Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Κυπριακός Ελληνισμός διατρανώνει και σήμερα με την αγωνιστικότητά του, την θέληση για επιστροφή στις εστίες και τις περιουσίες του, καταδικάζοντας με τον πιο απερίφραστο τρόπο την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Οι σημερινές εκδηλώσεις καταδίκης της κατοχής, άρχισαν το πρωϊ, με την "Πορεία Επιστροφής" η οποία οργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία από το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, προσφυγικά σωματεία και οργανώσεις, και με την υποστήριξη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και των Νέων Οριζόντων.

Εκατοντάδες οχήματα με αφετηρία το Μακάρειο Στάδιο, άρχισαν την πορεία επιστροφής μέσω της Μιας Μηλιάς.

Παρά το αίτημα των διαδηλωτών προς τα Ηνωμένα Εθνη να επιτραπεί η μετάβαση στα κατεχόμενα, η παρέμβαση τόσο της Αστυνομίας όσο και των ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης τερμάτισε την πορεία στο οδόφραγμα της Μιάς Μηλιάς.

Σε ψήφισμα που επιδόθηκε στον αξιωματικό των Ηνωμένων Εθνών και το οποίο διάβασε στους διαδηλωτές, ο πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χατζηπαναγιώτου, επικρίνεται η στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία παρεμπόδισε τους πρόσφυγες να πορευθούν προς τα σπίτια και τις περιουσίες τους και ζητείται η άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, από τον Τούρκο κατακτητή.

Με την εκδήλωση, πρόσθεσε ο κύριος Χατζηπαναγιώτου, στέλλεται το μήνυμα προς όλους εκείνους που ετοιμάζουν ιδέες και σχέδια λύσης για το Κυπριακό, αλλά και προς όσους διαπραγματεύονται τα δικαιώματα του κυπριακού λαού, ότι το δικαίωμα της επιστροφής είναι αδιαπραγμάτευτο.


Με συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, ολοκληρώθηκε η "Υπερ Δικαίων Πορεία", την οποία οργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλεττιστών, η οποία ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου από τις Καστανιές του Εβρου.

Στην Κύπρο σήμερα, η πορεία ξεκίνησε από το Παραλίμνι, κατευθύνθηκε στη Δερύνεια και κατέληξε στην Λευκωσία, όπου κορυφώθηκε η εκδήλωση τιμής για τους Ισαάκ και Σολωμού καθώς και για την καταδίκη του ψευδοκράτους.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής ομοσπονδίας Μοτοσυκλέττας Γιώργος Χατζηκώστας τόνισε ότι ο αγώνας της νεολαίας θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση.

Η δασκάλα της Καρπασίας Ελένη Φωκά επεσήμανε ότι εάν θέλουμε να έχουμε σαν Ελληνισμός μέλλον στη γή των πατέρων μας, θα πρέπει να κλείσουμε τ' αυτιά στις σειρήνες της ευμάρειας και του εφησυχασμού.

Ο Βουλευτής Εβρου Χρίστος Κηπουρός, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση, έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στον αγωνιζόμενο Κυπριακό Ελληνισμό και ότι πρέπει επιτέλους να κατονοήσουμε όλοι ότι η Τουρκία δεν είναι υπερδύναμη που πρέπει να φοβόμαστε.

Οι εκδηλώσεις καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους συνεχίζονται απόψε, στις 7.00 στη σχολή Φάλκον, με εκδήλωση που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κερύνειας και η συντονιστική επιτροπή Δήμων, Σωματείων και οργανώσεων της κατεχόμενης πόλης.

Με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος Κληρίδης, απευθύνει απόψε διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό, το οποίο θα μεταδώσουμε στο δελτίο ειδήσεων των οκτώ.


Το πρωϊ, η υπέρ δικαίων πορεία, πέρασε από το Παραλίμνι, για απότιση φόρου τιμής στους ηρωομάρτυρες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού.

Στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, εψάλη τρισάγιο στους τάφους των δύο ηρωομαρτύρων, στο οποίο παρέστησαν οι οικογένειες των ηρώων, οι τοπικές αρχές και οι μοτοσυκλεττιστές και κατατέθηκαν στεφάνια.

( παύση ) ...


Η Αστυνομική Δύναμη Κύπρου και η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, τέθηκαν επί ποδός για την αποτροπή προβοκατόρικων επεισοδίων κατά τις σημερινές εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής κατοχής και της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Στο Αρχηγείο Αστυνομίας λειτούργησε κέντρο χειρισμού κρίσεων απ' όπου η ηγεσία της Δύναμης, καθώς και εκπρόσωποι του ΓΕΕΦ και των Ηνωμένων Εθνών, παρακολουθούσαν την πορεία των εκδηλώσεων και συντόνιζαν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν στους χώρους των εκδηλώσεων.

Σε δηλώσεις του στο ΛΟΓΟ, ο αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου, ανέφερε ότι η Αστυνομία δεν διαφωνεί με τους σκοπούς των αντικατοχικών εκδηλώσεων, αλλά πρόσθεσε ότι παράλληλα είναι αποφασισμένη να αποτρέψει τη δημιουργία οποιωνδήποτε επεισοδίων από ταραχοποιά στοιχεία.

