Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-02-01

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΝΕΟ
  • [02] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΓΕΕΘΑ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ
  • [04] ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ
  • [05] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΖΑΜΠΕΛΑΣ
  • [06] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [07] ΚΟΥΒΕΙΤ ΘΥΜΑΤΑ
  • [08] ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΕΣΗ
  • [09] ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΕΛΟΣ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΝΕΟ

    Την όγδοη κατά συνέχεια συνάντηση τους θα έχουν στις πέντε το απόγευμα ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των συνομιλιών που άρχισαν στις δεκαέξι Ιανουαρίου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνάντηση αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η συζήτηση των συνταγματικών θεμάτων ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει ανταλλαγή απόψεων επί του εδαφικού, των περιουσιών και της ασφάλειας. Στη χθεσινή συνάντηση η συζήτηση επικεντρώθηκε στη δομή του μελλοντικού κράτους.

    [02] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τουρκοκυπριακές εφημερίδες επιμένουν σε σημερινά δημοσιεύματά τους ότι στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάσς συζητείται θέμα δημιουργίας νέου συνεταιρικού κράτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κίπρις" η τουρκική πλευρά δίνει βαρύτητα στην ισότητα μεταξύ των δύο μερών, η οποία, όπως αναφέρει, πρέπει να ισχύσει στο νέο συνεταιρικό κράτος. Ο Ραούφ Ντενκτάς, παρά την επιμονή των δημοσιογράφων, αρνήθηκε χθες μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο Κληρίδη, να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, αλλά όπως επισημαίνει ο τουρκοκυπριακός τύπος, φαινόταν ιδιαίτερα χαρούμενος. Είπε μάλιστα, αστειευόμενος, ότι ο πρόεδρος Κληρίδης στη διάρκεια συζήτησης για την εσωτερική διακυβέρνηση, τον ενημέρωσε για το είδος και την ποιότητα των προϊόντων που θα εξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάμνοντας αναφορά σε συγκεκριμένο προϊόν.

    [03] ΓΕΕΘΑ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

    Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας με ανακοίνωση διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει θέμα μεταθανάτιας προαγωγής του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, εφόσον κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ύστερα από πρόταση του Αρχηγού Γεεθά στρατηγού Μανούσου Παραγιουδάκη και του τέως υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, απενεμήθη στον έφεδρο αξιωματικό Γρηγόρη Πιερή Αυξεντίου η διαμνημόνευση του "Αστέρα Αξίας καί Τιμής". Η μεταθανάτια τιμή γίνεται για την πολύτιμη προσφορά του προς την πατρίδα και τις ηρωϊκές πράξεις με τις οποίες επέδειξε σπάνιο θάρρος και γενναιότητα, με αποτέλεσμα να θυσιάσει το πολυτιμότερο αγαθό που έχει ο άνθρωπος, τη ζωή του, υπερασπιζόμενος τα ελληνικά ιδεώδη.

    [04] ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

    Στο μεταξύ ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελος Φλωράκης σε δηλώσεις στο Ρικ διευκρίνισε ότι εκ παραδρομής μεταδόθηκε η είδηση για μεταθανάτια προαγωγή του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου σε αντιστράτηγο. Οπως είπε στο Γρηγόρη Αυξεντίου απονεμήθηκε η διαμνημόνευση του "Αστέρα Αξίας και Τιμής", από το ΓΕΕΘΑ. Ωστόσο, από λάθος του ΓΕΕΦ, στο πρόγραμμα τελετής αναγράφηκε ότι έχει αποφασισθεί μεταθανάτια προαγωγή στον ήρωα. Ο στρατηγός Φλωράκης επανέλαβε ότι η επίσκεψη του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ στην Κύπρο αναβλήθηκε για καθαρά επιχειρησιακούς λόγους.

    [05] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΖΑΜΠΕΛΑΣ

    Στις δέκα χιλιάδες λίρες υπολογίζεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, η ζημιά που υπέστη χθες από πυρκαγιά το μπαράκι Μπαλί, στο άνοιγμα Κολοκάση, στην παλιά Λευκωσία. Ο δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί την περιοχή της πυρκαγιάς, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι τέτοιου είδους παραδοσιακά κτίρια γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Ευχαρίστησε παράλληλα την πυροσβεστική και την αστυνομία για την πολύτιμη βοήθεια που παρείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς. Ο κύριος Ζαμπέλας είπε ότι συνεργεία του Δήμου θα κατεδαφίσουν διπλανό κτίριο, το οποίο θεωρείται επικίνδυνο.

