Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-04-05

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΠΑΝΤΛΕΡ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΓΚΥΡΑ
  • [03] ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΚΥΡΑ
  • [04] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
  • [05] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [06] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
  • [07] ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΟΜΙΛΙΑ
  • [08] ΕΣΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [09] ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΠΑΛΙ
  • [10] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΡΟΤΙΔΑ
  • [11] ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [12] ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2001

  • [01] ΝΠΑΝΤΛΕΡ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Επί ενενήντα λεπτά συζητούσαν σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Αμερικανός Πρέσβης Ντόναλτ Μπάντλερ τρόπους άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

    Ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε την επιθυμία της Ουάσιγκτον για επανέναρξη της διαδικασίας, αλλά απέφυγε να αναφέρει στις δηλώσεις του κατά πόσο αναπτύσσεται συγκεκριμένη αμερικανική πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι συζητήθηκε και η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για την ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για συντονισμό των προσπαθειών πρός την κατεύθυνση της Αγκυρας για την επανέναρξη της διαδικασίας του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κύριος Μπάντλερ αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση Πάουελ-Κασουλίδη, επαναλαμβάνοντας τη σημασία που ο ίδιος αποδίδει στο γεγονός ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στις πρώτες εκατό μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΓΚΥΡΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει το απόγευμα στην Αγκυρα για επαφές με την τουρκική κυβέρνηση.

    Κατά τη διήμερη παραμονή του στην τουρκική πρωτεύουσα ο κύριος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον αντιπρόεδρο Μεσούτ Γιλμάζ και τον ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Οπως έχει ανακοινώσει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών το ταξίδι του κυρίου Παπανδρέου στην Αγκυρα, εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών Παπανδρέου-Τζεμ, οι οποίες αποσκοπούν στην εμπέδωση και ενδυνάμωση του κλίματος προσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    [03] ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΚΥΡΑ

    Θα συνεχιστεί η τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό και το 2001, καθώς οι όροι της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας στο κυπριακό δεν μπορούν να μεταβάλουν τη στάση τη Αγκυρας.

    Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώνονται σε έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αγκυρα σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία χθες είδε το φώς της δημοσιότητας, η Τουρκία θα επιδιώξει τη στασιμότητα, ώστε να εκτονώσει την οικονομική κρίση στα κατεχόμενα και να προωθήσει την ενσωμάτωση.

    [04] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ζήτησε την υποστήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο κύριος Κασουλίδης, ο οποίος επισκέπτεται την Ουάσιγκτον, είχε χθες αλλεπάλληλες συναντήσεις με σημαντικά στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στα οποία ανέλυσε τις θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς και τις προσπάθειες που γίνονται για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την πρόοδο της πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σήμερα ο κύριος Κασουλπίδης θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας στην πρεσβευτική κατοικία με στελέχη της κυβέρνησης Μπους.

    [05] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε ότι το κυπριακό παραμένει σε αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    Ο κύριος Χριστόφιας μιλούσε ψες σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο σε εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν δεκαπέντε Βρετανοί βουλευτές του Εργατικού και του Συντηρητικού Κόμματος.

    [06] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Η Ιρλανδία επαναβεβαίωσε για την υποστήριξή της για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση το ταχύτερο δυνατό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και για την πάγια θέση της για επίλυση του κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Τις θέσεις της Ιρλανδίας διατύπωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπέρτι Αχερν σε συνάντηση με τον επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργο Βασιλείου.

    Ο κύριος Βασιλείου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη εργασίας στο Δουβλίνο.

    [07] ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΟΜΙΛΙΑ

    Ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος διεμήνυσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προχωρήσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς την Κύπρο.

