Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-10-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [02] ΕΥΡΩΠΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
  • [03] ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΧΙ
  • [04] ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ
  • [05] ΗΠΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
  • [06] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΕΥΡΩΠΗ
  • [07] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΟΜΗΡΟΥ
  • [08] ΙΝΔΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  • [09] ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [10] ΜΕΣΗ ΣΑΡΟΝ ΣΦΑΓΗ
  • [11] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΦΑΓΗ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙ TΕΤΑΡΤΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει νωρίς το απόγευμα την έκθεση αξιολόγησης, με την οποία εισηγείται ένταξη της Κύπρου και εννέα άλλων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 2004.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εισήγησή της, που θα απευθύνεται στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, προβαίνει σε ιδιαίτερη εύφημη μνεία για τις οικονομικές επιδόσεις της Κύπρου και της Μάλτας.

    Η έκθεση για την Κύπρο αποτελείται από 136 σελίδες καί θα παρουσιαστεί επίσημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα στις τρεις και τριάντα το απόγευμα, από τον επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόϊγκεν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ η επίσημη συνάντηση για επίδοση της έκθεσης στην κυπριακή αντιπροσωπεία θα γίνει νωρίς το βράδυ.

    [02] ΕΥΡΩΠΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της, εκφράζει την ελπίδα για την ένταξη μιάς επανενωμένης νήσου, στη βάση συνολικής διευθέτησης του πολιτικού της προβλήματος, για το καλό όλων των εμπλεκομένων.

    Οι όροι της ένταξης, προστίθεται, μπορούν να προσαρμοστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αντανακλούν τη συνολική διευθέτηση, αλλά και τις επιπτώσεις της στην εφαρμογή του Κοινοτικού Κεκτημένου, σε ολόκληρο το νησί.

    Η Κομισιόν παραθέτει την πρότασή της για παροχή οικονομικής βοήθειας στα Κατεχόμενα, με στόχο την επίτευξη της οικονομικής σύγκλισης όλων των περιοχών της Κύπρου, αλλά και για να στηριχθεί η επίλυση του Κυπριακού.

    Στο κείμενο στρατηγικής τονίζεται, πάντως, πως εάν δεν καταστεί δυνατή μια λύση, οι αποφάσεις τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη για την Κύπρο θα βασισθούν στις αρχές των συμπερασμάτων του Ελσίνκι.

    [03] ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΧΙ

    Για την Τουρκία η Κομισιόν θεωρεί ότι δεν πρέπει να της δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, γιατί δεν πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και προτείνει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Αγκυρα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει στην Αγκυρα τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης και που αφορούν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, την ειρηνική διευθέτηση συνοριακών διαφορών και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [04] ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ

    Στην Αγκυρα, κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών οι πρεσβευτές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Δανίας και τους διαβιβάσθηκε δυσφορία, για το γεγονός ότι δεν ορίζεται ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για ορισμένες αναφορές που υπάρχουν στην έκθεση.

    Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, σε δημόσιες δηλώσεις, εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [05] ΗΠΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

    Ανοικτή παρέμβαση υπέρ της Τουρκίας επιχειρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, για ανατροπή των σημερινών δεδομένων έως τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, στις 12 Δεκεμβρίου.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι υπέρ της Τουρκίας παρενέβη, με δήλωση του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Ο Τόμας Γουέστον κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναγνωρίσουν την τρομερή, κατά την έκφρασή του, πρόοδο, που πέτυχε η Τουρκία, με τις μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει.

    [06] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΕΥΡΩΠΗ

    Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, σταθμό στην πορεία της Κύπρου για ολοκλήρωση του ενός από τούς δύο κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής της προσπάθειας, την ένταξη, δηλαδή, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταξη θα αλλάξει το πρόσωπο της Κύπρου, θα την αναβαθμίσει και θα φέρει καλύτερες ημέρες. Η σημερινή ημέρα, είπε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε ολόκληρος ο κυπριακός λαός, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, η κυβέρνηση, η βουλή, οι νομικές και άλλες υπηρεσίες.

    Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε πολύ σωστές τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, και τόνισε ότι χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά ακόμη έως την Κοπεγχάγη και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν σωστοί και προσεκτικοί χειρισμοί.

    [07] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΟΜΗΡΟΥ

    Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναχωρώντας το πρωί για την Κοπεγχάγη, δήλωσε ότι το Πολιτικό Γραφείο θα μεταφέρει στο Ανώτατο Συμβούλιο του ΔηΣύ, στις 23 Οκτωβρίου, πρόταση για υποστήριξη της υποψηφιότητας Γιαννάκη Ομήρου.

    Αποκαλύπτοντας τη διαδικασία στο Ανώτατο Συμβούλιο ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι μόνο αν απορριφθεί η πρόταση για Ομήρου, θα μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε άλλη.

    Ο πρόεδρος του ΔηΣύ αρνήθηκε να σχολιάζει τη θέση του Αλέκου Μαρκίδη ότι κανείς δεν μπορεί να του στερήσει το δικαίωμα να υποβάλει ή όχι υποψηφιότητα. Είπε μόνο ότι ο κύριος Μαρκίδης δεν ανήκει σε κομματικούς χώρους και βεβαίως έχει το δικαίωμα να αποφασίζει όπως ο ίδιος κρίνει.

    [08] ΙΝΔΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί αναχώρησε λίγο μετά τις έντεκα από την Κύπρο, ύστερα από τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Η επίσημη τελετή έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, παρόντος του προέδρου ΚΛηρίδη, ενώ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προέπεψψε τον πρωθυπουργό της Ινδίας, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Κατά την επίσκεψη του ινδού πρωθυπουργού υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας.

    Ο πρωθυπουργός Βατζπαγί μεταβαίνει στην Κοπεγχάγη, για τη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης Ινδίας.

    [09] ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν, προειδοποίησε και πάλι τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους με νέα τρομοκρατικά κτυπήματα.

    Ο υπαρχηγός της οργάνωσης Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, σε ηχογραφημένο μήνυμά του, το οποίο μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα, ανέφερε ότι τα εγκλήματα των αμερικανών, των γάλλων και των γερμανών δεν θα μείνουν ατιμώρητα.

    Ο Ζαουάχρι κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Γερμανία να αποχωρήσουν από τις μουσουλμανικές χώρες προτού, όπως ανέφερε, τα χάσουν όλα.

    [10] ΜΕΣΗ ΣΑΡΟΝ ΣΦΑΓΗ

    Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, παρά τη διεθνή κατακραυγή, που προκάλεσε η προχθεσινή ισραηλινή επιδρομή στην οποία σκοτώθηκαν δεκαέξι Παλαιστίνιοι.

    Ο πρωθυπουργός Σαρόν υπεραμύνθηκε της τακτικής της χώρας του και χαρακτήρισε επιτυχή την επιχείρηση και εξέφρασε λύπη για το θάνατο αμάχων.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν σφαγή αμάχων την ισραηλινή επιδρομή, ενώ το Ισραήλ υπεστήριξε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν ένοπλοι.

    [11] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΦΑΓΗ

    Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε ανησυχία για τις ισραηλινές επιθέσεις.

    Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση καλεί το Ισραήλ να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφεύγονται θύματα μεταξύ των πολιτών.

    Εκπρόσωπος του προέδρου Μπους ανέφερε ότι πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθεται ο πληθυσμός στις περιοχές όπου διενεργούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του Ισραήλ για άμυνα.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις είναι δυνατό να αναπτυχθούν και να φέρουν παροδική βροχή.

    Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ, ενώ παροδικά θα τραπούν στα νότια, νοτιοδυτικοί έως δυτικοί και πάλι, μέτριοι.

    Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη.

    Θερμοκρασία: 30 βαθμοί στο εσωτερικό, τα νότια και ανατολικά παράλια, 28 στα δυτικά και βόρεια και 21 στα ορεινά. //

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βόρειοι ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι έως λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 περίπου στα παράλια και στους 11 στα υψηλότερα ορεινά.//

    Ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές. //


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 9 October 2002 - 17:00:08 UTC