    [06] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Η Αμερικανική επιτροπή για τον έλεγχο της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας προειδοποίησε ότι οι 103 πυρηνικοί αντιδραστήρες των Ηνωμένων Πολιτειών είναι δυνατό να αποτελέσουν στόχο επίθεσης τρομοκρατών με αεροπλάνα. Αμερικανός επίσημος δήλωσε ότι η προειδοποίηση της Επιτροπής στηρίζεται σε πληροφορίες που εξασφάλισε το το Εφ Μπι Αϊ από ανώτατο στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάϊντα. Η προειδοποίηση εκδόθηκε στις είκοσι τρεις Ιανουαρίου.

    ΛΑΝΤΕΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ] Το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Σι-Εν-Εν μετέδωσε συνέντευξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, η οποία ελήφθη στις εικοσιμία Οκτωβρίου, ένα μόλις μήνα μετά την επίθεση εναντίον των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης. Η συνέντευξη δόθηκε στον απεσταλμένο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στο Αφγανιστάν και μαγνητοσκοπήθηκε στην Καμπούλ. Στη συνέντευξή του ο σαουδάραβας τρομοκράτης απορρίπτει τις αμερικανικές κατηγορίες εναντίον του για τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Αν το να εξωθείς ανθρώπους να κάνουν τέτοιες ενέργειες και το να σκοτώνεις εκείνους που σκοτώνουν τους γιους σου είναι τρομοκρατία, τότε ανέφερε ο Μπιν Λάντεν, ας αφήσουμε την ιστορία να καταγράψει ότι είμαστε τρομοκράτες. Στο μεταξύ το Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία του με το Σί Εν Εν, γιατί , όπως υποστηρίζει, η κασέτα με τη συνέντευξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν κλάπηκε και μεταδόθηκε παράνομα από το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο

    [07] ΚΟΥΒΕΙΤ ΘΥΜΑΤΑ

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκαοκτώ τραυματίσθηκαν από έκρηξη που προκλήθηκε σε πετρελαϊκό σταθμό στο βόρειο Κουβέιτ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Αλλου ενός αγνοείται η τύχη. Της έκρηξης, η οποία σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυκτα, ακολούθησε μεγάλη πυρκαγιά, η οποία μαινόταν ανεξέλεγκτη για δέκα και πλέον ώρες. Η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή πετρελαίου σε αγωγό. Οι αρχές του Κουβέιτ ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για ατύχημα και ότι δεν υπάρχουν υποψίες για δολιοφθορά.

    [08] ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΕΣΗ

    Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν έμβρυο σε πίθηκο, χωρίς την παρεμβολή σπέρματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες προκάλεσαν τη γονιμοποίηση με παρέμβαση σε κύτταρο του ωαρίου. Η μέθοδος αυτή εάν αποδειχθεί επιτυχής θα δώσει μια εναλλακτική λύση στο θέμα της κλωνοποίησης. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μέθοδος αυτή, η οποία είναι γνωστή ως "Παρθενογένεση" δεν οδηγεί στην ανάπτυξη κανονικού εμβρύου, αλλά μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία βλαστικών κυττάρων, τα οποία είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, αλλά και τα κατάγματα.

    [09] ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε χθες Πέμπτη ο αγωνιστής της Εόκα και πολιτικός κρατούμενος Ανδρέας Πυλιώτης, εξήντα-δύο χρόνων, από την Πύλα. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Σάββατο στις έντεκα και τριάντα το πρωί, στο Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος Λάρνακας.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα έως λίγο ταραγμένη. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά λόγω αυξημένης υγρασίας θα σχηματισθεί κατά τόπους αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειανατολικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη έως λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό και στα ψηλότερα ορεινά και στους οκτώ στα παράλια. Το ύψος των χιονιών είναι 25 εκατοστά στην κορυφή του Ολύμπου και δέκα στην πλατεία Τροόδους.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 1 February 2002 - 17:15:52 UTC