Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Λάρνακα έληξε σήμερα η ετήσια άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος 97".

Τέσσερα ΕΦ-16 της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν δύο φορες χαμηλές διελεύσεις πάνω από τον χώρο της παρέλασης, σε δύο εντυπωσιακούς σχηματισμούς.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Οι ασκούμενοι παρέλασαν σε άψογους σχηματισμούς, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία στην παρέλαση των Ελλαδιτών αλεξιπτωτιστών που πήραν μέρος στην φετεινή άσκηση Νικηφόρος.

Παρέλασε επίσης άγημα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αποτελούμενο από άνδρες της Φρεγάτας "Λήμνος" και του Αντιτορπιλικού "Θεμιστοκλής" που ναυλοχούν μαζί με τις τορπιλο-πυραυλάκατους "Σταράκης" και "Τρουπάκης" και το Υποβρύχιο "Ωκεανός" στα Λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας.

Η παρέλαση των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων άρχισε με την διέλευση υπερσύγχρονου Ρωσικού άρματος μάχης Τ-80, το οποίο μετέφερε την Κυπριακή σημαία.

Στη συνέχεια ακολούθησε η διέλευση όλων των μηχανοκίνητων τμημάτων που πήραν μέρος στην άσκηση Νικηφόρος, με αιχμή του δόρατος τα άρματα μάχης Τ- 80.

Τον χαιρετισμό της μεγαλειώδους παρέλασης δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο.

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φετεινή παρέλαση ήταν η πιο εντυπωσιακή, επισημαίνοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πιο εντυπωσιακές στο μέλλον.

Ο Ελληνισμός, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος για την Εθνική Φρουρά.

Εξάλλου ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τζοχατζόπουλος, εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στα ένστολα νειάτα της Κύπρου, όπως επίσης και για την μαζική συμμετοχή των εφέδρων.

Η ειρήνη, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, χρειάζεται δυνατή άμυνα και αυτό φάνηκε σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, τόνισε ότι η επιτυχία της άσκησης Νικηφόρος και της σημερινής παρέλασης, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να κάνει εύκολο περίπατο στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Ο Ελληνισμός ενωμένος, πρόσθεσε, θα αμυνθεί σε κάθε πρόκληση.


Με αμείωτη ένταση συνεχίσθηκαν και σήμερα οι Τουρκικές προκλήσεις.

Τουρκικά μαχητικά παραβιάζοντας το ΦΙΡ Αθηνών και Λευκωσίας, επιχείρησαν να αναχαιτίσουν τα Ελληνικά Εφ-16 που κατευθύνονταν προς την Κύπρο.

Οι Ελληνες πιλόττοι απάντησαν αποτελεσματικά στις προκλήσεις των Τούρκων.

Κληθείς να σχολιάσει τις νέες τουρκικές προκλήσεις, ο πρόεδρος Κληρίδης χαριτολογώντας, ανέφερε ότι οι Τούρκοι μας δίνουν την ευκαιρία για να διαπιστώσουμε ότι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, λειτουργεί κανονικά.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος συνοδευόμενοι από άλλους επισήμους, επισκέφθηκαν μετά το τέλος της παρέλασης, τα σκάφη του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού που ναυλοχούν στην Λάρνακα.

Στο αντιτορπιλλικό "Θεμιστοκλής", δόθηκε δεξίωση προς τιμήν του προέδρου της Δημοκρατίας από τον κυβερνήτη του σκάφους, ως επίσης και από τον κυβερνήτη του υποβρυχίου "Ωκεανός".

Οι δύο κυβερνήτες επέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, αναμνηστικές πλακέτες και πηλίκια.

Στο λιμάνι της Λάρνακας, βρίσκεται επίσης η Φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού "Λήμνος".


Εχει δημιουργηθεί μία ασπίδα θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι οποιασδήποτε απειλή.

Δήλωση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης 'Ακη Τσοχατζόπουλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν ο Μάριος Παπαηλία και μας ενημερώνει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Σε λίγο, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κώστας Ηλιάδης, θα δώσουν σε λίγο κοινή συνέντευξη τύπου, την οποία θα μεταδώσει απευθείας η τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ.


Στην Αθήνα, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού Καρανταγί, ο οποίος υποστήριξε ότι η στρατιωτική υπεροπλία της χώρας του θα της εξασφάλιζε την νίκη σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα, δήλωσε ότι αν υπάρχει απειλή πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αυτή προέρχεται από την Αγκυρα.

