Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εγινε σήμερα το πρώτο ουσιαστικό βήμα υλοποίησης της συμφωνίας, για ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν νεκρούς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αγνοουμένους.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λήδρα Πάλας, στην παρουσία του Γκουστάβ Φεϋσέλ, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, επέδωσε στον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων Ρουστέμ Τατάρ, κατάλογο με στοχεία που αφορούν διακόσιους τουρκοκύπριους αγνοουμένους, ενώ από την πλευρά του ο κύριος Τατάρ, επέδωσε στοιχεία για τετρακόσιους Ελληνοκυπρίους.

Υστερα από την συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου σαραντα-πέντε λεπτά, ο κύριος Φεϋσέλ δήλωσε, ότι οι κύριοι Χριστόπουλος και Τατάρ, συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι σύντομα, για να συζητήσουν διευθετήσεις, με στόχο την επιστροφή των λειψάνων των εν προκειμένω Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

Εξέφρασε παράλληλα την προθυμία των δύο πλευρών, να συνεχίσουν τις προσπάθειες για συγκέντρωση πληροφοριών για τις τοποθεσίες τάφων και άλλων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

Σε ανακοίνωση, από το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοοουμένων, εισέρχεται σε μια νέα φάση κατά την οποία απαιτούνται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, λεπτοί και ευαίσθητοι χειρισμοί.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος των τουρκοκυπρίων Ρουστέμ Τατάρ, δήλωσε ότι η καθυστέρηση στην ανταλληγή πληροφοριών οφειλώταν σε πρακτικούς, όπως είπε, λόγους.


Δεν χρειάζεται να υπογραφούν πρωτόκολλα για το ενιαίο αμυντικό δόγμα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Το δόγμα πρόσθεσε, στηρίχθηκε πάνω στις υφιστάμενες συνθήκες και προνοούν ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις και η Ελλάδα, η οποία είναι εγγυήτρια δύναμη, υπερασπίζονται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας την αμφισβήτηση των οικονομικών δεδομένων από τον Γιώργο Ιακώβου, ο Πρόεδρος Κληρίδης επικαλέστηκε την έκθεση του διεθνούς νομισματικού ταμείου, τα στοιχεία της οποίας, όπως είπε, είναι αντικειμενικά.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες του προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, εναντίον του Παντελή Κούρου για παρέβασή του στις προσλήψεις και προαγωγές των αστυνομικών, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι οι κατηγορίες δεν χρειάζονται σχολιασμό.

Αν υπήρξε κάποια παρέμβαση για τις προσλήψεις και τις προαγωγές, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, έγινε με δική μου συγκατάβαση, όταν ο κύριος Κυπριανού ερχόταν στο προεδρικό και έδινε καταλόγο με παράπονα.

Οι σημειώσεις στέλλονταν στον αρχηγό της αστυνομίας, ο οποίος και έστελλε επεξηγηματικά σημειώματα.


Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Κύπρου-Ελλάδος δεν χρειάζεται μπιχλιμπίδια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Αποκαλύπτοντας συνομιλία που είχε στην Αθήνα με τον Ελλήνα υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο, ανέφερε πως θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το δόγμα είναι συμπληρωμένο και δεν χρειάζεται διαφοροποιήσεις.

Ο κύριος Λυσσαρίδης, ο οποίος μιλούσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με ευκαιρία το πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα, τόνισε πως σε περίπτωση προώθησης της θεσμοθέτησης, το δόγμα απειλείται με υποβάθμιση.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως η προεκλογική του εκστρατεία θα ενισχυθεί από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.


Παραλαμβάνεται αύριο από την Εθνική Φρουρά η αεροπορική βάση της Πάφου.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο οποίος χαιρέτισε το γεγονός, επισημαίνοντας ότι αύριο θα γίνει η συμβατική παράδοση από τον εργολάβο στον ιδιοκτήτη.

Δεν θα υπάρχει διευκρίνησε, πολιτική αντιπροσώπευση στο χώρο.

Κληθείς να πει αν όλα είναι έτοιμα και η βάση είναι έτοιμη να λειτουργήσει και για στάθμευση αεροσκαφών, ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι αν αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζαμε μια επιδρομή, τα προστατευτικά φτερά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος θα μπορούσαν να έρθουν και να χρησιμοποιήσουν τη βάση να σταθμεύσουν.

Στα κατεχόμενα, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα ενεργήσει ανάλογα, αν λειτουργήσει η βάση στην Πάφο.


Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε το πρωί η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Κληθείς να σχολιάσει μετά τη συνάντηση τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ και του υποψηφίου Γιώργου Ιακώβου σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε ότι όπως και στο εθνικό θέμα έτσι και στο θέμα της οικονομίας, η αντιπολίτευση δεν βλέπει τίποτα.

Η μηδενιστική τους πολιτική είναι ανάλογη σε όλα τα θέματα πρόσθεσε ο κύριος Αναστασιάδης, και προκάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο με βάση στοιχεία.

Αν η Συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, συμπλήρωσε, υστέρησε σ' ένα τομέα είναι στο να προβάλει τα επιτεύγματα της.


