Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-12-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΒΙΟΥ
  • [02] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ
  • [03] ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΑΚ
  • [04] ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΧΑΚ
  • [05] ΚΕΒΕ ΧΑΚ
  • [06] ΒΟΥΛΗ ΧΑΚ
  • [07] ΒΟΜΒΑ ΕΦΟΡΟΣ
  • [08] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ
  • [09] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ
  • [10] ΜΙΧΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [11] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΠΡΕΣΕΡ
  • [12] ΡΩΣΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [13] ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [14] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΜΑΧΕΣ
  • [15] ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
  • [16] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΒΙΟΥ

    Σε δια βίου φυλάκιση καταδικάστηκε σήμερα από το Κακουργιοδικείο στη Λευκωσία και ο τρίτος κατηγορούμενος στην υπόθεση της δολοφονίας του Χαμπή Αεροπόρου, Προκόπης Προκοπίου.

    Το Δικαστήριο βρήκε ένοχο τον Προκοπίου στις κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης, για κατοχή, χρήση και μεταφορά πυροβόλου όπλου και κατοχή εκρηκτικών υλών.

    Ωστόσο επέβαλε ποινή μόνο στην κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης, θεωρώντας ότι η ποινή για την κατηγορία αυτή καλύπτει και τις υπόλοιπες.

    Ο Προκοπίου προσήχθη ενώπιον του Κακουργιοδικείου από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου νοσηλεύεται, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

    Μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου οδηγήθηκε φρουρούμενος πίσω στο Νοσοκομείο.

    Για το φόνο του Χαμπή Αεροπόρου είχαν καταδικασθεί την περασμένη Παρασκευή σε ισόβια φυλάκιση οι αστυφύλακες Χρίστος Συμιανός και Σάββας Ιωάννου, άλλος Κινέζος.

    [02] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ

    Σημαντική πτώση τόσο στο Γενικό Δείκτη όσο και στον όγκο συναλλαγών σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως αντίδραση των επενδυτών στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει φορολογία στα κεφαλαιουχικά κέρδη.

    Ο Δείκτης έκλεισε στις επτακόσιες- τρίαντα -μία κόμμα ενενήντα μονάδες σε σύγκριση με επτακόσιες- πενήντα -εννέα κόμμα τριάντα -πέντε μονάδες την περασμένη Παρασκευή.

    Ο όγκος συναλλαγών, εξάλλου, έκλεισε στα είκοσι εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες λίρες σε σύγκριση με είκοσι πέντε εκατομμύρια λίρες την Παρασκευή.

    Εκτός αίθουσας χρηματιστηριακών συναλλαγών ήταν σήμερα ένα χρηματιστηριακό γραφείο.

    [03] ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΑΚ

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Χρηματιστών Χριστόδουλος Ελληνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οποιαδήποτε φορολογία για το 1999, θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο με σημαντικά, όπως είπε, συνεπακόλουθα στην οικονομία και κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφθεί πολύ σοβαρά το θέμα.

    Σε δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ " Το Χρηματιστήριο " ο κύριος Έλληνας κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι παραπλάνησε, κατά την έκφρασή του, επενδυτές και χρηματιστές, λέγοντας πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν θα επιβληθεί φορολογία επί των κερδών από συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

    [04] ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΧΑΚ

    Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Γραμματέας του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επενδυτών Ανδρέας Αντωνίου υποστήριξε ότι η επιβολή φορολογίας θα μετατραπεί σε μπούμεραγκ για την κυβέρνηση.

    Η απειλή, είπε, ότι θα επιβληθούν νέοι φόροι στο Χρηματιστήριο, δεν αποτελεί πλήγμα μόνο για το Χρηματιστήριο, αλλά και για την οικονομία.

    Ο κύριος Αντωνίου εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι αυτοί που θα επηρεασθούν θα είναι οι μικροί και μεσαίοι επενδυτές των οποίων το εισόδημά τους εξαρτάται από την εμπορία των τίτλων.

    [05] ΚΕΒΕ ΧΑΚ

    Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είναι αντίθετο στην επιβολή κάθε φορολογίας εκτός του τέλους στις χρηματιστηριακές πράξεις.

    Σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη το πρωί, λόγω των εξελίξεων με τη φορολογία στο Χρηματιστήριο, το ΚΕΒΕ εξέφρασε έντονες ανησυχίες για το μέλλον του θεσμού αλλά και την οικονομία της Κύπρου εάν επιβληθεί φορολογία επί των κερδών.

    Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Βασίλης Ρολόγης, ανέφερε ότι η φορολογία θα αποθαρρύνει τους επενδυτές με αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα του κράτους ,ενώ θα αυξηθούν τα έξοδά του για την συντήρηση του μηχανισμού είσπραξης των φόρων.

    Ο κύριος Ρολόγης εξέφρασε επίσης φόβους ότι θα αυξηθεί η τάση προς την φοροδιαφυγή και θα αποθαρρυνθούν οι εταιρείες να γίνονται δημόσιες.

