Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εναπόκειται σε μας, να αποφασίσουμε πως θα οργανώσουμε την άμυνα μας, για να εξασφαλίσουμε τον κυπριακό ελληνισμό.

Στην δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης απαντώντας στα διάφορα διαβήματα που εκδηλώθηκαν μετά την υπογραφή των συμβολαίων αγοράς του πυραυλικού συστήματος Ες-300.

Ο Γιαννάκης Κασουλίδης επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης, ότι τα οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, παρά μόνο εάν η χώρα μας δεκτεί επίθεση.

Σχολιάζοντας τις απειλές περί δημιουργίας προσκομμάτων στην εκδήλωση των επικείμενων πρωτοβουλιών, λόγω της συγκεκριμένης συμφωνίας για τους Ες-300, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι οι θέσεις της πλευράς μας δεν πρόκειται να μεταβληθούν, ύστερα από την ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας.

Αντίθετα, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς θα υποβοηθήσει οποιεσδήποτε διαδικασίες, εφόσον η αλαζονεία και η αδιαλλαξία της Τουρκίας έγκειται στην υπεροπλία της.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ακόμα, ότι, στο διπλωματικό επίπεδο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις εκφράζοντας την θέση της, ενώ δήλωσε, ότι προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας από τις τουρκικές απειλές.

Κανένας, όμως, κατέληξε ο Γιαννάκης Κασουλίδης δεν μπορεί να μην λαμβάνει σοβαρά υπόψην, κάποια ενδεχόμενα.

Πάντως, ο Εκπρόσωπος της κυβερνήσεως δήλωσε κατηγορηματικά, ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να ακυρωθεί.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο κύριος Κασουλίδης, βρίσκεται όμως το σύνολο της Εθνικής Φρουράς και των εξοπλισμών της, εφόσον η πρόταση της πλευράς μας για αποστρατιωτικοποίηση, υφίσταται και εφόσον υπάρχει η προοοπτική λύσης του κυπριακού.


Η Ελλάδα απέρριψε με αυστηρή γλώσσα τις απειλές που εκτόξευσε η Τουρκία με αφορμή την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος 'Ες - τριακόσια. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, θα υπάρξει άμεση απάντηση, πολύ πιό αποτελεσματική από ό,τι μπορεί να φαντασθεί η 'Αγκυρα.

Ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη του στην αθηναική εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ κατήγγειλε ότι η Τουρκία προετοιμάζει επίθεση στο Αιγαίο.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος αποκαλύπτει, επίσης, για πρώτη φορά οτι απο το 1995 οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις καθιέρωσαν ως εθνικό συμφέρον την αλλαγή συνόρων στο Αιγαίο και ότι προετοιμάζονται συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τονίζει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει δεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και προειδοποιεί την Τουρκία ότι θα υπάρξει άμεση απάντηση πολύ πιο αποτελεσματική απο ό,τι μπορεί να φαντασθεί.

Εξάλλου, ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε ως αυτόνομη πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προμηθευθεί το αντι-αεροπορικό σύστημα Ες - τριακόσια.

Ο κύριος Ρέππας δικαιολόγησε την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι επιβλήθηκε από τις ιδιόμορφες συνθήκες που υπάρχουν στο νησί, δηλαδή την τουρκική κατοχή και την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.


Σε παραστάσεις προς διάφορες χώρες, ώστε να αναγκάσει την κυπριακή κυβέρνηση να μεταβάλει την απόφαση της για την αγορά του πυραυλικού συστήματος ΕΣ 300, προέβη η Τουρκία.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ινάλ Μπατού, ο οποίος επέκρινε τη Ρωσία, που ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πωλεί οπλισμό στους ελληνοκυπρίους.

Είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την εγκατάσταση επιθετικών όπλων στο νησί, τα οποία, όπως είπε, απειλούν και τη χώρα του.

Εξάλλου, χθες στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του κατοχικού ηγέτη, με επίκεντρο την αγορά του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος ΕΣ 300.

Ο Ντενκτάς σε δηλώσεις του εξέφρασε λύπη γιατί η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν τίποτα και παραμένουν, κατά την έκφραση του, "θεατές".

Πρόσθεσε επίσης ότι οι δυτικοί περιμένουν να δημιουργηθεί ένα επεισόδιο για να ακολουθήσει η ειρήνη.


Με σκληρή ανακοίνωση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ αντέδρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην υπογραφή της συμφωνίας για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αγορά των ρωσικών αμυντικών πυραύλων.