Είναι διακηρυγμένη αρχή του προέδρου της Δημοκρατίας και δεν δέχεται από κανένα Υπουργό ή άλλο, να ακούσει οτιδήποτε που να έχει σχέση με ρουσφέτι, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Αυτό πρόσθεσε, ο κύριος Χριστοφίδης, μπορούν να το διαβεβαιώσουν όλοι οι Υπουργοί που συνεργάστηκαν μαζί του και ιδιαίτερα οι Υπουργοί του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ωστόσο πρόσθεσε, ότι ορισμένοι χωρίς να τους κατονομάσει μπορεί να απευθύνοντο προς τον Πρόεδρο ότι τάχα αριθμός ατόμων αδικούνται, ανέφερε χαρακτηριστικά, αναγκάζοντας τον να επέμβει.

Κληθείς εξάλλου να πεί αν υπάρχει πολιτικός αρχηγός, ο οποίος δεν ζήτησε άρση αδικιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε, θα το εξετάσουμε.


Οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει να δεσμευτούν για το θέμα του "πόθεν έσχες" σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων και όλων των κομματικών και κρατικών αξιωματούχων, δήλωσε σήμερα ο Αλέξης Γαλανός.

Ο κύριος Γαλανός μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση που έγινε με δική του πρωτοβουλία ο κύριος Γαλανός δήλωσε επιπλέον, ότι είναι έτοιμος με δικά του έξοδα να προχωρήσει στη διενέργεια δημοσκόπησης για τη δημοτικότητα της σημερινής ηγεσίας του ΔΗΚΟ και του Σπύρου Κυπριανού.

Μία τέτοια δημοσκόπηση, υποστήριξε, θα καταδείξει ότι μία μεγάλη πλειοψηφία του ΔΗΚΟ, θέλει αλλαγή της ηγεσίας.


Στο θέμα των εξηνταδύο επανήλθε σήμερα το ΑΚΕΛ για να διαψεύσει ισχυρισμό του Προέδρου Κληρίδη ότι επανέφερε τους εξηνταδύο, επειδή το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την απόλυσή τους.

Σε δηλώσεις του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρέας Χρίστου, υποστήριξε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τους εξηνταδύο, ήταν ενσυνείδητη πολιτική πράξη, η οποία είχε στόχο τη δικαίωση του πραξικοπήματος.

Η απόφαση παραβίαζε, σύμφωνα με τον κύριο Χρίστου, τη συνταγματική τάξη και αποτελούσε περιφρόνηση προς τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τη Βουλή και το λαό.

Κάνοντας εξάλλου αναφορά στο θέμα του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, ο κύριος Χρίστου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία, εφόσον όλοι δέχονται την ενίσχυση της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα.


Εκκληση προς τους επτά υποψηφίους για έμπρακτη συμπαράσταση, ώστε να επιστρέψει στο σπίτι της στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα και το σχολείο της, έκανε σήμερα η Ελένη Φωκά.

Σε ανοικτή επιστολή της προς όλους τους υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η Ελένη Φωκά κάνει έκκληση, όπως το θέμα των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων, τεθούν ως πρώτη προτεραιότητά τους.

Ολοι ενωμένοι, προσθέτει στην επιστολή της η κυρία Φωκά ας εργαστούμε με σύνεση και πατριωτισμό, χωρίς υστεροβουλία για την ελευθερία της σκλαβωμένης Κύπρου μας.


Συνέρχεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η σύναξης των Αρχηγών των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

Στην συνάντηση μετέχουν εκ μέρους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και η Εκκλησία της Κύπρου.

Εκ μέρους των άλλων δογμάτων, συμμετέχουν οι Πατριάρχες της Κοπτικής εκκλησίας, των Αρμενίων, των Μαρωνιτών των Λατίνων, των Καθολικών καθώς και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων.

Οι Προκαθήμενοι και εκπρόσωποι των εκκλησιών επεξεργάζονται κείμενο προτάσεων αναφορικά με τα ζητήματα, που άπτονται της παρουσίας του Χριστιανισμού στην Μέση Ανατολή, ενόψει και της τρίτης χιλιετίας, καθώς και τις διεκκλησιαστικές σχέσεις.

Η σύναξη, είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην Κύπρο και τις εργασίες της, άνοιξε η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Στον χαιρετισμό του, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, επεσήμανε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιβάλλεται όπως οι εν-Χριστώ Εκκλησίες, εργαστούν από κοινού προς αλληλο-υποστήριξη και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πληρωμάτων τους, προσφέροντας μαρτυρία αγάπης και ελπίδας στην ανθρωπότητα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα πέσουν βροχές ενώ θα σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται να χιονίσει.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και στις περιοχές των καταιγίδων, μεταβλητοί δυνατοί 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 17 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα χιονίσει.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυαντοί, 4 έως 5 μποφόρ και στις περιοχές των καταιγίδων μεταβλητοί πολύ δυνατοί, 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 17 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 11, στη Λεμεσό, την Κερύνεια και την Πάφο 18 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 2 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 23 January 1998 - 16:27:14 UTC