    Το ΚΕΒΕ κάλεσε τα κόμματα της βουλής, την κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών, Τάκη Κληρίδη, να ξεκαθαρισουν την εικόνα περί της φορολογίας γιατί οποιαδήποτε αναβολή της απόφασης δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Χρηματιστηρίου.

    Οι αντιφατικές δηλώσεις, πρόσθεσε ο κύριος Ρολόγης, δημιουργούν σύγχυση στους επενδυτές με αποτέλεσμα να πέφτουν οι τιμές στο χρηματιστήριο.

    [06] ΒΟΥΛΗ ΧΑΚ

    Αναβάλλεται κατά πάσα πιθανότητα η τοποθέτηση της Βουλής για τα εκκρεμούντα νομοσχέδια και προτάσεις νόμου σε σχέση με το Χρηματιστήριο.

    Οριστική απόφαση για αναβολή της συζήτησης θα ληφθεί, αφού πρώτα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής διαβουλευθούν με τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, πριν από την απογευματινή συνεδρία της Βουλής.

    Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε ύστερα από σχετική εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συνήλθε κεκλεισμένων των θυρών.

    Σε δηλώσεις ο κύριος Κληρίδης είπε ότι εάν οι εισηγήσεις που έκαμε βρουν απήχηση τότε θα τις μεταφέρει στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη για έγκριση.

    Εάν εγκριθούν, πρόσθεσε, από το Υπουργικό θα κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής ολοκληρωμένη πρόταση, σε έκτακτη συνεδρία της πριν από το τέλος του έτους.

    Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι επικρατέστερη θεωρείται η επιβολή τέλους ενός τοις εκατόν επί των χρηματιστηριακών πράξεων από την πρώτη Ιανουαρίου του Δύο Χιλιάδες και επιβολή φορολογίας του εισοδήματος για τα χρηματιστηριακά κέρδη της τάξης του πέντε τοις εκατόν, η οποία θα ισχύει για το 1999.

    [07] ΒΟΜΒΑ ΕΦΟΡΟΣ

    Τηλεφώνημα για ύπαρξη βόμβας στα γραφεία της Εφόρου Εταιρειών, τα οποία στεγάζονται στο εμπορικό κέντρο Ξένιος στη Λευκωσία, αποδείχθηκε ότι ήταν φάρσα.

    Το τηλεφώνημα έγινε το μεσημέρι από άγνωστο άτομο.

    Το κτίριο εκκενώθηκε από άνδρες της αστυνομίας και στη συνέχεια μπήκαν σ' αυτό πυροτεχνουργοί και αστυνομικοί με ειδικούς ανιχνευτικούς σκύλους οι οποίοι προέβησαν σε έρευνες από τις οποίες δεν βρέθηκε τίποτε το ύποπτο.

    [08] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

    Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή επαφή ενόψει του δευτέρου γύρου των συνομιλιών εκ του σύνεγγυς για το κυπριακό και γι΄ αυτό στα μέσα Ιανουαρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κύριος Παπανδρέου μετά το πέρας της συνάντησης που είχε το πρωί με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

    Επίκεντρο της συνάντησης ήταν οι αποφάσεις του Ελσίνκι, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, και ο δεύτερος γύρος, που θα γίνει στη Γενεύη στα τέλη Ιανουαρίου.

    Ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι οι ευνοϊκές για ολόκληρη την περιοχή αποφάσεις του Ελσίνκι δίνουν νέες προοπτικές και ανοίγουν νέους δρόμους για εξεύρεση λύσης του κυπριακού.

    Η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρόσθεσε, θα βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να συμβάλει θετικά στο να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

    Πάντως, επισήμανε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη.

    Από την πλευρά του ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι οι θετικές αποφάσεις του Ελσίνκι ήταν αποτέλεσμα της διπλωματικής μάχης που έδωσε η Ελλάδα και επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές δημιουργούν νέες προυποθέσεις και νέο κλίμα, προσθέτοντας, όμως, ότι το ζητούμενο είναι πως θα αξιοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις για την επίλυση του κυπριακού.

    Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η αναζήτηση λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να είναι μόνο στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί οτιδήποτε εκτός αυτού του πλαισίου.

    [09] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ

    Παπανδρέου και Κασουλίδης παρέστησαν το μεσημέρι στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννου Κρανιδιώτη '' Η ελληνική εξωτερική πολιτική, σκέψεις και προβληματισμοί στο κατώφλι του εικοστού- πρώτου αιώνα ''.

    Η παρουσίαση, έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και Ανάπτυξης της Ελλάδας Ιωάννη Κασουλίδη και Ευάγγελο Βενιζέλο, τον βουλευτή του Πασόκ και τέως υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο, τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητή Πανεπιστημίου Προκόπη Παυλόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Ευρωπαικών Υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καθηγητή πανεπιστημίου, Στέλιο Περράκη.

    Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    [10] ΜΙΧΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η κυβέρνηση εντοπίζει μικρές θετικές ενδείξεις αναφορικά με τη συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό μετά την απόφαση του Ελσίνκι.

    Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μια μικρή ένδειξη είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορα ο Ραούφ Ντενκτας δηλώνει έτοιμος να συνομιλήσει με την Ευρώπη, ενω για το κυπριακό αναφέρει ότι δεν έχει σημασία πώς θα ονομάζεται η λύση.

    Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι με τις δηλώσεις αυτές δεν σημαίνει ότι έχει διαφοροποιηθεί η στάση της τουρκικής πλευρας.

    Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Ελσίνκι ο κύριος Παπαπέτρου τόνισε ότι αυτές δημιουργούν μια νέα δυναμική στό Κυπριακό, την οποία δέν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια παρά τα θετικά ψηφίσματα τών Ηνωμένων Εθνών

    Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο δεύτερος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών θα διεξαχθεί στην ίδια βάση με τον πρώτο και πρόσθεσε ότι δεν έχει διαφοροποιηθεί η θετική απάντηση για συμμετοχή του προέδρου της Δημοκρατίας.

    [11] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΠΡΕΣΕΡ

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι υπήρξε συνεννόηση Κληρίδη- Σημίτη πρίν από το Ελσίνκι.

    Δεν έδωσε, όμως, περισσότερες διευκρινήσεις λέγοντας ότι θα τις δώσει στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Ο κύριος Κυπριανού ο οποίος μιλούσε το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη εξέφρασε την άποψη ότι το Ελσίνκι έβλαψε και ότι προωθούνται δύο χωριστές οντότητες στην Κύπρο.

    Προέχει, πρόσθεσε, να παρθούν τελικές αποφάσεις και να δοθεί τέρμα σε αυτή την πολιτική που ακολουθείται.

    Αναφορικά με την πρόταση Λυσσαρίδη για αντικατάσταση του Προέδρου ως διαπραγματευτή ο κύριος Κυπριανού είπε ότι ως θέμα αρχής το βρίσκει σύμφωνο, αλλά, πρόσθεσε, δεν θα ήταν η σωστή κίνηση σ' αυτό το στάδιο.

    Ολόκληρη η δημοσιογραφική διάσκεψη του προέδρου του ΔΗΚΟ θα μεταδοθεί σε οπτικογράφηση στις δέκα το βράδυ από το ΡΙΚ ΕΝΑ.

    [12] ΡΩΣΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση δίνουν οι Κομμουνιστές και ο φιλοκυβερνητικός συνασπισμός '' Ένωση '' μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία.

    Με καταμετρημένο το εξήντα- επτά κόμμα τρία τοις εκατό των ψήφων το Κομμουνιστικό κόμμα προηγείται με εικοσιτέσσερα κόμμα ενενήντα οκτώ τοις εκατό, έναντι είκοσι- τεσσάρων κόμμα ενενήντα τεσσάρων τοις εκατό της Ενωσης.

    Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το κόμμα "Πατρίδα -Ολη η Ρωσία" των

    Γεβγκένι Πριμακόφ-Γιούρι Λουσκόφ με εννέα κόμμα ενενήτα επτά τοις εκατό και την τέταρτη η "Ενωση των Δεξιών Δυνάμεων" με οκτώ κόμμα εβδομήντα -ένα τοις εκατό.

    [13] ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Νίκη για τον πρόεδρο Γέλτσιν χαρακτήρισε ανώτατος αξιωματούχος του Κρεμλίνου το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία.

    Μιλώντας σε το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι τώρα ο Μπορίς Γέλτσιν τρέφει μεγάλες ελπίδες για εποικοδομητική συνεργασία με τη νέα Δούμα.

    Είπε επίσης ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εικόνα της Ρωσίας και για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

    [14] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΜΑΧΕΣ

    Το ρωσικό πυροβολικό και η αεροπορία επανέλαβαν το πρωί τις επιθέσεις τους εναντίον θέσεων των ανταρτών στην Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ, επικαλούμενο πληροφορίες των ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Μόζντοκ της Βόρειας Οσετίας, μετέδωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενεπλάκησαν και σε χερσαίες συγκρούσεις με τους Τσετσένους στα περίχωρα της Γκρόζνι.

    Το σαββατοκύριακο μονάδες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων κατέλαβαν στρατηγικής σημασίας οδικές αρτηρίες που συνδέουν την Τσετσενία με τη

    γειτονική Γεωργία.

    [15] ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ

    Νέες αεροπορικές επιδρομές διενήργησε τα ξημερώματα το Ισραήλ εναντίον θέσεων των ανταρτών της οργάνωσης Χιζμπολλάχ στο νότιο Λίβανο.

    Σύμφωνα με ισραηλινό στρατιωτικό εκπρόσωπο Ισραηλινά βομβαρδιστικά έπληξαν θέσεις των ανταρτών στο βόρειο τομέα της κατεχόμενης από το Ισραήλ ζώνης ασφαλείας του νοτίου Λιβάνου.

    Μέχρι στιγμής δεν ανακοινώθηκε αν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

    [16] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές, ψηλές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως ανατολικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Κι απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές, ψηλές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ως νοτιανατολικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά και ταραγμένη στις βόρειες και τις ανατολικές, προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό, στους έντεκα στα παράλια και στους έξι στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 20 December 1999 - 12:54:06 UTC