Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-09-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΠΑΦΟΣ ΝΕΚΡΟΙ
  • [02] ΚΥΠΡΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  • [03] ΝΕΚΡΟΙ
  • [04] ΕΥΗ ΔΙΑΣΩΣΗ
  • [05] ΣΚΥΛΟΣ ΖΩΗ
  • [06] ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
  • [07] ΧΡΙ ΣΕΙΣΜΟΙ
  • [08] ΔΗΣΥ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [09] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [10] ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ
  • [11] ΠΙΤΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ
  • [12] ΚΥΠΡΟΣ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΠΑΦΟΣ ΝΕΚΡΟΙ

    Ακυβέρνητο φορτηγό στην Πάφο, προκάλεσε χθες το απόγευμα φοβερή τραγωδία, όταν ύστερα από μια ξέφρενη πορεία προκάλεσε το θάνατο δύο παιδιών και ξεκλήρισε τριμελή οικογένεια Γερμανών επισκεπτών.

    Νεκροί είναι η πεντάχρονη Αλεξάνδρα Οικονομίδου από την Πάφο, ο εννιάχρονος Δημήτρης Παπαγεωργίου από την Τσάδα, και ζεύγος Γερμανών τουριστών με τον δεκαοκτάχρονο γιό τους.

    Το φορτηγό, φορτωμένο με οικοδομικά υλικά, στο δρόμο Μεσόγης-Πάφου, στο ύψος του κέντρου Καρυδιά, για λόγους που διερευνώνται, προφανώς ύστερα από βλάβη στα φρένα, άρχισε μια τρελή πορεία που κατέληξε στον όλεθρο.

    Κρίσιμα τραυματίσθηκε η Καίτη Οικονομίδου, είκοσι-τεσσάρων ετών, από τη Γιόλου, μητέρα της νεκρής Αλεξάνδρας. Η Καίτη, η οποία είναι έγκυος, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

    Σοβαρά τραυματίστηκαν η Σταυρούλα Παπαγεωργίου, 49 ετών από την Πάφο, ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, 19 ετών επίσης από την Πάφο, ο Κυριάκος Οικονομίδης, 30 ετών από τη Γιόλου και η Μαρία-Ολίβια Κωνσταντίνου από την Τάλα.

    Στο νοσοκομείο Πάφου νοσηλεύεται και ο οδηγός του φορτηγού, Τουρκοκύπριος Αγιερ Χασάν.

    Η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

    Ο συνοδηγός Κυριάκος Ξενοφώντος, 36 ετών από την Πάφο, τραυματίστηκε ελαφρά.

    [02] ΚΥΠΡΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Ενας Κύπριος και μια Κυπρία νεκροί και δυο κυπρίες αγνοούμενες περιλαμβάνονται στον τραγικό κατάλογο των εβδομήντα δυο νεκρών από τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε προχθές το λεκανοπέδιο Αττικής.

    Νεκροί είναι η Εβελιν Ανδρέα Νικολεττη, από τη Λύση, δεκατεσσάρων ετών, η οποία ανασύρθηκε το πρωϊ από τα σωστικά συνεργεία από τα ερείπια πενταώροφης πολυκατοικίας στο Μενίδι και ο Χρίστος Χαραλάμπους Παπαθωμάς, σαράντα τεσσάρων ετών, από τον Λάρνακα της Λαπήθου, ο οποίος είχε ανασυρθεί νεκρός χθες από τα ερείπια του σπιτιού του στη Μεταμόρφωση.

    Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν ακόμη μέσα στα ερείπια της πολυκατοικίας στο Μενίδι τη Φρόσω Δημήτρη Παντελή, τριάντα επτά ετών, από τη Λάρνακα, μητέρα της νεκρής Εβελιν.

    Εγκλωβισμένη στα ερείπια του σπιτιού της εξακολουθεί ακόμα να είναι και η Γεωργία Παπαθωμά, δεκαέξη ετών, κόρη του Χρίστου Παπαθωμά που ανασύρθηκε χθες νεκρός.

    Αργά ψες ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια του εργοστασίου Ρικομέξ ο Κύπριος Ανδρέας Μάρκου, τριάντα δύο ετών.

    [03] ΝΕΚΡΟΙ

    Ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό έφθασε στους εβδομήντα δύο ανακοίνωσε το πρωϊ το ελληνικό υπουργείο Υγείας.

