Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-09-08

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
  • [02] ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΤΡΟΜΟΣ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΟΣ
  • [05] ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΡΙΣΗ
  • [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ
  • [07] ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [08] ΔΗΣΥ ΑΝΩΤΑΤΟ
  • [09] ΑΚΕΛ ΧΑΚ
  • [10] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ
  • [11] ΚΥΠΡΟΣ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

    Στους πενήντα έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των πέντε κόμμα εννέα βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ που συγκλόνισε χθες το απόγευμα το Λεκανοπέδιο Αττικής.

    Μεταξύ των νεκρών είναι και πολλά μικρά παιδιά.

    Οι τραυματίες ξεπερνούν τους εξακόσιους πενήντα,από τους οποίους εκατόν τριάντα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

    Οι άνδρες των σωστικών συνεργείων συνεχίζουν υπεράνθρωπες προσπάθειες σε δεκαεπτά σημεία για εντοπισμό ανθρώπων κάτω από τα ερείπια.

    Σε άλλα έντεκα σημεία το έργο της διάσωσης έχει ολοκληρωθεί.

    Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια ζωντανοί περισσότεροι από εβδομήντα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δέκα παιδιά.

    Υπολογίζεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια άλλοι εξήντα.

    Η μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης γίνεται στο εργοστάσιο "Ρικομέξ" στο Μενίδι, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι τριάντα περίπου άνθρωποι.

    Το έργο της διάσωσης στο εργοστάσιο συνδράμουν ομάδα από είκοσι-πέντε Τούρκους και μια ομάδα από τη Γαλλία.

    Μέχρι στιγμής ανασύρθηκαν αδέκα άνθρωποι, από τους οποίους οι τέσσερις ήταν νεκροί.

    Το εργοστάσιο Ρικομέξ επισκέφθηκε το πρωί ο πρόεδρος Στεφανόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε και άλλους χώρους που πλήγηκαν από το σεισμό.

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και το έργο διάσωσης στο εργοστάσιο Φουρλής στην Κηφισιά όπου επτά άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα. Οι προσπάθειες διάσωσης εντοπίζονται σε ένα σημείο του εργοστασίου όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει ζωντανή μια γυναίκα.

    Από τα ερείπια του εργοστασίου έχουν διασωθεί πέντε άνθρωποι, ενώ άλλοι τρεις ανασύρθηκαν νεκροί.

    Πυρετωδώς εργάζονται οι άνδρες των συνεργείων και για τη διάσωση πέντε ατόμων από τα ερείπια πενταώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Στη περιοχή Μεταφόρφωση τα σωστικά συνεργεία αναμένεται να ανασύρουν από στιγμή σε στιγμή ζωντανό ένα δεκάχρονο αγόρι, το οποίο βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του δευτέρου ορόφου τριώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε από το σεισμό.

    Οι περιοχές που πλήγησαν περισσότερο από το σεισμό είναι το Μενίδι, η Νέα Φιλαδέλφεια, τα Ανω Λιόσια, η Κάτω Κηφισιά, η Νέα Ιωνία, η Χαλκιδόνα, οι Θρακομακεδόνες και η Νέα Ερυθραία.

    [02] ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΤΡΟΜΟΣ

    Νύκτα τρόμου και αγωνίας έζησε η Αθήνα.

    Παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, χιλιάδες Αθηναίοι διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο από το φόβο ενός νέου μεγάλου σεισμού.

    Πέρασαν τη νύκτα σε αυτοκίνητα, πάρκα, πλατείες, προαύλια εκκλησιών, και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος πρόσφερε κάποια αίσθηση ασφάλειας.

    Στις περιοχές, που πλήγηκαν από το σεισμό, προσφέρθηκαν δυόμισυ και πλέον χιλιάδες αντίσκηνα.

    Πολλοί ήταν και αυτοί που εγκατέλειψαν την ελληνική πρωτεύουσα και κατέφυγαν σε άλλες περιοχές.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Για να συνδράμει το έργο των σωστικών συνεργείων αναχωρεί από την Κύπρο επταμελής ομάδα ειδικών από την Πολιτική Αμυνα, την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΤΕΚ.

    Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε επίσης να αποσταλεί στην Ελλάδα χρηματική βοήθεια ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

    Επίσης εξέφρασε ετοιμότητα για αποστολή άλλης βοήθειας σε φαρμακευτικό υλικό, αντίσκηνα και νοσοκόμους.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, δήλωσε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση και ότι, εάν χρειαστεί, θα μεταβούν στην Ελλάδα και άλλες ομάδες από την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΟΣ

    Το συγκλονισμό τους για τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού και τη συμπάθειά και συμπαράστασή τους προς τους πληγέντες εκφράζει τόσο η Κυβέρνηση όσο και Κόμματα της Κύπρου.

    Οι υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και Συγκοινωνιών και Εργων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Φρίξος Σαββίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, απέστειλαν στους ομολόγους τους στην Ελλάδα τηλεγραφήματα συμπαράστασης, στα οποία εκφράζουν ετοιμότητα για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.