Στην ανακοίνωση του το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, ως στοιχείο αποσταθεροποίησης στο νησί και γενικότερα στην περιοχή και αποτελεί βήμα προς λάθος κατεύθυνση".

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την λύπη τους για την ενέργεια αυτή και το γνωστοποίησαν στις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ρωσίας.


Εντονη είναι η αντίδραση της Μόσχας στις απειλές και τις πιέσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας για την αγορά του Ρωσικού Πυραυλικού Αντιαεροπορικού συστήματος, ΕΣ 300.

Σε δηλώσεις του στη Ρωσική Τηλεόραση, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γκενάτι Ταράσοφ υπογράμμισε ότι η πώληση Ρωσικών όπλων στην Κύπρο, δεν παραβιάζει ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε και καμία διεθνή συνθήκη, παρατηρώντας παράλληλα ότι και άλλες δυτικοευρωπαικές χώρες προσφέρουν όπλα στην Κύπρο.

Απαντώντας στις επανειλημμένες και επιμόνως διατυπωθείσες τουρκικές θέσεις, ο Ρώσος δπλωμάτης αντέταξε την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη, για αποστρατιωτικοποίηση της νήσου.

Πάντως σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την Μόσχα, μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Αφανασέφσκι, αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο, στο πλαίσιο της αναμενόμενης εμπλοκής της χώρας του, στις πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού.


Φυσιολογικές χαρακτήρισε τις έντονες αντιδράσεις τόσο της Τουρκίας, όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφορικά με την αγορά του συστήματος ΕΣ 300 από την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού επανέλαβε τη θέση ότι η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, γίνεται μόνο για αμυντικούς σκοπούς, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση πολέμου η Κύπρος θα είναι έτοιμη να υπερασπίσει τα εδάφη της.

Επίσης, αναφερόμενος στην ξαφνική ευαισθησία που επέδειξαν ξένες χώρες, ο κύριος Κυπριανού διερωτήθηκε πως δεν επέδειξαν την ίδια ευασθησία πριν εικοσιδύο χρόνια από τότε δηλαδή που η Τουρκία κατέχει παράνομα το 37 τοις εκατό της Κύπρου.


Οι μεγάλες δυνάμεις ας αποταθούν και ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία για να αποσύρει τα στρατεύματά της, να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τότε εμείς δεν θα χρειαζόμαστε όπλα.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ερωτηθείς και σήμερα για τις αντιδράσεις για αγορά του Ες 300.

Αυτοί που διαμαρτύρονται πρέπει να διαμαρτυρηθούν πρώτα στην Τουρκία, υπέδειξε ο Μακαριώτατος, προσθέτοντας ότι εάν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, η Κύπρος δεν χρειάζεται εξοπλισμούς και πυραύλους.

Ο Μακαριώτατος συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Ζιμπάπουε Ρόμπερτ Μουγκάπε, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα της Κύπρου έχει παρατραβήξει και ότι έφθασε ο καιρός να ασκηθεί πίεση προς τον εισβολέα.

Ενωρίτερα ο Πρόεδρος Μουγκάπε επισκέφθηκε το Δημαρχείο Λευκωσίας, το βυζαντινό και αρχαιολογικό μουσείο, και την γραμμή καταπαύσεως του πυρός στην οδό Λήδρας.


Στη Μόσχα μετέβη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, για να μεταφέρει στο Ρώσο Υπουργό Εξωτερικό Γεβκένι Πριμακόφ μήνυμα του προέδρου Κληρίδη για το κυπριακό.

Σε δηλώσεις πριν την αναχώρηση του ο κύριος Χριστόφιας χαρακτηρισε το θόρυβο και τις μεγάλες πιέσεις που ασκούνται για το πυραυλικό σύστημα ΕΣ- 300 απαράδεκτες.

Οι Αμερικανοί, οι Αγγλοι και οι Γερμανοί είπε ο κύριος Χριστόφιας θα ασκησουν περαιτέρω πιέσεις για λύση του κυπριακού εδώ και τώρα πριν την εγκατάσταση των πυραύλων.

Ο κύριος Χριστόφιας θα συναντηθεί με τον κύριο Πριμακόφ μεθαύριο Πέμπτη.


Και το θέμα της υπογραφής των συμβολαίων για την αγορά των Ες-300, συζήτησαν σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρεσβευτή της Ολλανδίας, Τσαρλς Βαν Μπεκ.