Ο κύριος Αθανασάκης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα, δεν έχει καμμία πρόθεση να προκαλεί ένταση ή συρράξεις στην περιοχή.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού αφορούν τον ίδιο, καθώς και ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να αποσταθεροποιεί την περιοχή.


Το μορατόριουμ στις πτήσεις πάνω από την Κύπρο, επαναφέρουν στο προσκήνιο οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτεμντ Τζέιμς Ρούμπιν, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την επαναδραστηριοποίηση ενός πλήρους και χωρίς καταληκτική ημερομηνία, μορατόριουμ των πτήσεων πάνω απο την Κύπρο, Ελληνικών και Τουρικών στρατιωτικών αεροσκαφών, το συντομότερο δυνατό.

Ελπίζουμε και πατροτρύνουμε όλες τις πλευρές προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο Τζέιμς Ρούμπιν, τηρώντας αποστάσεις στο θέμα των Τουρκικών προκλήσεων, περιορίστηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση ότι η χώρα του εργάζεται μαζί με την Ελλάδα, την Τουρκία και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, για να προωθήσουν μια διαπραγματευτική διαδικασία.


Θησαυροί ανεκτίμητης αξίας της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, ανακαλύφθηκαν ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες των Γερμανικών και Κυπριακών Αρχών, σε διαμέρισμα στο Μόναχο.

Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκαν ένα ψηφιδωτό της Κανακαριάς, που απεικονίζει τον Απόστολο Θωμά, ένα ψηφιδωτό από τον Αντιφωνητή και δύο εικόνες του δεκάτου-τετάρτου αιώνα από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης σε συνέντευξη τύπου, ανέφερε ότι συνολικά έχουν ανακαλυφθεί δεκατέσσερα κιβώτια, από τα οποία τα πέντε ακόμη να ανοικτούν.

Οι θρησκευτικοί θησαυροί εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα τούρκου αρχαιοκάπηλου, ηλικίας 60 ετών, ο οποίος είχε μετατρέψει την οικία του σε κρησφύγετο, αφού σε αυτό υπήρχαν διπλοί τοίχοι, ψεύτικα ταβάνια και ψεύτικα πατώματα.

Οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στην μεταφορά των ανευρεθέντων, στην Κύπρο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε στις δηλώσεις του την μεγάλη συμβολή, και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην όλη υπόθεση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ώστε να εντοπιστεί η θρησκευτική μας κληρονομιά.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ-ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΡΚΙΔΗ


Δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη έγινε το πρωί, η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Χελμ- Βάλεν, ενώ ακολούθως συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

Σε δηλώσεις της η κυρία Βάλεν, κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν ένταση.

Ταυτόχρονα, επέκρινε την Τουρκία για τη μη εποικοδομητική στάση της στις πρόσφατες απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρει τον τρόπο για συνέχιση του διαλόγου του με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Σχολιάζοντας εξάλλου την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, η κυρία Βάλεν τόνισε ότι η χώρα της επιθυμεί την ένταξη της Κύπρου, αφού όμως, όπως είπε, εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Μετά τη συνάντησή της με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, η κυρία Βάλεν, τόνισε ότι η χώρα της θα προσπαθήσει να διευκολύνει κατά κάποιο τρόπο, τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

Ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε ότι η εγκατάσταση των Ες-300 θα είναι ανασταλτικός παράγοντας, σε περίπτωση που η Κύπρος κτυπηθεί και πάλι από την Τουρκία.


Κορυφώνεται η αντιπαράθεση καρδιοπαθών και ιατρών με αντικείμενο το επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών, από το καρδιοχειρουργικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Οι γιατροί, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, υπεραμύνθηκαν του έργου που επιτελούν, τονίζοντας πως η αμφισβήτηση της επιστημονικής τους κατάρτισης, σε ότι αφορά την ειδικότητα καρδιοχειρουργικής, από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Παύλο Δίγκλη, είναι άνευ αντικειμένου.

Τέτοιου είδους σχόλια, εξυπηρετούν, σύμφωνα με τους ιατρούς, όσους επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών υγείας και κλονίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού, ως προς τους ιδίους και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Σε δηλώσεις του στο ΛΟΓΟ, ο κύριος Δίγκλης, επιμένει στην ανάγκη αναβάθμισης του καρδιοχειρουργικού τμήματος, επισημαίνοντας ότι μειονεκτεί, έναντι άλλων αντίστοιχων εξειδικεμένων καρδιοχειρουργικών κέντρων της Ευρώπης.


