Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-05-16

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΝ ΦΕΥΓΕΙ
  • [02] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑ
  • [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ
  • [04] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [05] ΤΑΣΣΟΣ ΑΝΑΝ
  • [06] ΟΜΗΡΟΥ ΑΝΑΝ
  • [07] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [08] ΤΣΟΧΑ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΙΟΥ 2002

  • [01] ΑΝΑΝ ΦΕΥΓΕΙ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα προβεί σε λίγο σε δηλώσεις, αποτιμώντας, όπως αναμένεται, τα αποτελέσματα των επαφών του στην Κύπρο. Οι δηλώσεις θα γίνουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, απο όπου ο κύριος Ανάν θα αναχωρήσει αργότερα. Το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι του ΡΙΚ θα συνδεθεί με το αεροδρόμιο Λάρνακας για απευθείας μετάδοση των δηλώσεων του κυρίου Ανάν. Ο Γενικός Γραμματέας είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, και ακολούθησε το βράδυ τρίωρη κοινή συνάντηση στο πλαίσιο δείπνου εργασίας. Δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ ο κύριος Ανάν ανέφερε απλώς ότι είχε ένα καλό δείπνο και μια καλή συζήτηση. Εξάλλου εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι έγιναν εις βάθος συζητήσεις.

    [02] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί την προσεχή Τετάρτη το πρωί στην Αθήνα όπου θα έχει στις επτά το βράδυ συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στις δέκα δείπνο εργασίας. Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συνοδεύεται από τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω. Ανακοινώνοντας την μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια συζήτηση σε βάθος και συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση αφού οι συνομιλίες βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Αύριο εξάλλου στις τέσσερις το απόγευμα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο.

    [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ

    Περισσότερο αισιόδοξος ότι θα εξευρεθεί τελικά λύση στο Κυπριακό εμφανίζεται ο Ραούφ Ντενκτάς, μετά τις συνομιλίες του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως κατέστησε σαφές στον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού ότι θα είναι αδύνατο να υπάρξει μέχρι τον Ιούνιο οριστική συμφωνία επί όλων των πτυχών του Κυπριακού. Ο κύριος Ανάν, πρόσθεσε ο Ντενκτάς, γνωρίζει ήδη ότι θα πρέπει να παραταθεί η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών μέχρι το τέλος του έτους, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί, χωρίς να γίνεται, όπως είπε, σπατάλη χρόνου. Αύριο στις δέκα το πρωί Κληρίδης Ντενκτάς θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, μετά την επίσκεψη Ανάν.

    [04] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση μετά την επίσκεψη Ανάν αύριο στις δέκα το πρωί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι από τη συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς κατά τις επόμενες ημέρες θα διαφανεί κατά πόσο υπήρξε πρόοδος στο θέμα της επίσπευσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, που ήταν και η βασική προσπάθεια του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, ο κύριος Παπαπέτρου ανέφερε ότι κατα τη χθεσινοβραδυνή κοινή συνάντηση του κυρίου Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς έγινε σε βάθος συζήτηση κυρίως θεμάτων που αφορούν τη διαδικασία και οι δυό πλευρές εξέφραζαν τις απόψεις τους. Είπε επίσης ότι σε κάποια σημεία ο Γενικός Γραμματέας έθετε ορισμένες ιδέες, περισσότερο για να μετρήσει αντιδράσεις. Σε ερώτηση αν υπήρξε συμφωνία για επίσπευση της διαδικασίας, ο κύριος Παπαπέτρου ανέφερε ότι αυτό είναι πρός απόδειξη. Είπε επίσης ότι αυτός ήταν και ο κύριος στόχος των χθεσινών διαβουλεύσεων, με ενδεχόμενη ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών.

