Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς τάξης και ειρήνης, χαρακτήρισε τις τουρκικές απειλές ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, και σημείωσε ότι οι χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπέρνς, μιλούν από μόνες τους.

Ουδέποτε, είπε ο εκπρόσωπος, τέθηκε θέμα διακαιώματος κράτους, να απειλεί με στρατιωτική επιδρομή άλλο ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

Φαίνεται συνέχισε ο κύριος Κασουλίδης, ότι οι Αμερικανοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι διαμαρτυρίες τους για την υπογραφή συμφωνίας Κύπρου Ρωσίας για τους πυραύλους Ες 300, ενεθάρρυναν την Αγκυρα να προβαίνει στις απειλές αυτές.

Σε ερώτηση αν με τη δήλωση Μπέρνς, η Ουάσσιγκτων θεωρεί σοβαρά τα σενάρια στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι δέκτης μόνιμης και συνεχούς απειλής, από το σύνολο της στρατιωτικής υποδομής της Τουρκίας.

Ο Κύριος Κασουλίδης εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις Μπέρνς δεν αναιρούν τις θέσεις του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και ούτε μπορεί να αποτελέσουν ικανοποιητική διαβεβαίωση ώστε να προχωρήσει μια συμφωνία για μορατόριουμ.

"Η άμυνα της Κύπρου" κατέληξε, έχει και την πολιτική της σημασία. Αν λυθεί το Κυπριακό ή γίνει δεκτή η πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση, τότε μόνο αναστέλλεται όλη η προσπάθεια για την άμυνα της Κύπρου.


Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε στους πυραύλους αυτούς, να εγκατασταθούν στην Κύπρο, είπε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, συνεχίζοντας τις απειλές, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την υπογραφή των συμβολαίων αγοράς των Ες-300.

Εάν το πυραυλικό σύστημα εγκατασταθεί, προσθέτει η Τσιλέρ, η Τουρκία είναι έτοιμη να πράξει τα πάντα, για να προστατεύσει την ασφάλεια των τουρκοκυπρίων, συμπεριλαμβανομένου και κτυπήματος κατά των θέσεων των πυραύλων.

Σύμφωνα με την κυρία Τσιλέρ, η χώρα της θα επιδώσει σήμερα, νότα διαμαρτυρίας στην Μόσχα, για την πώληση του πυραυλικού συστήματος Ες- 300.

Εν τω μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς απείλησε με εποικισμό των Βαρωσίων, εάν εγκατασταθούν στο νησί οι πύραυλοι. Σύμφωνα με το παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Ντενκτάς απέσυρε την υποστήριξη του προς τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που πρότειναν τα Ηνωμένα Εθνη, το 1994.


Δεν δικαιολογείται ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί, για την αγορά του οπλικού συστήματος ΕΣ-300 από την Κύπρο, εκτιμά η Μόσχα.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γκενάτι Ταράσοφ, επισήμανε ότι το ΕΣ-300, είναι ένα καθαρά αμυντικό μέσο αντιαεροπορικής κάλυψης, το οποίο δεν μπορεί να απειλήσει επιθετικά άλλο κράτος.

Συνεχίζοντας, ο κύριος Ταράσοφ άφησε υπονοούμενα για την στάση των Δυτικών απέναντι στην Κύπρο, τη στιγμή, που όπως είπε, ο συσχετισμός δυνάμεων στο νησί, γέρνει αναμφιβόλως προς το μέρος της Τουρκίας, και η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη της.


Ο Ρωσικός παράγοντας είναι αποφασισμένος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού.

Το συμπέρασμα αυτό συνήγαγε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας από τις συνομιλίες που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβκένι Πριμακώφ.

Ο κύριος Χριστόφιας, ο οποίος επέστρεψε σήμερα από τη Μόσχα, όπου μετέφερε μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη προς τον κύριο Πριμακώφ, πρόσθεσε ότι αναμένεται στο άμεσο μέλλον η εκδήλωση δραστηριότητας εκ μέρους της ρωσικής διπλωματίας για το Κυπριακό.


Ως θετική εξέλιξη εκτιμά την δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Προφανώς είπε ο κύριος Λυσσαρίδης, οι Ηνωμένες Πολιτείς δεν θεωρούν επαρκή δικαιολογία για την ανάληψη επιθετικών ενεργειών από την Τουρκία, την προμήθεια των ΕΣ-300 από την Κύπρο.

Ο κύριος Λυσσαρίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αναβολής της προμήθειας του Ες 300 από την Κύπρο και κάλεσε τους ενδιαφερομένους να στρέψουν τις αντιδράσεις τους προς την Τουρκία.


