Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-05-31

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
  • [03] ΤΖΕΜ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [04] ΤΣΙΛΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ
  • [06] ΧΡΙΣΤΟΥ ΟΠΛΑ
  • [07] ΑΝΑΣΤΑ ΟΠΛΑ
  • [08] ΤΣΙΓΑΡΑ ΕΓΚΡΙΣΗ
  • [09] ΕΥΡΩ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • [10] ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΝΑΡΞΗ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΙΟΥ 2002

  • [01] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι δεκαπέντε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αποφασισμένες να δεχθούν οπωσδήποτε την ένταξη των δέκα υποψηφίων χωρών, ακόμη και αν έχουν παραμείνει άλυτα κάποια προβλήματά τους.

    Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση, με σαφή υπαινιγμό στην Κύπρο, έκαμε ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν στον αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα υπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

    Ο κύριος Φερχόιγκεν διευκρίνισε στον συνομιλητή του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, επειδή η άνοδος της άκρας δεξιάς στην κοινοτική Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα πολλά προβλήματα και εμπόδια στη Διεύρυνση.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο κύριος Φερχόιγκεν είπε ότι οφείλει να προχωρήσει σε μια σειρά από συγκεκριμένες κινήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν θέλει να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, τον Δεκέμβριο.

    [02] ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

    Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας ζήτησε τον άμεσο καθορισμό χρονοδιαγράμματος εκ μέρους της Ευρωπαικής Ενωσης, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εκφράζεται η υποστήριξη της Αγκυρας στον Ραούφ Ντενκτάς, για τη στάση του στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Εκφράζεται επίσης η ανάγκη επιτάχυνσης των ενεργειών της Τουρκίας σε ό,τι αφορά υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα εκδημοκρατισμού, εκσυγχρονισμού της οικονομίας και αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ωστόσο, αποφασίστηκε και η παράταση για τέσσερις ακόμη μήνες της ισχύος του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στις νοτιανατολικές επαρχίες με κουρδικό κυρίως πληθυσμό, με εξαίρεση τους νομούς Τούντζελι και Χακάρι.

    Στη συνεδρία δεν μετέσχε για λόγους υγείας ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    [03] ΤΖΕΜ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Μετά τις αποφάσεις στην Αγκυρα, καταφθάνει σήμερα στα Κατεχόμενα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ.

    Ο Ισμαήλ Τζεμ, θα συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς και θα αναχωρήσει την Κυριακή.

    [04] ΤΣΙΛΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δήλωσε ότι ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα ανοίξει μόνο όταν επιλυθεί το Κυπριακό. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η λύση θα επιτευχθεί έως το τέλος του χρόνου.

    Σε δηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, η κυρία Τσιλέρ, ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα, για το οποίο η Ευρωπαική Ενωση είναι δυνατό να εναντιωθεί στην Τουρκία και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο.

    [05] ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

    Ο αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης συναντάται σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το θέμα της έκδοσης αδειών οπλοφορίας.

    Ο κύριος Αγγελίδης επέστρεψε χθες βράδυ από τη Μόσχα και κατά την άφιξή του απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις, εν αναμονή της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    [06] ΧΡΙΣΤΟΥ ΟΠΛΑ

    Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρέας Χρίστου επέκρινε την επιλεκτική διαρροή ονομάτων ατόμων, που κατέχουν άδειες οπλοφορίας. Ο κύριος Χρίστου ανέφερε ότι η ενέργεια αυτή στόχευε τους πολιτικούς και έδωσε μια εικόνα η οποία ουδόλως συνάδει με την πραγματικότητα.

    Ο κύριος Χρίστου τάχθηκε εναντίον της δημοσιοποίησης των ονομάτων του καταλόγου, ο οποίος, είπε, πρέπει να δοθεί στα αρμόδια όργανα του κράτους, δηλαδή στη Βουλή και την Εισαγγελία.

