Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-05-30

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΣΙΓΑΡΑ
  • [02] ΜΙΧΟΣ ΥΔΑΤΑ
  • [03] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [05] ΜΙΧΟΣ ΟΠΛΑ
  • [06] ΛΑΠΗΘΟΣ ΤΑΦΟΣ
  • [07] ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [08] ΙΝΔΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ
  • [09] ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΑΪΒΑΝ
  • [10] ΜΙΣ ΥΦΗΛΙΟΣ
  • [11] ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΝΑΡΞΗ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΙΟΥ 2002

  • [01] ΤΣΙΓΑΡΑ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως οι τιμές των τσιγάρων αυξηθούν από σήμερα κατά είκοσι σεντ το πακέτο των είκοσι. Η απόφαση θα σταλεί στη Βουλή το απόγευμα για έγκριση.

    [02] ΜΙΧΟΣ ΥΔΑΤΑ

    Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε αντιφατικό τη στιγμή που διεξάγονται οι απευθείας συνομιλίες για το κυπριακό η Τουρκία να προκαλεί με ενέργειες, όπως είναι η επέκταση των λεγόμενων χωρικών υδάτων των κατεχομένων. Είναι φανερό, είπε ο κύριος Παπαπέτρου, τι ακριβώς επιδιώκει η Αγκυρα με την ενέργεια της αυτή. Τόνισε, ωστόσο, ότι η πλευρά μας δεν πρόκειται να συμβάλει στη δημιουργία κρίσης, αλλά και ούτε θα διευκολύνει με οποιοδήποτε τρόπο την Τουρκία να υιοθετήσει τις αδιάλλακτες θέσεις της στο κυπριακό και τις συνέπειες που αυτές συνεπάγονται. Ο κύριος Παπαπέτρου απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς του Ραούφ Ντενκτάς για δήθεν πρόσφατη επέκταση των χωρικών υδάτων της κυπριακής Δημοκρατίας υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία επέκταση έγινε το 1964. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα διαβήματα τόσο στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    [03] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση συζητεί σε σημερινή συνεδρία το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα '' Μιλλιέτ '' θα συζητηθούν το ενδεχόμενο εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο κυπριακό και οι προτάσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς στις απευθείας συνομιλίες. Θα εξετασθεί επίσης το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πριν από τη λύση του κυπριακού, και η στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην περίπτωση αυτή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Συμβούλιο θα επιμείνει στη διασφάλιση χωριστής κυριαρχίας στους Τουρκοκυπρίους.

    [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι εάν δεν αναγνωριστεί κυριαρχία στο ψευδοκράτος του δεν μπορεί να υπάρχει προσδοκία για επίτευξη συμφωνίας το τελευταίο λεπτό. Χθες ο Ραούφ Ντενκτάς είχε συνάντηση με τον Αλβαρο ντε Σότο, αλλά μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [05] ΜΙΧΟΣ ΟΠΛΑ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θεωρεί επείγον το θέμα των ειδικών αστυφυλάκων και της παροχής σ αυτούς άδειας κατοχής όπλου. Το όλο θέμα, είπε, θα συζητηθεί αύριο σε συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος Κληρίδης με τον αρχηγό της αστυνομίας, ο οποίος επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο. Ο κυριος Παπαπέτρου ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, αφού όπως είπε, αυτή είναι ξεκάθαρη. Το θέμα, πρόσθεσε, είναι πως θα αντιμετωπισθεί το ζήτημα που έχει προκύψει βάσει της γνωμάτευσης αυτής. Σε ερώτηση εάν τίθεται και θέμα πολιτικής ευθύνης ο κύριος Παπαπέτρου αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

    [06] ΛΑΠΗΘΟΣ ΤΑΦΟΣ

    Σε νέους βανδαλισμούς προέβη το καθεστώς Ντενκτάς στην κατεχόμενη Λάπηθο. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο τουρκοκύπριος ισοπέδωσε μέρος κοιμητηρίου της κατεχόμενης κωμόπολης και ανήγειρε σ αυτό έπαυλη. Η καταστροφή του κοιμητηρίου έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των λεγόμενων αρχών του ψευδοκράτους. Στους βανδαλισμούς αναφέρονται δυο τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους.

    [07] ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Την έντονη απαρέσκειά της για τις παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές στα κατεχόμενα, εξέφρασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η Γενική Εισηγήτρια για την Πολιτιστική Κληρονομιά Βλάστα Στέποβα. Η κυρία Στέποβα παρουσίασε την Ενημερωτική της Εκθεση για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [08] ΙΝΔΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ

    Η αμερικανική Κυβέρνηση καταρτίζει σχέδια για μαζική απομάκρυνση από την Ινδία και το Πακιστάν εξήντα χιλιάδων αμερικανών, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, γράφει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Γιου- Ες- Εη Τουντάη. Σύμφωνα με την εφημερίδα κυβερνητική ομάδα βρίσκεται ήδη στην Ινδία και εργάζεται για την απομάκρυνση χιλίων εκατόν αμερικανών που βρίσκονται σε τρεις βάσεις στο Πακιστάν και πέραν των εξήντα χιλιάδων αμερικανών πολιτών που διαμένουν στις δυο χώρες.

    [09] ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΑΪΒΑΝ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους πέντε κόμα εννέα βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το πρωί την Ταϊβάν. Στην πρωτεύουσα Ταϊπέ χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Χθες σημειώθηκε στην Ταϊβάν άλλος σεισμός, μεγέθους έξι κόμα δύο βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, χωρίς και πάλι να προκληθούν θύματα ή ζημιές.

    [10] ΜΙΣ ΥΦΗΛΙΟΣ

    Η Μίς Ρωσία Οξάνα Φιοντόροβα εκλέγηκε Μις Υφήλιος 2002 στον πεντηκοστό πρώτο διαγωνισμό ομορφιάς που έγινε ψες. Ο διαγωνισμός έγινε στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, στην Καραϊβική.

    [11] ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΝΑΡΞΗ

    Ενόψει της έναρξης αύριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το πρώτο κανάλι της τηλεόρασης του ΡΙΚ θα μεταδώσει απευθείας νωρίς το απόγευμα από τη Σεούλ, πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας, μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις δύο μετά το μεσημέρι και θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες. Θα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς, κονσέρτα κλασσικής μουσικής και τραγούδια απο πόπ συγκροτήματα, και επιδείξεις μόδας. Θα παρουσιασθούν επίσης ποδοσφαιριστές που διακρίθηκαν σε Μουντιάλ, όπως ο Γερμανός Φράνζ Μπέκενμπάουερ, ο Πορτογάλος Εουζέμπιο και άλλοι. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε επανάληψη στις έντεκα και δεκαπέντε το βράδυ επίσης απο το πρώτο κανάλι της τηλεόρασης του ΡΙΚ. Η σημερινή ενημερωτική εκπομπή 'Από Μέρα σε Μέρα' θα αρχίσει στη μία και θα τελειώσει στις δύο.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι, ως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και τοπικά μέχρι έξι μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά τοπικά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 12 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ το Σαββατοκυρίακο πιθανόν να πέσουν τοπικές βροχές τις απογευματινές ώρες ιδιαίτερα στα ορεινά και το εσωτερικό. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 30 May 2002 - 9:57:13 UTC