Την αγανάκτησή της για τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου με αφορμή την ενίσχυση της αντιαεροπορικής της δυνατότητας, εκφράζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Με ανακοινωθέν το οποίο εξεδόθη μετά τη λήξη της τακτικής της συνεδρίας η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, αποδοκιμάζεται η αδιαφορία των ισχυρών της γής για την κατάφωρη αδικία εναντίον της Κύπρου, η οποία συνεχίζεται επί 22 χρόνια.

Η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας με σκληρή γλώσσα επικρίνει επίσης την υποκριτική και αδρανή στάση του δυτικού κόσμου, υπέρ της Τουρκίας.

Παράλληλα, υποστηρίζοντας το δικαίωμα άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας απευθύνει έκκληση προς όλους τους ορθόδοξους λαούς να συμπαραταχθούν στον αγώνα του Κυπριακού λαού.


Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων έγινε δεκτή το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελευθέριος Βερυβάκης, επαναδιαβεβαίωσε την στήριξη σύσσωμου του Ελληνισμού στην πρωτοβουλία της Κύπρου να αποκτήσει περισσότερα μέσα που θα ενισχύουν την ασφάλειά της.

Ακολούθως η ελλαδική αντιπροσωπεία έλαβε μέρος σε κλειστή συνεδρία της Μικτής Επιτροπής των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου η οποία κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις όσον αφορά την προώθηση των εθνικών θεμάτων στα διεθνή βήματα.

Οι αποφάσεις αφορούν ειδικότερα, θέματα διαφώτισης, επαφών σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο και διεθνή καθώς και θέματα απόδημου Ελληνισμού.


Τη μεταφορά κυβερνητικών υπηρεσιών σε περιοχές που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή εισηγείται η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θέση την οποία υιοθετούν και τρεις υπουργοί.

Ο πρόεδρος της επιτροπής για τις ακριτικές περιοχές Μάρκος Κυπριανού, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα ασφάλειας και εισηγήθηκε την εντονότερη παρουσία στην περιοχή ανδρών της αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς ώστε να τονωθεί το ηθικό των κατοίκων.

Οι δήμαρχοι Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης και Αγίου Δομετίου Αντρέας Χατζηλοϊζου, δεν κατέθεσαν τις δικές τους εισηγήσεις, αλλά επεσήμαναν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την παραμονή των κατοίκων στις ακριτικες περιοχές.


Την περικοπή αριθμού κονδυλιών από τον προϋπολογισμό του 1997, εισηγείται η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, εκφράζοντας ανησυχία για τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης καθώς και για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στόχος των περικοπών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αλέξη Γαλανό, είναι να σταλούν τα αναγκαία μηνύματα στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση στην ολομέλεια τοποθετείται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ η έκθεση της επιτροπής αναμένεται να συνταχθεί στις 20 ή 24 Ιανουαρίου.


Στο Λονδίνο συνελήφθη χθες το απόγευμα ο καταζητούμενος Ανδρέας Ονουφρίου, σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης της βομβιστικής επίθεσης κατά του δικαστή Μιχαλάκη Μαυρονικόλα, καθώς και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων στη Λεμεσό.

Η σύλληψη του Ονουφρίου έγινε κατορθωτή με τη συνεργασία της Κυπριακής με τη Βρετανική Αστυνομία, και έπειτα από μεθοδευμένες προσπάθειες που άρχισαν από καιρό.

Ο συλληφθείς θα παρουσιασθεί ενώπιον Βρετανικού Δικαστηρίου για την διαδικασία έκδοσής του στις κυπριακές αρχές.


Σειρά εκπυρσοκροτήσεων ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα απο το εσωτερικό της κατοκίας του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα, όπου ομάδα ανταρτών του κινήματος Τουπάκ Αμάρου, συνεχίζει να κρατεί 74 ομήρους.

Σύμφωνα με τοπικό ραδιοσταθμό, δύο εκπυρσοκροτήσεις, πιθανότατα από πυροβόλα όπλα, ακούστηκαν γύρω στα χαράματα και ακολούθησαν άλλες δύο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ακολούθησε σιγή και δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή κίνηση στο εσωτερικό της κατοικίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει την περιοχή ετέθησαν αμέσως σε κατάσταση συναγερμού.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί 2-3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό. Κατά διαστήματα θα σχηματίζονται λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι τεσσάρων και αργότερα 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα φθάσεις στους 19 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 7, στη Λεμεσό 20 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 10, και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 10 January 1997 - 17:32:20 UTC