    Επέκρινε ακόμη αυτούς, που για χάρη της ένταξης, όπως ανέφερε, άρχισαν να μιλούν για συνομοσπονδία, λέγοντας ότι αυτό όχι μόνο δεν θα βοηθήσει την ενταξιακή πορεία, αλλά θα αποτελέσει καταστροφή και εσχάτη προδοσία για τον Ελληνισμό της Κύπρου.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση που οργάνωσε η Πολιτιστική Κίνηση Γεροσκήπου, αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη, ο κύριος Πάγκαλος έστειλε σαφές μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους, λέγοντας ότι δεν θα υποστούν καμία συνέπεια από την ένταξη, αλλά θα ωφεληθούν, αφού η Κύπρος ανεξαρτήτως του πολιτικού της προβλήματος θα ενταχθεί ως ένα ενιαίο κράτος, με την επίσημη κυβέρνησή της.

    [08] ΕΣΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Οι διευκρινιστικές τροποποιήσεις του νόμου για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας θα τεθούν σε λίγο ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας.

    Οι τροποποιήσεις ετοιμάστηκαν στη διάρκεια χθεσινής έκτακτης σύσκεψης από τον Υπουργό Υγείας Φρίξο Σαββίδη με τη συνεργασία της νομοθετικής υπηρεσίας.

    Ο κύριος Σαββίδης ο οποίος είχε νωρίτερα χωριστές συναντήσεις με την ηγεσία της ΕΤΥΚ και της ΠΑΣΥΔΥ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη και όλες οι τροποποιήσεις έχουν εγγραφεί.

    [09] ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΠΑΛΙ

    Αλλοι δεκαοκτώ αθίγγανοι, πέρασαν το πρωί στις ελεύθερες περιοχές από την περιοχή Περιστερώνας.

    Οι αθίγγανοι, εννέα άνδρες, τέσσερις γυναίκες και πέντε παιδιά, κρατούνται στον Αστυνομικό σταθμό Περιστερώνας.

    Από τις αρχές Μαρτίου έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές διακόσιοι δεκατρείς αθίγγανοι, ενώ στις ελεύθερες περιοχές διαβιούν άλλοι τριακόσιοι περίπου Τουρκοκύπριοι.

    [10] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΡΟΤΙΔΑ

    Δεκαεπτάχρονος μαθητής από τη Λάρνακα τραυματίστηκε ψες στο μάτι από κροτίδα που εξερράγη μέσα στα χέρια του.

    Ο νεαρός βρισκόταν μαζί με άλλους συνομήλικους του σε ανοικτό χώρο δίπλα από την εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης στη Λάρνακα.

    Με αιμορραγία στο μάτι, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου νοσηλεύεται.

    [11] ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Αρχισε το πρωί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το δεύτερο διεθνές συνέδριο Φιλοσοφίας με θέμα την Προσωκρατική Φιλοσοφία.

    Το συνέδριο διοργανώνεται από το τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου και σ' αυτό συμμετέχουν διακεκριμένοι καθηγητές Φιλοσοφίας από πανεπιστήμια της Ευρώπης και του Καναδά.

    Κάποια από τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο είναι : "Οι Αρχές της ευρωπαϊκής σκέψης", " Η γένεση της σκέψης στον Παρμενίδη" και "η Φιλοσοφία της παιδείας στον Ηράκλειτο".

    Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, το οποίο θα διαρκέσει δύο ημέρες, κήρυξε ο Πρέσβης της Ελλάδας Χρήστος Παναγόπουλος.

    [12] ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ

    Διεξάγεται απόψε στο Ολύμπια Λεμεσού ο τελικός του κυπέλλου πετόσφαιρας ανδρών μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και της Ανόρθωσης.

    Ο αγώνας αρχίζει στις οκτώ και τριάντα.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα θα αναπτύσσονται κατά διαστήματα νεφώσεις και θα πέσουν τοπικές βροχές που σε μερικές περιπτώσεις θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο στα ορεινά και τις ανατολικές περιοχές ενδέχεται να σημειωθούν ελαφρές βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δώδεκα στα παράλια και στους τέσσερις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. o


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 5 April 2001 - 14:43:27 UTC