Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης είναι φύσει και θέσει στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος σχολίαζε χθεσινή συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα, επεσήμανε παράλληλα ότι ο κύριος Μαρκίδης συμφωνεί με τους χειρισμούς που έγιναν στο Τράουτμπεκ και στο Μοντρέ και ότι οι δηλώσεις του δεν δίνουν εικόνα αδιεξόδου.

Δεν είμαστε μπροστά σε αδιέξοδα αλλά μπροστά σε αποφασιστική εξελικτική πορεία, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Κληθείς δε να σχολιάσει την πρόταση του ΔΗΚΟ προς το ΔΗΣΥ για ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου, ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη κάνει χειρονομία ανανέωσης της πολιτική ζωής, παραιτούμενος από την προεδρία του κόμματος που ίδρυσε δίνοντας ευκαιρία σε νέους ηγέτες να αναδειχθούν.

Τώρα όμως συνέχισε, βρίσκεται στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας και θεωρεί ότι έχει χρέος να συνεχίσει.


Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Κληρίδη.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η επιστολή του προέδρου του ΔΗΚΟ προς το ΔΗΣΥ, για υποστήριξη της πιθανής υποψηφιότητας Αλέκου Μαρκίδη.

Ο κύριος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η απόφαση για απόρριψη της πρότασης του ΔΗΚΟ, λήφθηκε από το πολιτικό γραφείο του κόμματος.


Η ήττα του υποψηφίου του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, για το αξίωμα του δημάρχου Ιδαλίου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πρόκριμα για τις Προεδρικές εκλογές.

Την άποψη αυτή εξέφρασε σήμερα με δηλώσεις του, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δηκοϊκοί ψήφοι στις δημαρχιακές εκλογές Ιδαλίου, πήγαν στον υποψήφιο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση, ότι αυτό δεν θα συμβεί και στις Προεδρικές εκλογές, δηλαδή οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ να ψηφίσουν Γλαύκο Κληρίδη.

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης ανέφερε ότι τα αποτελέσματα από την εκλογική αναμέτρηση στο Δάλι, δείχνουν τί μπορεί να επιτύχει κάποιος, στους πολιτικούς αγώνες, όταν κάνει σωστές συνεργασίες.


Χάθηκαν πέντε χρόνια, εγκαταλείφθηκε η σωστή πολιτική, αφήσαμε την Τουρκία να βγεί από την γωνιά στην οποία βρισκόταν, και σήμερα η Κύπρος όλη πληρώνει αυτό το κόστος.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, σε συνέντευξη τύπου,

επικρίνοντας την πολιτική του Προέδρου Κληρίδη.

Μιλώντας για την υποψηφιότητά του, ο κύριος Βασιλείου, είπε ότι παρόλο που υποστηρίζεται από το κόμμα του, εντούτοις δεν είναι κομματικός υποψήφιος, διότι η υποψηφιότητα του, όπως είπε, υποστηρίζεται και εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων.

Σε ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση του ποσοστού των ψήφων που θα λάβει στις εκλογές, ο κύριος Βασιλείου ξεκαθάρισε ότι δεν θα εκμεταλλευθεί τα ποσοστά του για εξασφάλιση Υπουργείων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, αν ήταν έτσι, δέν θα έβαζα υποψηφιότητα.

Τέλος, επεσήμανε ότι οι εκλογές αυτές θα κρίνουν το μέλλον αυτού του τόπου.


Η Εκτελεστική Γραμματεία της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, ανακοίνωσε σήμερα την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα Κληρίδη.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, η Εκτελεστική Γραμματεία προέταξε την κρισιμότητα που διέρχεται το εθνικό θέμα ως τον κύριο λόγο για την υποστήριξή της, στην υποψηφιότητα Κληρίδη.

Επίσης άσκησε εντονότατη κριτική στις ενέργειες του Σπύρου Κυπριανού, τον οποίο διαχώρισε από τον κόσμο του ΔΗΚΟ.

Εξάλλου, αναφορικά με τον Αλέκο Μαρκίδη, χαρακτήρισε παράδοξη τυχόν διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος από τον Γενικό Εισαγγελέα.


Δεν πρέπει να αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό πρίν από τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε το πρωϊ ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντεϊβιντ Μάτεν, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Βρετανός διπλωμάτης απέφυγε επιμελώς να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και των δηλώσεων του Κοινοτικού Επιτρόπου, Χανς Βαν ντε Μπρουκ, για δήθεν δύο "νομοθεσίες" στην Κύπρο.