Ο ολλανδός διπλωμάτης, αφού έκανε ξεκάθαρο, ότι το θέμα των εξοπλισμών, το έθεσε ως πρεσβευτής της χώρας του και όχι ως εκπρόσωπος της Ολλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διευκρίνησε ότι το ζήτημα συζητήθηκε όταν ηγέρθη από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Βαν Μπεκ μετέφερε στον Πρόεδρο Κληρίδη την ανησυχία της κυβέρνησης του για την μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων και οπλικών συστημάτων στο νησί και εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του προς την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποστρατιωτικοποίηση.

Οι ανησυχίες μας, δήλωσε ο ολλανδός πρεσβευτής δεν πηγάζουν από το γεγονός ότι το πυραυλικό σύστημα προέρχεται από την Ρωσία, αλλά η ίδια ανησυχία θα διατυπωνόταν ακόμα και εάν οι εξοπλισμοί προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κληθείς να σχολιάσει την εικοσιτριάχρονη καθυστέρηση στην επίδειξη ευαισθησίας που επιδεικνύουν διάφοροι παράγοντες, ο Τσαρλς Βαν Μπεκ είπε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταδίκη από την μη αναγνώριση του ψευδοκράτους και την μη αναγνώριση του κατοχικού στρατού.


Καθοριστική συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την συνδικαλιστική πλευρά, για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Αυτό αποκάλυψαν σήμερα ο Υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Μουσιούττας και ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Μιχαλάκης Ιωάννου.

Η απόφαση αυτή, είπε ο Υπουργός Εργασίας, ήταν αποτέλεσμα σύσκεψης του Προέδρου Κληρίδη με την Υπουργική Επιτροπή που χειρίζεται το θέμα.

Ο κύριος Μουσιούττας είπε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί και ότι αναμένεται μετακίνηση των θέσεων των οργανώσεων, για να βρεθεί συναινετική λύση.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Μιχαλάκης Ιωάννου θεωρεί ότι χρειάζεται ακόμα κάποια επεξεργασία του θέματος και είπε, ότι δεν έχει αντιληφθεί να έχει ωριμάσει η σκέψη του Προέδρου, έτσι ώστε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Πιστεύω, είπε ο κύριος Ιωάννου, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θέλει μια συναινετική λύση, η οποία να μην καταργεί ή να αχρηστεύει την ΑΤΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, απέρριψε, πάντως, πληροφορίες που φέρουν το συνδικαλιστικό κίνημα διασπασμένο.


Ο Χριστόδουλος Βενιαμίν ανακηρύχθηκε σήμερα βουλευτής. Η ανακήρυξη έγινε στα γραφεία της επαρχιακής διοίκησης Λεμεσού, από τον έφορο εκλογής περιφέρειας Λεμεσού.

Ο κύριος Βενιαμίν είναι ο πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και καταλαμβάνει την κενωθείσα έδρα του Δημήτρη Κοντίδη, ο οποίος εξελέγη Δήμαρχος Λεμεσού.


Στη Σερβία, λαός και εκκλησία συνεχίζουν τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στο καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν χθες βράδυ, -ημέρα των Χριστουγέννων- με μεγαλειώδη διαδήλωση στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Οι διαδηλωτές αξίωσαν την αναγνώριση από το καθεστώς Μιλόσεβιτς, του αποτελέσματος των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, στις οποίες η αντιπολίτευση είχε πετύχει σαρωτική νίκη.

Η πορεία κατέληξε στο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα, όπου ο Πατριάρχης Παύλος ευλόγησε τα πλήθη και χοροστάτησε στην λειτουργία των Χριστουγέννων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενωρίτερα εκρηκτικός μηχανισμός μικρής ισχύος εξερράγη μπροστά από τα γραφεία του Κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, του οποίου ηγείται η σύζυγος του σέρβου προέδρου Μίρα Μάρκοβιτς.

Απο την έκρηξη δεν προκλήθηκαν θύματα ή ζημιές, ενώ η αντιπολίτευση, χαρακτήρισε την επίθεση προβοκάτσια την οποία και απέδωσε στο ίδιο το καθεστώς Μιλόσεβιτς.


Oλοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως συννεφιασμένος και τοπικά πιθανόν να πέσουν λίγες ελαφρές βροχές. Αργότερα θα εμφανισθούν περίοδοι με αίθριο καιρό. Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 10 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Αργότερα θα σχηματισθούν νεφώσεις που πιθανόν να δώσουν λίγες μεμονωμένες βροχές το απόγευμα. Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε ανατολικούς ως νοτιοανατολικούς μέτριους έντασης 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 20 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 12, στη Λεμεσό 18 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 9.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 7 January 1997 - 16:27:21 UTC