    [05] ΤΑΣΣΟΣ ΑΝΑΝ

    Ο πρόεδρος του Δήκο Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι εκτός από έντονες παραινέσεις και επανάληψη των προθέσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για επίσπευση των συνομιλιών, ο Κόφι Ανάν δεν έχει οτιδήποτε συγκεκριμένο να εισηγηθεί. Ο πρόεδρος του Δήκο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά τον Ιούνιο, όταν ο γενικός γραμματέας θα υποβάλει την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας να υπάρξει και ανακοίνωση ότι έχει ενθαρρυνθεί από την προσήλωση των δύο πλευρών στη διαδικασία του διαλόγου. Ο κύριος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι ο γενικός γραμματέας δεν πρέπει να ισοπεδώνει τη στάση των δύο πλευρών, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει ικανοποίηση από τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Πρόεδρος Κληρίδης και την πολύ θετική στάση που επιδεικνύει. Ο κύριος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα γεγονότα δεν διαγράφουν ευοίωνες προοπτικές, εκτός και αν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στην όλη στάση της Αγκυρας και του Ντενκτάς.

    [06] ΟΜΗΡΟΥ ΑΝΑΝ

    Ο πρόεδρος του Κισός Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε στο Τρίτο ότι η επίσκεψη Ανάν θα κριθεί από το αποτέλεσμά της, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα είναι θεαματικό. Είπε επίσης ότι δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη. Ο κύριος Ομήρου είπε ότι στόχος ήταν η επιτάχυνση της διαδικασίας και πρόσθεσε πως αν η προσπάθεια είναι να τηρηθούν ίσες αποστάσεις, δημιουργείται κίνδυνος ουσιαστικής εκτροπής της διαδικασίας. Δεν υπάρχει, κατέληξε, έστω και στο ελάχιστο μετακίνηση της τουρκικής πλευράς από τις αδιάλλακτες θέσεις της, γεγονός που δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αισιοδοξία.

    [07] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Ο πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, σε ομιλία του στο Λονδίνο, είπε ο Κόφι Ανάν θέλησε να επανατονίσει την ανάγκη προόδου στις συνομιλίες στο χρονικό πλαίσιο του Ιουνίου. Αν δεν υπάρξει πρόοδος έως τότε, πρόσθεσε, και η τουρκική πλευρά συνεχίσει την ίδια τακτική, αυτό θα ισοδυναμεί με θεώρηση διαβατηρίου για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κύριος Βασιλείου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, γύρω στον Οκτώβριο, δηλαδή λίγο πριν από τη λήψη αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τουρκία να διαφοροποιήσει τη στάση της. Είπε ακόμη ότι ο δρόμος για ένταξη χωρίς πρότερη λύση του Κυπριακού δεν θα είναι εύκολος, προσθέτοντας ότι μια τέτοια προοπτική αυτή ενοχλεί τους Ευρωπαίους.

    [08] ΤΣΟΧΑ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού, υπάρχει μια κρίσιμη, παράλληλη διαδικασία, που οδηγεί στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέρος της οποίας θα είναι και η Κύπρος. Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, ο Ελληνας υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εθνική στρατηγική, που πρέπει, όπως είπε, να συνεχιστεί όπως εφαρμόζεται με συνέπεια, θα αποδώσει τελικά. Ο κύριος Τσοχατζόπουλος πραγματοποιεί επαφές με την πολιτικη ηγεσία. Το πρωί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Ασθενής χαμηλή πίεση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η αέρια μάζα που επηρεάζει την περιοχή παραμένει σχετικά ασταθής. Το απόγευμα νεφώσεις που θα αναπτυχθούν σε μερικές περιοχές, ιδιαίτερα στο εσωτερικό, αναμένεται να φέρουν βροχές ή και παροδική καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν θαλάσσιοι μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και παροδικά στα νότια παράλια μέχρι ισχυροί πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια παροδικά μέχρι ταραγμένη. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις, ενώ τις αυγινές ώρες πιθανόν να σχηματιστεί τοπική αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι βορειανατολικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θ απέσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στα παράλια στους 15 βαθμούς, ενώ στα ψηλότερα ορεινά θα πέσει στους δέκα. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 16 May 2002 - 13:59:39 UTC