Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-05-24

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΜΑΙΟΥ 1999
  • [01] ΑΜΥΝΑ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [02] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΑΜΥΝΑ
  • [03] ΤΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΚΗΣ
  • [04] ΓΙΟΥΓΚΟ ΤΡΙΤΟΣ
  • [05] ΝΑΤΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [06] ΧΕΡΣΑΙΕΣ
  • [07] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΣΕΧΟΣ
  • [08] ΤΟΥΡΚΟΣ ΦΥΛΑΚΙΟ
  • [09] ΤΖΙΜΗΣ ΜΕΣΑ
  • [10] ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΛΟΣ
  • [11] ΚΑΝΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΑ

  • [01] ΑΜΥΝΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Αρχισε το πρωί στο προεδρικό μέγαρο, σύσκεψη για θέματα που αφορούν στην άμυνα. Της σύσκεψης προεδρεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σ' αυτήν συμμετέχουν ο υπουργός Αμυνας, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και η Επιτροπή Αμυνας της βουλής. Ο πρόεδρος του Δήκο Σπύρος Κυπριανού δεν παρέστη στη σύσκεψη σ'ένδειξη διαμαρτυρίας για την ελλιπή, όπως δήλωσε, ενημέρωση από την κυβέρνηση. Ο κύριος Κυπριανού είπε επίσης ότι ένας άλλος λόγος για τη μη συμμετοχή του στη σύσκεψη είναι γιατί εκκρεμεί ακόμη απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επιστολή του για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, που εστάλη τον περασμένο Ιανουάριο. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ωστόσο οι βουλευτές του Δήκο, που είναι μέλη της Επιτροπής Αμυνας, Νίκος Μουσιούττας και Μάριος Ματσάκης.

    [02] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΑΜΥΝΑ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δήκο Νίκος Κλεάνθους σε δηλώσεις στο Ρικ για τη μη συμμετοχή του Δήκο στην σύσκεψη στο προεδρικό είπε ότι τα θέματα της άμυνας πρέπει να συζητούνται μόνον στο Εθνικό Συμβούλιο. Σε ερώτηση γιατί το Δήκο δεν δημοσιοποίησε την απόφαση του αυτή νωρίτερα ο κύριος Κλεάνθους απάντησε ότι αυτό δεν έγινε λόγω απουσίας του προέδρου του Δήκο στο εξωτερικό. Πέραν όμως αυτού, είπε ο κύριος Κλεάνθους,η μη συμμετοχή μας κρίθηκε αναγκαία και μετά την αποτυχία που σημείωσε η τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    [03] ΤΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΚΗΣ

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Τάκης Χατζηδημητρίου κληθείς να σχολιάσει τη μη συμμετοχή του προέδρου του Δήκο στη σύσκεψη για την άμυνα, είπε ότι στην Επιτροπή Αμυνας η οποία παίρνει μέρος στη σύσκεψη, εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα. Εξάλλου ο βουλευτής του Δήκο Μάριος Ματσάκης δήλωσε στο ρικ ότι είναι αδιανόητο για το Δήκο να μην ψηφίσει τους προυπολογισμούς για την άμυνα.

    [04] ΓΙΟΥΓΚΟ ΤΡΙΤΟΣ

    Στον τρίτο μήνα εισέρχονται σήμερα οι νατοϊκές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αλλά η Συμμαχία ισχυρίζεται ότι το Βελιγράδι όχι μόνο δεν απέσυρε τις δυνάμεις του από το Κοσσυφοπέδιο αλλά αποστέλλει νέες. Εκπρόσωπος του Νάτο στις Βρυξέλλες ισχυρίστηκε ότι νέες δυνάμεις των Σέρβων κινήθηκαν προς την περιοχή της πόλης Πετς, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Κοσσυφοπεδίου αλλά δεν γνώριζε, είπε, εάν επρόκειτο για ενίσχυση των δυνάμεων ή για αντικατάστασή τους.

    [05] ΝΑΤΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Το Νάτο και το αμερικανικό πεντάγωνο υποστηρίζουν ότι έχουν εξουδετερώσει τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Εκπρόσωπος του Νάτο, αποτιμώντας τα αποτελέσματα των αεροπορικών επιδρομών που άρχισαν στις 24 Μαρτίου, είπε ότι έχουν καταστραφεί περισσότερα από πεντακόσια πενήντα άρματα, πυροβόλα και άλλα είδη της στρατιωτικής μηχανής του γιουγκοσλαβικού στρατού. Σ'αυτά, είπε, περιλαμβάνεται και το ένα τρίτο του βαρέως οπλισμού, ενώ κατεστράφησαν περισσότερα από εκατό αεροσκάφη, εβδομηνταπέντε συστοιχίες πυραύλων εδάφους - αέρος και το πενήντα τοις εκατό των αποθηκών πυρομαχικών.