    Στο μεταξύ αγωνιώδη μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για απεγκλωβισμό εξήντα δύο περίπου ανθρώπων που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

    Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί εκατόν σαράντα τέσσερις άνθρωποι, από τους οποίους οι πενήντα οκτώ νεκροί και οι ογδόντα έξη ζωντανοί.

    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δώδεκα παιδιά.

    Ανδρες της Ελληνικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, γνωστής ως Εμάκ, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εννέα σημεία όπου υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα ερείπια, και αυτά είναι στο Μενίδι, στη Μεταμόρφωση, στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Κηφησιά.

    [04] ΕΥΗ ΔΙΑΣΩΣΗ

    Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ανασυρθεί ζωντανή από τα ερείπια του εργοστασίου Ρικομέξ, νεαρή γυναίκα, η Ευη Σόφιλου, που παραμένει εγκλωβισμένη εδώ και σαράντα πέντε ώρες.

    Η ίδια βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τα συνεργεία διάσωσης και ανέφερε ότι είναι καλά και ότι δεν έχει υποστεί σοβαρά τραύματα.

    Ενα μέλος του συνεργείου βρίσκεται πολύ κοντά της, και κατά περιόδους της σφίγγει το χέρι για να την εμψυχώσει.

    Στην Εύη χορηγείται επίσης νερό και ορρός για να μην υποστεί αφυδάτωση.

    Μέσα από τα ερείπια και με φωνή που έτρεμε ρώτησε αν ζει η μητέρα της.

    Τα μέλη των συνεργείων την καθησύχασαν ότι η μητέρα της είναι καλά και είναι εκεί κοντά της μαζί με το σύζυγό της.

    Η Εύη είναι μητέρα ενός βρέφους.

    [05] ΣΚΥΛΟΣ ΖΩΗ

    Στον ίδιο χώρο, λίγα μέτρα πιο πέρα και ύστερα από το επίμονο γαύγισμα εκπαιδευτικού σκυλιού, το Ισραηλινό συνεργείο άρχισε να σκάβει πιστεύοντας ότι από κάτω από τα ερείπια ενδεχομένως να υπάρχει κάποιος επιζών.

    Επίσης τα συνεργεία άρχισαν πριν από λίγο να κτυπούν σε πολλούς χώρους του εργοστασίου Ρικομέξ, ύστερα από μαρτυρίες ατόμων που έχουν ανασυρθεί ότι υπάρχουν και άλλοι κάτω από συντρίμια.

    [06] ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

    Ικανοποιημένοι εμφανίσθηκαν σήμερα οι σεισμολόγοι από την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Αττικής.

    Εκπρόσωπος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία και ότι ο σοβαρότερος μετασεισμός ήταν μεγέθους τεσσάρων βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ και σημειώθηκε στις επτά και δέκα σήμερα το πρωί.

    Ερωτηθείς για τη φύση του νέου ρήγματος στην περιοχή του Μενιδίου, ο εκπρόσωπος είπε πως δε μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό.

    [07] ΧΡΙ ΣΕΙΣΜΟΙ

    Ο υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου τόνισε ότι απαιτείται αυστηρή εφαρμογή του αντισεισμικού κώδικα, και διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα κινηθεί ταχύτατα ώστε να δοθεί στό κοινό τό αίσθημα ασφάλειας.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε ότι ως πρώτο μέτρο θα εφαρμοσθεί τριετές σχέδιο ελέγχου των υφιστάμενων καί ανεγειρόμενων οικοδομών.

    Είπε επίσης ότι έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε 1187 σχολεία και έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα ώστε τα παιδιά να μπορούν να φοιτούν με ασφάλεια.

    Ο κύριος Χριστοδούλου τόνισε τήν ανάγκη για αμεση εναρξη της προεργασίας για εκπαίδευση καί δημιουργία μονάδων διάσωσης για όλες τίς επαρχίες.

    Είπε επίσης ότι τό θέμα αυτό καθυστερεί λόγω τής γραφειοκρατίας καί δέν απέκλεισε τό ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού, έστω καί χωρίς τήν απαιτούμενη έγκριση προκειμένου να αντιμετωπισθεί τό θέμα.

    Ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε ότι στήν Κύπρο υπάρχουν σήμερα κάποιες προϋποθέσεις για αντιμετώπιση των σεισμών με τήν Πυροσβεστική Υπηρεσία την πολιτική άμυνα, ενώ υπάρχει καί ικανοποιητικός εξοπλισμός.

    Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι Υπηρεσίες αυτές δεν είναι επαρκείς για αντιμετώπιση ισχυρού σεισμού.

    [08] ΔΗΣΥ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Το Ανώτατο Συμβούλιο του Δησύ διακήρυξε ότι καμιά αλλαγή δεν έχει επέλθει στη διακηρυγμένη από το Κόμμα και τον Πρόεδρο Κληρίδη πολιτική στο εθνικό θέμα και στα θέματα της άμυνας όπως αυτη διατυπώθηκε προεκλογικά.

    Σε απόφαση του Συμβουλίου που εγκρίθηκε κατά τη χθεσινοβραδυνή συνεδρία του και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τονίζεται επίσης ότι η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους ουδόλως διαφοροποιεί τις θέσεις ή τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενίσχυση των σχέσεων της αμυντικής συνεγασίας με την Ελλάδα στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, την ενταξιακή πορεία και κυρίως την πολιτική αναζήτησς δικαίας και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος.

    [09] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Σημαντική συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψε η Κύπρος στο πλαίσιο του προγράμματος ΦΑΡΟΣ.

    Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν και οι υπόλοιπες δέκα υπό ένταξη χώρες, θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την προσπάθεια της για εναρμόνιση.

    Σε δηλώσεις το πρωϊ ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου, χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής πλευράς.

    [10] ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ

    Ο υπουργός Συγκοινωνιών καί Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι δέν πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα για τό χθεσινό πολύνεκρο δυστύχημα προτού δοθεί η έκθεση τών αρμοδίων.

    Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν κενά στην επιθεώρηση τών οχημάτων δημόσιας χρήσης, καί ελλείψεις στό θέμα τών λωρίδων διαφυγής.

    Εδώ καί αρκετα χρόνια, είπε ο υπουργός Συγκοινωνιών, δέν γίνεται έλεγχος τών φορτηγών, λεωφορείων, ταξί καί άλλων οχημάτων δημόσιας χρήσης.

    [11] ΠΙΤΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ

    Ο Βουλευτής Πάφου Νίκος Πιττοκοπίτης επανέλαβε τήν ανάγκη όπως κατασκευαστούν λωρίδες διαφυγής όχι μόνο στο δρόμο Μεσόγης Πάφου άλλα καί σε άλλες λεωφόρους της επαρχίας.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Πιττοκοπίτης τόνισε ότι μόνο μέ μερικές χιλιάδες λίρες θα μπορούσε να κατασκευαστούν οι λωρίδες αυτές καί να μήν θρηνούμε κάθε τόσο για νεκρούς καί τραυματίες.

    Ο κύριος Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι εάν δέν ήταν Τετάρτη απόγευμα και υπήρχε μεγαλύτερη κίνηση στό δρόμο, ο αριθμός τών θυμάτων κατά το χθεσινό πολύνεκρο δυστύχημα θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.

    Υποστήριξε επίσης ότι εάν υπήρχε λωρίδα διαφυγής πιθανόν να μην θρηνούσαμε πέντε νεκρούς.

    [12] ΚΥΠΡΟΣ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Βαρειά ήττα, με οκτώ-μηδέν, υπέστη χθες βράδυ, εκτός έδρας, η Εθνική Κύπρου από την Εθνική Ισπανίας, σε αγώνα για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος του 2000.

    Η Ισπανία εξασφάλισε ήδη την πρόκρισή της για την τελική φάση του πρωταθλήματος.

    Σε αγώνα για τον ίδιο όμιλο που έγινε ψες στο Τελ Αβίβ, η εθνική Ισραήλ νίκησε το Σαν Μαρίνο, επίσης με οκτώ-μηδέν.

    Στη βαθμολογία προηγείται η Ισπανία με δεκαοκτώ βαθμούς και ακολουθούν το Ισραήλ με δεκατρείς, η Κύπρος με δώδεκα, η Αυστρία με δέκα και το Σαν Μαρίνο χωρίς βαθμό.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανόν να πέσουν μεμονωμένες βροχές κυρίως στις ορεινές περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι μέτριοι ως ισχυροί τεσσάρων έως πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Σε μερικές παράλιες περιοχές ενδέχεται να εμφανισθεί χαμηλή νέφωση και αραιή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη, στις δυτικές προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 περίπου βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 14 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 9 September 1999 - 14:48:31 UTC