Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-09-29

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TΕΤΑΡΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [02] ΑΝΑΣΤΑ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [03] ΚΑΤΣΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [04] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [05] ΒΑΣΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [06] ΕΔΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [07] ΝΕΟ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [08] ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
  • [09] ΠΑΠ ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [10] ΚΑΣ ΜΟΟΥΖΕΣ
  • [11] ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [12] ΤΣΙΑΜΠΙΟΝΣ ΡΙΚΕΝΑ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων με δηλώσεις στο ΡΙΚ προέβησαν σε μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης Κλίντον-Ετζεβίτ στο Λευκό Οίκο.

    Αν και όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής έως ότου ενημερωθούν επίσημα από τον πρόεδρο Κληρίδη, ωστόσο δεν απέκρυψαν την απαισιοδοξία τους σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [02] ΑΝΑΣΤΑ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Απογοήτευση και δυσαρέσκεια εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε ακόμη ότι το γεγονός πως η πολυδιαφημιζόμενη πρωτοβουλία είχε αυτό το αποτέλεσμα δεν επιτρέπει αισιοδοξία.

    Επεσήμανε ωστόσο ότι, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων, το σημαντικό για την ελληνοκυπριακή πλευρά και την πορεία της προς την Ευρώπη, είναι ότι ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση της Ομάδας των Οκτώ.

    Επομένως, κατέληξε, ο κύριος Αναστασιάδη οι ευθύνες δεν θα βαρύνουν την πλευρά μας, αλλά την τουρκική.

    [03] ΚΑΤΣΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Καθαρά αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης τα αποτελέσματα της συνάντησης Κλίντον-Ετζεβίτ και εξέφρασε φόβους ότι πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων υπέρ της Αγκυρας ώστε να της δοθεί χρόνος να εξασφαλίσει οφέλη από τη σύνοδο του Ελσίνκι.

    Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιοι μοχλοί πίεσης δεδομένης της επιθυμίας της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεδομένου του γεγονότος ότι ο Μπουλέντ Ετζεβίτ δεν απεκόμισε όσα οικονομικά οφέλη ήθελε.

    [04] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους είπε ότι είναι πικρή η γεύση από το αποτέλεσμα της συνάντησης παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενο.

    Επιπλέον εξέφρασε την εκτίμηση πως όλα γίνονται για να μπει η Τουρκία στον προθάλαμο της Ευρώπης και να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.

    Ο κύριος Κλεάνθους τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει των εξελίξεων πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και να υιοθετηθεί κοινή στρατηγική με την Ελλάδα.

    [05] ΒΑΣΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα δεδομένα δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει έξοδος από το σημερινό αδιέξοδο.

    Δεν υπάρχει, είπε, ούτε το κλίμα, ούτε η τουρκική διάθεση, ούτε καν ουσιαστικές αμερικανικές πιέσεις, ενώ, πρόσθεσε, αποτελεί εντελώς αρνητικό φαινόμενο το γεγονός ότι οποιεσδήποτε προοπτικές για συνομιλίες ουσίας τίθενται στη βάση της αναβάθμισης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σχολιάζοντας εξάλλου την περιοδεία Μόουζες, ο κύριος Λυσσαρίδης, είπε ότι ούτε αυτή διαφοροποιεί το σκηνικό.

    [06] ΕΔΗ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ο πρώτος αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Χριστοφίδης είπε ότι ουδείς ανέμενε ότι θα ενέδιδε η τουρκική πλευρά.

    Είπε ωστόσο ότι τα δύσκολα για την Τουρκία αρχίζουν τώρα γιατί θα βρίσκεται σε συνεχή προβληματισμό μέχρι τη σύνοδο του Ελσίνκι.

    Το γεγονός, εξήγησε ο κύριος Χριστοφίδης, ότι ο Ετζεβίτ συζητεί έστω και το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς, δείχνει τον προβληματισμό και τη δύσκολη θέση που βρίσκεται η τουρκική πλευρά.

    [07] ΝΕΟ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης χαρακτήρισε τραγική ειρωνία το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι χειρισμοί μας είναι οι σωστοί και ότι μπορούμε να αναμένουμε αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με τον κύριο Κληρίδη το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επέδειξε προθυμία να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις χωρίς ημερήσια διάταξη, έδωσε τη δυνατότητα στο Ραούφ Ντενκτάς να θέσει θέμα αναγνώρισης.