Τέθηκε σε εφαρμογή απο την περασμένη Δευτέρα το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, γνωστό ως Τέστ Παπανικολάου.

Σήμερα εξετάσθηκαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο εικοσι-πέντε γυναίκες, από την κατεχόμενη Αγία Τριάδα.

Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα γίνεται με την συνεργασία τόσο του κρατικού όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα επιλογής γιατρού και την δαπάνη έχει το κράτος.


Εντονο προεκλογικό χρώμα παίρνει η κατάθεση των προϋπολογισμών στην Βουλή, αφού με γραπτή ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη για ωραιοποίηση της κατάστασης.

Η συζήτηση των προϋπολογισμών ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών στη Βουλή, είχε πάντως ήπιο χαρακτήρα με τον αρμόδιο υπουργό Χριστόδουλο Χριστοδούλου να μιλά για δεξιά κυβέρνηση με σοσιαλιστική πολιτική.

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ο Κίκης Καζαμίας επικέντρωσε το βάρος του στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ο Τάσσος Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ διαπιστώνει πρόοδο προς τις σωστές κατευθύνσεις άνκαι διατηρεί επιφυλάξεις, εάν αυτή η πρόοδος είναι ικανοποιητική.

Τέλος, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Τάκης Χατζηδημητρίου έθεσε ερωτήματα που αφορούν την γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.


Συνεχίστηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από το Βόρειο Ιράκ, μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης κλίμακας εκκαθαριστικής επιχείρησης κατά των Κούρδων ανταρτών, διάρκειας ενός μηνός.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πάνω από σαράντα στρατιωτικά οχήματα, μεταξύ των οποίων και έξι οχήματα μεταφοράς προσωπικού, επέστρεψαν στην Τουρκία, μέσω του μεθοριακού φυλακίου Χαμπούρ χθες βράδυ.

Υπολογίζεται ότι πέραν των 15 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών, εισέβαλαν τον περασμένο μήνα στο Βόρειο Ιράκ, για επιθέσεις εναντίον βάσεων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, απ'όπου εξαπολύονται επιθέσεις κατά του Τουρκικού εδάφους.


Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, η οποία συγκλόνισε τις πρωινές ώρες το κέντρο της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, προκάλεσε το θάνατο 17 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων εκατόν, στη πλειοψηφία τους ξένοι τουρίστες.

Το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου Γκαλατάρι, σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου του Κολόμπο.

Ζημιές υπέστησαν εξάλλου και αρκετά γειτονικά κτίρια.

Της έκρηξης ακολούθησαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας κατεδίωκαν ομάδες ανταρτών που κρύβονταν στη περιοχή.

Για αρκετή ώρα, σε παρακείμενους δρόμους της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, διεξήχθησαν οδομαχίες μεταξύ ανδρών της Αστυνομίας και του στρατού, με άνδρες του αυτονομιστικού κινήματος των Ταμίλ.

Από τις ανταλλαγές πυροβολισμών, σκοτώθηκαν δώδεκα αντάρτες Ταμίλ.


Με κατεύθυνση τον Πλανήτη Κρόνο, εκτοξεύθηκε τελικά σήμερα το διαστημικό όχημα της ΝΑΣΑ, Κασίνι.

Ο πανίσχυρος πύραυλος της Αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας "Τιτάν 4Β", που μεταφέρει το Κασίνι, εκτοξεύθηκε τις πρωινές ώρες από τον Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Το πυρηνοκίνητο όχημα θα διανύσει μία απόσταση τριών κόμμα πέντε εκατομμυρίων χιλιομέτρων στη διάρκεια επτά χρόνων, για να φθάσει στον προορισμό του.

Η κινητήρια δύναμη των ηλεκτρικών συστημάτων του διαστημικού οχήματος, υπολογίζεται στα 32,6 κιλά πλουτώνιο.

Το Κασίνι, θα περιστραφεί δύο φορές γύρω από τον Πλανήτη Αφροδίτη, τη ΓΗ και τον Δία και θα φθάσει στον Πλανήτη Κρόνο, τον Ιούλιο του 2004.

Θα παραμείνει δε τέσσερα χρόνια σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, εξερευνώντας τον μυστηριώδη δακτύλιο που περιβάλει τον Πλανήτη.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 20 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, και στους 32 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 32 με 21, στη Λεμεσό 32 με 19 στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 27 με 16.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 15 October 1997 - 16:27:25 UTC