Παράλληλα, συνέστησε υπομονή μέχρι τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου σε ότι αφορά την υιοθέτηση της "Aτζέντα 2,000" από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης.

Σημείωσε όμως ότι η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο έχει ήδη βασικά ληφθεί.

Σε ότι αφορά στο θέμα των εποίκων, ο Βρετανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι θα πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών.


Πραγματοποίεται στις Βρυξέλλες, το τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των Υπουργών Εξωτερικών, πρίν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την Ατζέντα 2000, τη διεύρυνση και δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης.

Στο συμβούλιο εκπροσωπούν την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί την Πέμπτη για το Λουξεμβούργο, όπου θα πάρει μέρος στην κοινή τυπική σύνοδο των δεκαπέντε αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαικής Ενωσης με τους αρχηγούς των υποψηφίων για ένταξη κρατών.


Δεν θίγονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με τη συμφωνία για τη νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, δήλωσε κατηγορηματικά, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος.

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου για το θέμα, ο κύριος Τσοχατζόπουλος απάντησε σε όσους τον επέκριναν για τους χειρισμούς του τόσο, εντός του Κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, όσο και εκτός, δηλώνοντας ότι οι Ελληνοτουρκικές διαφορές δεν πρόκειται να λυθούν με τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσοχατζόπουλο, η συμφωνία για τη νέα δομή της συμμαχίας, είναι ιδιαιτέρως συμφέρουσα για την Ελλάδα, η οποία εξισώνεται όπως είπε, διοικητικά με την Τουρκία.

Επιπλέον πρόσθεσε, δεν υπάρχει στρατιωτική συναρμοδιότητα με την Τουρκία στο Αιγαίο, ενώ η Ελλάδα κατέληξε, εξακολουθεί να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο.


Αρχισαν σήμερα στο Λήδρα Πάλας οι εργασίες τριήμερης περιφερειακής διάσκεψης, με θέμα την ανάπτυξη των μη κυβερνητικών οργανισμών και το ρόλο τους στην περιφερειακή συνεργασία, υπό την αιγίδα του Αμερικανικού Κέντρου.

Τη διάσκεψη κήρυξε με χαιρετισμό του ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Κένεθ Μπρίλ.

Ο κύριος Μπρίλ αφού εξήρε την σημασία των μη κυβερνητικών οργανισμών στην δημιουργία και εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων που αφορούν κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, τόνισε ότι στόχος της διάσκεψης είναι να καταστούν οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί, πιο αποδοτικοί και δυναμικοί.

Ανέφερε ακόμη ότι οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί, μπορούν να αποτελέσουν πυρήνες πιθανούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.


Χωρίς σοβαρά προβλήματα διεξήχθησαν χθες στη Σερβία οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής ήταν χαμηλό και σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν τα κόμματα κυμαίνεται μεταξύ πενήντα και πενήντα-ένα τοις εκατόν.

Με καταμετρημένο μόνο το ενενήντα τοις εκατόν των ψήφων, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Μίλαν Μιλουτίνοβιτς έλαβε ποσοστό γύρω στο 42.60 τοις εκατόν και προηγείται του ανθυποψηφίου του, Βόγισλαβ Σέσελι του Ριζοσπαστικού κόμματος, ο οποίος έλαβε ποσοστό 32.6 τοις εκατόν.

Ο δεύτερος γύρος των επαναληπτικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 21 Δεκεμβρίου.

Σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι οποίες ακυρώθηκαν λόγω του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής, τόσο οι σοσιαλιστές όσο και ο Σέσελι αύξησαν την δύναμη τους, ενώ αποδυναμωμένο εμφανίστηκε το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης, το οποίο έλαβε το 15.8 τοις εκατόν.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα πέφτουν τοπικές βροχές.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι βροχές, θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και πιθανό από πολύ δυνατούς ανέμους.

Οι άνεμοι θα είναι γενικά νοτιοδυτικοί και θα είναι μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 13 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και θα συνεχίσουν να πέφτουν τοπικές βροχές που σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι και πάλι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές, και πιθανό από πολύ δυνατούς ανέμους.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν γενικά νοτιοδυτικοί και θα είναι δυνατοί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 19 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 14, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 22 με 15, στη Λεμεσό, την Κερύνεια και την Πάφο 21 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 6 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 8 December 1997 - 17:27:17 UTC