνηση να γίνει με ταχύτατους ρυθμούς και η διερευνητική Επιτροπή να αφεθεί μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, κυρίως πολιτικές, ώστε να επιτελέσει το έργο της απρόσκοπτα και αμερόληπτα.

Οι νέοι όροι του Γενικού Γραμματέα, κρίνονται ως απαράδεκτοι από τη δική μας πλευρά, αφού ουσιαστικά κωλυσιεργούν περαιτέρω, την όλη διαδικασία, οδηγώντας την σε οριστικό αδιέξοδο.


Η Βρεττανία είναι η αιτία της κακοδαιμονίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

Γιατί λοιπόν, να σιωπούμε έναντι της ύπαρξης αποικιοκρατικών καταλοίπων, τα οποία μπορούν να βάλουν σε δύσκολη θέση την Βρεττανία και ενδεχομένως να την εξαναγκάσουν να διαφοροποιήσει την στάση της απέναντι στην Κύπρο, διερωτήθηκε ο κύριος Λυσσαρίδης, κληθείς να σχολιάσει σημείο της χθεσινής ομιλίας του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Σπύρου Κυπριανού, σχετικά με το θέμα των βρεττανικών βάσεων.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, άσκησε δριμύτατη κριτική κατά της βρετανικής πολιτικής στο κυπριακό, ειδικά σε ότι αφορά την πρόθεση του Μάλκολμ Ρίφκιντ, να συναντηθεί με τον Ντενκτάς, στα κατεχόμενα.


Την ανάγκη εμπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οργάνωση πολιτικής άμυνας, υποστηρίζει μέσα από το πρόγραμμά της, για τις δημοτικές εκλογές, η ΕΔΕΚ.

Το θέμα πολιτικής άμυνας, δεν είναι θέμα νομοθεσίας, αλλά πολιτικής απόφασης, επισήμανε ο κύριος Λυσσαρίδης.

Πρόσθεσε δε, ότι από το 1974, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, προφασιζόμενες λόγους ανεπαρκούς νομοθεσίας, κωλυσιεργούσαν την οργάνωση ουσιαστικής πολιτικής άμυνας.

Επανερχόμενος στο θέμα εμπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οργάνωση της πολιτικής άμυνας, ο Πρόεδρος της Εδέκ ανέφερε ότι το κόμμα του εισηγείται μέσα από το πρόγραμμά του, την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννκής Μάτσης, αναχωρεί στις έξι το απόγευμα για το Λονδίνο, όπου την Τετάρτη θα υποβληθεί σε παρακαμπτήριο εγχείρηση στεφανιαίας, γνωστής ως μπάϊ πας.

Η επέμβαση θα γίνει από τον κορυφαίο καρδιο-χειρουργό Πήτερ Σμιθ και την ομάδα του στο νοσοκομείο Χάμερ-σμιθ.

Τον κύριο Μάτση θα συνοδεύσουν στο Λονδίνο η οικογένεια του, και ο γιατρός Κώστας Ζαμπάρτας.


Με τον φόβο μιας νέας καταιγίδας ζούν οι κάτοικοι στη Ξάνθη, μετά τις πλήμμυρες των τελευταίων ημερων.

Ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την Βόρειο Ελλάδα, είναι τρείς νεκροί.

Το ύψος των ζημιών είναι ανυπολόγιστο, καθώς τα περισσότερα υποστατικά στο κέντρο της Ξάνθης είναι χωμένα στην λάσπη.

Στην επαρχία, πολλά χωριά απειλούνται από την υποχώρηση των φραγμάτων, ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού οι χείμαρροι κατέρχονται ορμητικοί, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Εν τω μεταξύ, μετά από κυβερνητική παρέμβαση, άρχισαν να μεταφέρονται σε ξενοδοχεία οι κάτοικοι των σοβαρά πληγέντων περιοχών.


Επανα-προσδιορίζεται το ύψος και οι σκοποί της κρατικής χορηγίας στα πολιτικά κόμματα, ενώ η Βουλή μελετά τον τρόπο που επιχορηγούνται τα κόμματα διεθνώς.

Το θέμα τέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη μελέτη του προϋπολογισμού του ιδίου του Σώματος.

Την ίδια ώρα η διεύθυνση της Βουλής διερευνά το θεσμό σε όλο τον κόσμο, και εντός των ημερών θα ανακοινώσει τα στοιχεία στο Σώμα.

Το ύψος της εισφοράς για φέτος, ανέρχεται στις εξακόσιες- πεντήντα χιλιάδες λίρες, ποσό το οποίο έλαβαν ήδη τα κόμματα, από πέρσι.


Ο Υπουργός Αμύνης, Κώστας Ηλιάδης, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής τον προϋπολογισμό του ταμείου αμυντικής θωράκισης, όπως αυτός διαμορφώνεται με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2,1 δισεκατομμύρια λίρες και προβλέπει την αγορά αντι-αεροπορικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, ελικόπτερα τελευταίας τεχνολογίας και ολοκλήρωση των έργων υποδομής, για την αεροπορία και το ναυτικό.


Για είκοσι ημέρες, άνδρες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, παρακολουθούσαν μια φυτεία κάνναβης, αλλά οι επίδοξοι χρήστες, φαίνεται πως τους αντιλήφθηκαν.

Το μόνο αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν η συγκομιδή επτά φυτών κάνναβης.

Τα φυτά, το οποία ήταν έτοιμα για χρήση, βρίσκονταν σε τέσσερις πλαστικές γλάστρες, σε εγκαταλειμμένη κατοικία στη Λάρνακα.


Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα στις έξι το πρωί.

Η δόνηση έγινε αισθητή στις περιοχές Λεμεσού, Πάφου, Κάτω Πύργου και λιγότερο στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκοπήσης, ο σεισμός προερχόταν από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο, με τον σεισμό της εννάτης Οκτωβρίου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις που αναμένεται να δώσουν μερικές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 12 στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις, που θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, αναμένεται να δώσουν και πάλι τοπικές βροχές. Σε μερικές περιπτώσεις, οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές, δυνατούς ανέμους και πιθανό από χαλάζι. Οι άνεμοι θα παραμείνουν γενικά, νοτιοανατολικοί μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 23 στα παράλια.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 21 βαθμοί και η πιό χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα, 23 με 11 στη Λεμεσό 24 με 13 στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 12 και στον Πρόδρομο 14 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.00 run on Monday, 2 December 1996 - 11:27:24