    [06] ΧΕΡΣΑΙΕΣ

    Στο μεταξύ, διιστάμενες παραμένουν οι απόψεις αν θα πρέπει να σταλούν χερσαίες δυνάμεις για να ολοκληρώσουν της αποστολή. Η Γερουσία είπε ότι θα αντιταχθεί στην άμεση ανάπτυξη αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, ενώ θα υποστηρίξει σχέδια για ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων που θα βοηθήσουν στην επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Τελική απόφαση για τον αριθμό των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν μετά την υπογραφή συμφωνίας και την αποχώρηση των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να ληφθεί αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

    [07] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΣΕΧΟΣ

    Κοινή διακήρυξη με την οποία προτείνεται σύντομη παύση των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να δρομολογηθεί μια ειρηνική διέξοδος, συνυπέγραψαν στο Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και ο Τσέχος ομόλογός του Γιάν Κάβαν.

    [08] ΤΟΥΡΚΟΣ ΦΥΛΑΚΙΟ

    Σε φυλάκιο του κατοχικού στρατού στην περιοχή Αγίου Δομετίου, στον Ιππόδρομο, κοντά στο Δημοτικό Σχολείο, ακούστηκε ψες πυροβολισμός, και στη συνέχεια μια κραυγή. Μετά το επεισόδιο, που συνέβη λίγο πριν από τις επτά, στρατιώτες των φυλακίων της Εθνικής Φρουράς είδαν να καταφθάνει στο τουρκικό φυλάκιο ένας αξιωματικός και οκτώ στρατιώτες, οι οποίοι μετέφεραν με φορείο έναν άνδρα. Δεν έγιναν γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Από την Εθνική Φρουρά αναφέρθηκε το γεγονός στα Ηνωμένα Εθνη. Πριν από δύο μήνες στο ίδιο φυλάκιο των κατοχικών στρατευμάτων είχε γίνει απόπειρα αυτοκτονίας.

    [09] ΤΖΙΜΗΣ ΜΕΣΑ

    Παραδόθηκε χθες το βράδυ στην αστυνομία ο Δημήτρης Δημητρίου, άλλως Τζίμης, τριάντα έξη χρόνων, από την Αγία Νάπα, κάτοικος Λάρνακας,ο οποίος αναζητείτο, σε σχέση με τις πληροφορίες για κύκλωμα κατασκευής και τοποθέτησης βομβών στη Λάρνακα. Χθες τέθηκαν υπό κράτηση δύο άτομα σχετικά με την τοποθέτηση βόμβας στο δικαστικό μέγαρο Λάρνακας. Πρόκειται για τους Δημήτρη Δημητρίου, εικοσι δύο ετών ηλεκτρολόγο και Ιάκωβο Ιακώβου Χατζηαντώνη, δεκαεννέα ετών εθνοφρουρό από τη Λάρνακα. Εξάλλου υπό οκταήμερη κράτηση σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις εμπρησμού τεσσάρων εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων καθώς και απόπειρα εμπρησμού δύο λεωφορείων, τέθηκαν χθες οι Λάζαρος Ευαγγέλου και Ελενόδωρος Λύτρας και οι δύο από την Αραδίππου.

    [10] ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΛΟΣ

    Εκλεισε ψες τις πύλες της η εικοστή τέταρτη διεθνής έκθεση Κύπρου, της οποίας τα εγκαίνια είχαν τελεσθεί στις δεκατρείς Μαίου. Ο αριθμός των επισκεπτών έφθασε στις εκατόν πενήντα χιλιάδες, που είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περυσινά, παρά το γεγονός ότι φέτος η έκθεση λειτούργησε κατά μια μέρα λιγότερο.

    [11] ΚΑΝΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΑ

    Η Βελγική ταινία Ροζέττα, κέρδισε το Βραβείο Χρυσός Φοίνικας, στο φετεινό Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία, των Λούκ και Ζαν Πιέρ Νταρτέν καταπιάνεται με τις αγωνιώδεις προσπάθειες μιας άνεργης να εξασφαλίσει εργασία. Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Πέδρο Αλμοδοβάρ για την ταινία του "Ολα για τη μητέρα μου". Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, απονεμήθηκε στον Μπρούνο Ντιμόντ για την ταινία του "Η Ανθρωπότητα".
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 24 May 1999 - 10:12:08 UTC