    [05] ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΡΙΣΗ

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με το χαρακτηρισμό "εξαιρετικώς επείγουσα" διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Γεώργιος Κολιοκώστας σχετικά με την κατάρρευση κτιρίων από το χθεσινό σεισμό.

    Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες μηχανικών, κατασκευαστών, αρχιτεκτόνων και εργολάβων, που κατασκεύασαν τα κτίρια αυτά καθώς και υπευθύνων των πολεοδομικών γραφείων.

    Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Επαμεινώνδα Βρακατσέλη με την παραγγελία να ζητηθεί αρμοδίως να του προσκομιστούν όλοι οι φάκελοι με τις άδειες οικοδομών και τις τεχνικές μελέτες των κτιρίων που κατέρρευσαν.

    [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ

    Πλήρως αρνητικός παρουσιάστηκε ο Ραούφ Ντενκτάς στις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτων με Αμερικανούς αξιωματούχους.

    Ο Ντενκτάς επανέλαβε τη θέση του ότι προυπόθεση για να προσέλθει σε συνομιλίες είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ο Ντενκτάς συναντήθηκε χθες με το βοηθό υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαρκ Γκρόσμαν, και το νεοδιορισθέντα προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, Αλφρεντ Μόουζες. Κατέστησε σαφές και στους δύο ότι τη θέση του περί αναγνώρισης προτίθεται να επαναλάβει και στον ίδιο τον Κόφι Ανάν, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη.

    Είπε ακόμα ότι έχει έχει αναπτύξει ανοσία στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.

    [07] ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Μετά τη συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαρκ Γκρόσμαν, δήλωσε ότι θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του Μπιλ Κλίντον είναι πως αυτή τη στιγμή προσφέρεται μία ευκαιρία για να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην Κύπρο.

    Οι δύο πλευρές, τόνισε, πρέπει να συνομιλούν.

    Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν στον Ντενκτάς ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα, και ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί λύση στα πλαίσια διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ανταποκριτής του σταθμού μας μετέδωσε ότι οι Αμερικανοί επενδύουν στην επίσκεψη Ετζιεβίτ στο τέλους αυτού του μήνα, ελπίζοντας ότι αν εξασφαλίσουν την υπόσχεσή του για προσέλευση του Ντενκτάς στις συνομιλίες, ο ίδιος δεν θα αρνηθεί.

    [08] ΔΗΣΥ ΑΝΩΤΑΤΟ

    Πραγματοποιείται σήμερα συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Μητσόπουλος,κατά τη συνεδρία οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας θα προβούν σε ενημέρωση,ο μεν Ιωάννης Κασουλίδης όσον αφορά την πορεία του Κυπριακού,ο δε Σωκράτης Χάσικος όσον αφορά ζητήματα πολιτικής που άπτονται του τομέα της άμυνας.

    Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρεμβάσεις και από άλλους υπουργούς.

    Στη συνέχεια,είπε ο κύριος Μητσόπουλος,θα δοθεί ο λόγος στα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου,με ανοικτή ημερήσια διάταξη,για να εγερθούν ζητήματα τα οποία σχετίζονται και με τα όποια θέματα έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Οι δηλώσεις του κυρίου Μητσόπουλου έγιναν ύστερα από χθεσινοβραδινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    Η σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου δεν θα είναι ανοικτή για τα Μέσα Ενημέρωσης.

    [09] ΑΚΕΛ ΧΑΚ

    Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ακέλ με επιστολή της στον αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής ζητεί την εγγραφή και άμεση συζήτηση στην Επιτροπή θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

    Το Ακέλ επιθυμεί να συζητηθεί ο βαθμός προστασίας των επενδυτών, η συμπεριφορά των εμπλεκομένων στο Χρηματιστήριο και τα προβλήματα και αδυναμίες που έχουν ανακύψει κατά τη λειτουργία του.

    Ως αιτιολογία για την εγγραφή του θέματος η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος επικαλείται τις ανωμαλίες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Χρηματιστήριο και τις επιπτώσεις από την αναστολή της λειτουργίας του.

    [10] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ

    Η κυβέρνηση της Ινδονησίας απέρριψε την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για ανάπτυξη ξένης ειρηνευτικής δύναμης στο Ανατολικό Τιμόρ, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας συνομιλεί στην Τζακάρτα με ειδική ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Συνομιλίες για την κρίση είχε και ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Χαμπίμπι, με Βρετανό αξιωματούχο, με τον οποίο συμφώνησε για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

    Η Ινδονησιακή Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Χαμπίμπι δεν θα παραστεί στη διάσκεψη κορυφής Ασίας - Ειρηνικού στη Νέα Ζηλανδία, στην οποία θα συζητηθεί η κρίση στο Ανατολικό Τιμόρ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι προς το παρόν διατεθειμένες να ηγηθούν ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλήν Ολμπραϊτ, δήλωσε στο Σι Εν Εν ότι εναπόκειται στην Ινδονησία να αντιμετωπίσει την κρίση.

    Ωστόσο, ο Βρετανός ομόλογός της, Ρόμπιν Κουκ, υποστηρίζει ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου και τάσσεται υπέρ διεθνούς επέμβασης


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 8 September 1999 - 11:14:57 UTC