    [08] ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

    Ελληνες και Κύπριοι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον επιχειρούν με διάφορες εκδοχές να δώσουν μια πρώτη ερμηνεία στις εξελίξεις στο Λευκό Οίκο.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στην Ουάσιγκτον οι διπλωμάτες θεωρούν ότι η αμερικανική πλευρά, διαπιστώνοντας έναν αδιάλλακτο Ετζεβίτ, προσπαθεί να αναδιπλωθεί, με την εξαγγελία της επίσκεψης Μόουζες στην περιοχή.

    Μια δεύτερη εκτίμηση είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση σε συμπαιγνία με την Αγκυρα και πιθανόν Ευρωπαίους εταίρους, προσπαθεί να φέρει τις συνομιλίες όσο πιό κοντά γίνεται στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι το Δεκέμβριο, με απώτερο στόχο να αποσπάσει, κάτω από ορισμένες υποσχέσεις, την αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψηφίου μέλους.

    Τελευταία εκδοχή, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, είναι η Τουρκία να ζήτησε την αποστολή Μόουζες ώστε να κερδίσει χρόνο να ετοιμάσει την υποχώρησή της και να αποδεχθεί τις απευθείας συνομιλίες χωρίς να φαίνεται ότι ο Μπουλέντ Ετζεβίτ υπέκυψε στις πιέσεις Κλίντον.

    [09] ΠΑΠ ΕΤΖΕΒΙΤ

    Η κυπριακή Κυβέρνηση επιμένει σε συνομιλίες χωρίς όρους και δεν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί σε διάλογο για την αναζήτηση φόρμουλας που να ικανοποιεί το Ραούφ Ντενκτάς.

    Τη θέση της Κυβέρνησης κατέστησε σαφή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σε δηλώσεις λίγο πριν από την αναχώρηση του προέδρου Κληρίδη και των άλλων μελών της κυπριακής αποστολής από τη Νέα Υόρκη, για επιστροφή στην Κύπρο.

    [10] ΚΑΣ ΜΟΟΥΖΕΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προεδρικό απεσταλμένο Αλφρεντ Μόουζες, τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκ Γκρόσμαν και τον ειδικό συντονιστή Τόμας Γουέστον και ενημερώθηκε για τις συνομιλίες Κλίντον- Ετζεβίτ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή μας στην Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών θα αναμένει περαιτέρω ενημέρωση για τις συνομιλίες καθώς και για τους στόχους της περιοδείας του κυρίου Μόουζες στο τρίγωνο Λευκωσία Αθήνα Αγκυρα.

    Παράλληλα επισημάνθηκε ότι αρκετές από τις επίσημες όσο και από τις ανεπίσημες δηλώσεις των αμερικανών προς τους δημοσιογράφους χρήζουν διευκρινήσεων τις οποίες οι αμερικανοί υποσχέθηκαν να πράξουν δημοσίως.

    [11] ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΤΖΕΒΙΤ

    Κατά τη δίωρη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο ο Μπιλ Κλίντον και ο Μπουλέντ Ετζεβίτ συμφώνησαν όπως την ερχόμενη εβδομάδα επισκεφθεί την περιοχή ο προεδρικός απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες.

    Στόχος, όπως ανέφεραν Αμερικανοί επίσημοι, είναι να εξετάσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας για έναρξη συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς.

    [12] ΤΣΙΑΜΠΙΟΝΣ ΡΙΚΕΝΑ

    Το ΡΙΚΕΝΑ θα μεταδώσει απόψε απ ευθείας τον αγώνα Μάντσιεστερ Γιουνάιτεντ- Μαρσέιγ για το Τσιάμπιονς Λήγκ.

    Ο αγώνας θα αρχίσει στις εννέα και σαρανταπέντε.

    Στη συνέχεια θα μεταδοθούν στιγμιότυπα από τους άλλους επτά σημερινούς αγώνες.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Ο καιρός το απόγευμα θα είναι αίθριος και σχετικά θερμός για την εποχή. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέχρι βορειανατολικοί μέτριοι και παροδικά στα ανατολικά και νότια μέχρι νοτιανατολικοί τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι γενικά βορειοδυτικοί μέχρι βορειανατολικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 17 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 29 September 1999 - 11:18:39 UTC