    Το θέμα, πρόσθεσε, που προκύπτει από την παραχώρηση αδειών οπλοφορίας με τη διαδικασία του διορισμού ειδικών αστυφυλάκων είναι ότι άνθρωποι του υποκόσμου αποκτούσαν οπλισμό και δικαιώματα και κακώς συνεχίστηκε η λανθασμένη αυτή πρακτική.

    [07] ΑΝΑΣΤΑ ΟΠΛΑ

    Ο πρόεδρος του ΔηΣύ Νίκος Αναστασιάδης καταδίκασε την επιλεκτική διαρροή ονομάτων ατόμων τα οποία κατέχουν άδειες οπλοφορίας. Ο κύριος Αναστασιάδης μίλησε για ανόητη πράξη από ανόητους ανθρώπους και απέδωσε σκοπιμότητα στη διαρροή. Το θέμα αυτό, είπε, πρέπει να απασχολήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία παραχώρησης αδειών οπλοφορίας με τον διορισμό ειδικών αστυφυλάκων ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι επρόκειτο για πρακτική, που εφαρμοζόταν από το 1960 καί ότι τώρα που έχει διαπιστωθεί ότι ήταν παράτυπη πρέπει να αναθεωρηθεί.

    [08] ΤΣΙΓΑΡΑ ΕΓΚΡΙΣΗ

    Αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά είκοσι σεντ το πακέτο ενέκρινε χθες ομόφωνα η Βουλή, ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης.

    Η Βουλή αποφάσισε επίσης την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων και άλλων καπνικών προϊόντων, από τις 31 Μαϊου του 2003.

    [09] ΕΥΡΩ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

    Πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά του καπνίσματος εξήγγειλε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η εκστρατεία απευθύνεται κυρίως στους νέους με σύνθημα "Νιώσε ελεύθερος να πεις όχι".

    Η εκστρατεία συμπίπτει με την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου και τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οκτώ στους δέκα καπνιστές αρχίζουν το κάπνισμα από την ηλικία των δώδεκα ετών. Το ποσοστό των νέων καπνιστών αυξάνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

    [10] ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΝΑΡΞΗ

    Η μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου, το Παγκόσμιο Κύπελλο αρχίζει σήμερα στη Νότιο Κορέα και θα διαρκέσει για ένα ολόκληρο μήνα.

    Το ΡΙΚ διατηρεί τα αποκλειστικά τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης και θα μεταδώσει απευθείας από το ΡΙΚ-ΕΝΑ, και τους 64 αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

    Παράλληλα κάθε βράδυ θα μεταδίδεται από το ΡΙΚ- ΕΝΑ στις εννέα, η εκπομπή Μουντιάλ Σπέσιαλ, διάρκειας δύο ωρών, με όλα τα παραλειπόμενα των αγώνων, ενώ θα μεταδίδεται σε οπτικογράφηση και ο σημαντικότερος αγώνας της ημέρας.

    Σήμερα το ΡΙΚ-ΕΝΑ, θα συνδεθεί με τη Σεούλ, στη μία και είκοσι, για να μεταδώσει την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ στις δύο και τριάντα το απόγευμα θα μεταδοθεί ο εναρκτήριος αγώνας, μεταξύ της πρωταθλήτριας Γαλλίας και της Σενεγάλης, για τον πρώτο Ομιλο.

    Στο 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο συμμετέχουν 32 ομάδες. Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού:

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν θαλάσσιοι, μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και στις προσήνεμες περιοχές ισχυροί και παροδικά έως πολύ ισχυροί πέντε έως έξι μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία το απόγευμα αναμένεται να φθάσει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα νότια παράλια και στους 25 στα δυτικά. //

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ τις αυγινές ώρες θα σχηματισθεί σε μερικές περιοχές αραιή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα καταστούν γενικά βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 16 στα παράλια και στους δέκα στα ψηλότερα ορεινά. //


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 31 May 2002 - 13:55:14 UTC