Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-10-10

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [02] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [03] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [04] ΗΕ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ
  • [05] ΓΚΙΟΥΡΕΛ ΕΥΡΩΠΗ
  • [06] ΙΣΡΑΗΛ
  • [07] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί το δίπλωμα για την επίδοση της Κύπρου στις προσπάθειες εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και της εφαρμογής των δεσμεύσεών της έναντι της Ενωσης. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, ο κύριος Κασουλίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση, η οποία, όπως είπε μας δίνει το διαβατήριο πρός την Κοπεγχάγη όπου θα δοθεί η μεγάλη μάχη. Είπε επίσης ότι η απόφαση μας δίνει τα εφόδια να αγωνιστούμε και αν οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν δημιουργήσουν προβλήματα την τελευταία στιγμή, η μάχη της Κοπεγχάγης θα είναι νικηφόρα. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετοί σταθμοί μέχρι την Κοπεγχάγη και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ιρλανδικό δημοψήφισμα, τη συζήτηση για τη διεύρυνση στο ολλανδικό κοινοβούλιο και τη σύνοδο κορυφής των δεκαπέντε στις 25 Οκτωβρίου, οποτε θα γίνει η πρώτη συζήτηση της έκθεσης. Ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι ο διεθνής παράγοντας θέλει να εκμεταλλευθεί την περίοδο έως την Κοπεγχάγη και πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια για προώθηση του Κυπριακού. Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία καί άλλες χώρες εκτιμούν ότι έχει επέλθει ο χρόνος για υποβολή σχεδίου από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ίδιος ο Κόφι Ανάν δεν έχει αποφασίσει ακόμη καί ότι προτού προχωρήσει θα αξιολογήσει την κατάσταση για να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας. Αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αποτελούν πάγια τακτική της Αγκυρας.

    [02] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Βασιλείου ανέφερε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αλλάξει το μέλλον του τόπου, θα δημιουργήσει τελείως νέες προϋποθέσεις, θα δώσει το αίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς στον κάθε Κύπριο πολίτη, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επανένωση του νησιού και θα ανοίξει το δρόμο για σημαντική οικονομική ανάπτυξη. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ωστόσο ότι δεν χρειάζονται θριαμβολογίες, προσθέτοντας ότι υπάρχει πολλή και σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει έως τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.

    [03] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι επόμενη κίνηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να είναι η υποβολή σχεδίου λύσης του κυπριακού. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο ειδικός συντονιστής για το κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον σε συνάντησή του με τον Γιώργο Βασιλείου στις Βρυξέλλες. Οπως δήλωσε στο Τρίτο ο κύριος Βασιλείου, σύμφωνα με τον Τόμας Γουέστον ο γενικός γραμματέας έχει πολύ πιό ουσιαστική και μεγάλη ανάμιξη στο κυπριακό, απ ότι νομίζαμε. Ο κύριος Γουέστον ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν στήριξη της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού από την Τουρκία και είναι κάθετα ανίθετες με τις απειλές που διατυπώνει.

    [04] ΗΕ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

    Προσχέδιο λύσης του Κυπριακού με λεπτομερείς προτάσεις για το εδαφικό, την ασφάλεια και την κεντρική κυβέρνηση, θα καταθέσει ο Αλβαρο Ντε Σότο στο τραπέζι των συνομιλιών τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς". Η εφημερίδα γράφει πως το έγγραφο που θα κατατεθεί θα περιλαμβάνει τέτοια διατύπωση για το θέμα της αναγνώρισης του αυτο-αποκαλούμενου κράτους που θα επέτρεπε στον πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς να υπογράψουν συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης. Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο πρόεδρος Κληρίδης έχει προτείνει στο Ντενκτάς υποχωρήσεις σε θέματα ασφάλειας και συντάγματος για να περιορισθεί η περιοχή που θα τελεί υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση στο 25 τοις εκατόν. Η Αμμόχωστος και η Μόρφου θα τελούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Τα Ηνωμένα Εθνη προτείνουν επίσης αποστρατικοποίηση της Κύπρου, με τις Βρετανικές Βάσεις και την Ουνφικύπ να παραμένουν άθικτες.

    [05] ΓΚΙΟΥΡΕΛ ΕΥΡΩΠΗ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ εξέφρασε ικανοποίηση γιατί στην έκθεση της Κομισιόν δεν συνδέεται, όπως είπε, η ένταξη της Τουρκίας με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο Γκιουρέλ θεωρεί όμως άκρως αρνητική τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί της ουσίας του Κυπριακού, στάση, όπως ανέφερε, η οποία δεν θα συμβάλει ούτε στις προσπάθειες για λύση ούτε στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Διαμήνυσε μάλιστα προκλητικά προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι με τις αποφάσεις της για την Κύπρο βάζει τη σφραγίδα της για πάντα στη διχοτόμηση του νησιού.

    [06] ΙΣΡΑΗΛ

    Επίθεση αυτοκτονίας διενεργήθηκε στην καρδιά του Ισραήλ. Ο Παλαιστίνιος καμικάζι, αυτο-ανατινάχθηκε κοντά σε λεωφορείο στα περίχωρα του Τελ-Αβίβ, παρασύροντας μαζί του στο θάνατο μία γυναίκα, ενώ άλλοι τριάντα άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάταση. Ο καμικάζι ήταν έτοιμος να επιβιβασθεί στο λεωφορείο, αλλά έγινε έγκαιρα αντιληπτός από τον οδηγό και τους επιβάτες, οι οποίοι τον έσπρωξαν προς τα έξω. Νωρίτερα, δύο Παλαιστίνιοι, ηλικίας δεκα-οκτώ και δώδεκα χρόνων, σκοτώθηκαν και δεκαοκτώ τραυματίσθηκαν, από πυρά Ισραηλινών στη διάρκεια εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Μεταξύ των τραυματιών, απο τους οποίους οι πλείστοι είναι παιδιά και έφηβοι, περιλαμβάνεται και ένα δίχρονο αγοράκι.

    [07] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι τριών με τεσσάρων μποφόρ, ενώ στα δυτικά παράλια παροδικά θα είναι ισχυροί πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη, ενώ στα δυτικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία, τριάντα βαθμοί στο εσωτερικό και στα νότια παράλια, είκοσι-οκτώ στα δυτικά και είκοσι στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, οι άνεμοι βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και δυτικά παράλια, στους 20 στα νότια και στους 13 στα ψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 10 October 2002 - 20:31:10 UTC