Οι αντικατοχικές εκδηλώσεις στη Λευκωσία και τη Δερύνεια ήταν ειρηνικές.

Μεμονωμένο επεισόδιο σημειώθηκε στην περιοχή του οδοφράγματος της Μιάς Μηλιάς, κατά το οποίο συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, όταν μικρή ομάδα μοτοσυκλετιστών, οι οποίοι δεν είχαν σχέση με την πορεία επιστροφής, επιχείρησαν να εισέλθουν στα κατεχόμενα.

Επίσης, η Αστυνομία συνέλαβε το γιατρό Χάρη Αριστείδου, από τη Λεμεσό, ενώ αυτός κατευθυνόταν προς το οδόφραγμα της Μιάς Μηλιάς.


Στην Αθήνα, οι εκδηλώσεις καταδίκης του παράνομου ψευδοκράτους, κορυφώνονται με μεγάλη πορεία που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή προς την τουρκική πρεσβεία.

Εξάλλου στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη της Φοιτητικής Ενωσης Κυπρίων, πραγματοποιούν από χθες διήμερη καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας και συμβολική απεργία πείνας, μπροστά από το Τουρκικό προξενείο.

Επίσης, στις 7.00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί πολιτική εκδήλωση στην Νομική Σχολή, με κύριο ομιλητή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μανώλη Χριστοφίδη και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας, έξω από το Τουρκικό προξενείο.

Στην Βρετανία, εξάλλου, η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων οργανώνει πικετοφορία διαμαρτυρίας, έξω από την Τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο.


Με την προκλητική παρουσία του Πρωθυπουργού της εισβολής και αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιλμάζ, Μπουλέντ Ετζεβίτ, οι Τούρκοι γιόρτασαν την δέκατη- τέταρτη επέτειο της ανακήρυξης του εξαμβλώματος, που ονομάζουν κράτος της βόρειας Κύπρου.

Για τις εκδηλώσεις στα κατεχόμενα, ο Ραούφ Ντενκτάς υποδέχθηκε εκτός από τον Ετζεβίτ, και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Ισμαήλ Καρανταγί, τον υπουργό Προεδρείας, αρμόδιο για κυπριακές υποθέσεις Σουκρούτ Γκιουρέλ, καθώς και άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

Καθ'όλη τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων στα κατεχόμενα καθώς και της παρέλασης, υπερίπταντο τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Τρία, τουλάχιστον τουρκικά αεροσκάφη, προκαλούσαν με πτήσεις, πάνω και από τις ελεύθερες περιοχές.


Σε μια σειρά αποφάσεων που θυμίζουν τα γνωστά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, κατέληξαν οι εργασίες της διάσκεψης Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη τύπου ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του, για τα αποτελέσματα της διάσκεψης, χαρακτηρίζοντας τα μεγάλα μικρά βήματα.

Ο ανταποκριτής του ΛΟΓΟΥ στις Βρυξέλλες Κώστας Μοσχονάς έχει λεπτομέρειες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στενεύει ο κλοιός γύρω από το Ιράκ, ώστε να εξαναγκαστεί να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις του, έναντι της Διεθνούς Κοινότητας.

Τα σύννεφα πολέμου πάνω από τη Βαγδάτη πυκνώνουν, ενώ οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για κατευνασμό της έντασης, μέχρι στιγμής, δεν αποδίδουν.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, έδωσε διορία λίγων ωρών στη διπλωματική οδό, ώστε να πείσει τους συμμάχους της Αμερικής, για την αναγκαιότητα να υποχρεωθεί το Ιράκ, σε συμμόρφωση με κάθε μέσο.

Ο Πρόεδρος Κλίντον άφησε δε να νοηθεί, ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να ενεργήσει μονομερώς και να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας, για να σταματήσει το Σαντάμ Χουσέϊν.

Εν τω μεταξύ, το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Τζώρτζ Ουάσιγκτων", κατευθύνεται προς τον Περσικό Κόλπο και είναι προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο - σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο - στη διαμάχη ανάμεσα στο Ιράκ και την Διεθνή Κοινότητα.


Στους σημερινούς αγώνες για το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

ΟΜΟΝΟΙΑ - ΑΛΚΗ 8-0

ΑΠΟΛΛΩΝ - ΑΕΛ 0-0

ΑΧΝΑ - ΑΠΟΕΛ 2-0

ΔΕΡΥΝΕΙΑ - ΣΑΛΑΜΙΝΑ 2-0

ΑΕΚ - ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ 5-1 και

ΕΥΑΓΟΡΑΣ - ΑΣΣΙΑ 2-2


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ σε μερικές περιοχές στο εσωτερικό, θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση, ιδιαίτερα κατά τις αυγινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι, κυρίως βόρειοι, ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω τους 12 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις, ιδιαίτερα στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι θα είναι το πρωί βορειοανατολικοί μέχρι νοτιοανατολικοί μέτριοι, 3 και τοπικά 4 Μποφόρ, και το απόγευμα θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέχρι δυτικούς μέτριους 3 έως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 22 βαθμούς στα δυτικά παράλια, και στους 25 στις υπόλοιπες περιοχές.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 24 με 13, στη Λεμεσό 26 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 18 με 11.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 15 November 1997 - 18:27:18 UTC