Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 05-01-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΕΔΙΟΥ ΛΗΣΤΕΙΑ
  • [02] ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΙΟΥΧΟΣ
  • [03] ΑΣΙΑ ΝΕΚΡΟΙ
  • [04] ΤΑΛΙΩΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  • [05] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΟΣ
  • [06] ΙΡΑΚ ΕΚΡΗΞΗ
  • [07] ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΙΣΡΑΗΛ
  • [08] ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΕΛΟΣ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005

  • [01] ΑΡΕΔΙΟΥ ΛΗΣΤΕΙΑ

    Ενοπλη Ληστεία διαπράχθηκε στις οκτώ και δέκα το πρωί στην Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Αρεδιού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο άτομα που εκτιμάται ότι είναι κύπριοι εισήλθαν στην Τράπεζα και υπό την απειλή όπλου απαίτησαν και πήραν ποσόν περίπου 25 χιλιάδων λιρών. Κατά την ώρα της ληστείας βρισκόταν στην Τράπεζα γυναίκα ελεγκτής την οποία έσπρωξαν με αποτέλεσμα να κτυπήσει στον ώμο. Τους δράστες όμως ανέμεναν έξω από το κτίριο κάτοικοι της περιοχής, ένας εκ των οποίων πρόταξε κυνηγετικό με στόχο να τους σταματήσει. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες πυροβόλησαν το άτομο που κρατούσε το κυνηγετικό, τραυματίζοντάς το ελαφρά στο μηρό. Οι ληστές μπήκαν σε αυτοκίνητο Μιτσουμπίσιη μαύρου χρώματος στο οποίο τους ανέμενε τρίτο άτομο και απομακρύνθηκαν από τη σκηνή για να το εγκαταλείψουν λίγο αργότερα σε κοίτη ποταμού αφού πρώτα του έβαλαν φωτιά. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο μάρκας Νισσάν Πατρόλ, πράσινου χρώματος, με το οποίο κατευθύνθηκαν προς το Παλιομέτοχο.

    [02] ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΙΟΥΧΟΣ

    Σε κρίσιμη κατάσταση με κάταγμα κρανίου, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας περιπτερούχος από τη Λεμεσό, ο οποίος γύρω στα μεσάνυχτα κτυπήθηκε με ρόπαλο στο κεφάλι από άγνωστο που επιχείρησε να τον ληστέψει. Πρόκειται για τον Φοίβο Μιχαηλίδη, ιδιοκτήτη του περιπτέρου που βρίσκεται στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λεμεσό, απέναντι από την πυροσβεστική. Οπως καταγγέλθηκε στην Αστυνομία από τη σύζυγο του Μιχαηλίδη, γύρω στην μία και τριάντα μετά τα μεσάνυχτα, όταν ο σύζυγός της πήγε στο πίσω μέρος του περιπτέρου για να το κλείσει, δέχθηκε κτύπημα με ρόπαλο στο κεφάλι από κουκουλοφόρο. Ο επίδοξος ληστής δεν πήρε τελικά τίποτε γιατί ο Μιχαηλίδης δεν είχε χρήματα πάνω του.

    [03] ΑΣΙΑ ΝΕΚΡΟΙ

    Ξεπέρασαν τις 145 χιλιάδες οι νεκροί στις χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας που επλήγησαν από το φονικό σεισμό των εννέα ρίχτερ.

    Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι, ενώ τα εκατομμύρια των αστέγων βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας, της δίψας και των μολυσματικών ασθενειών. Στους πρόχειρους καταυλισμούς, τα αντίσκηνα και οι κουβέρτες δεν αρκούν για όλους, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι σχεδόν ανύπαρκτες και το πόσιμο νερό και τα εμβόλια περιορισμένα.

    Μόνη τους ελπίδα η βοήθεια που έρχεται από το εξωτερικό.

    Φορτία με τρόφιμα, φάρμακα και νερό, καθώς και ομάδες εθελοντών, καταφθάνουν στις πληγείσες περιοχές, ενώ ελικόπτερα ρίχνουν είδη πρώτης ανάγκης στις αποκλεισμένες περιοχές.

    Σε κάποια όμως αποκλεισμένα χωριά η βοήθεια δεν θα φθάσει προτού περάσουν δύο τουλάχιστον εβδομάδες. Την ίδια ώρα τα σωστικά συνεργεία δίνουν άνιση μάχη με το χρόνο για εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια.

    Οι αρχές της Θαϋλάνδης επιστράτευσαν ακόμη και ελέφαντες για να συνδράμουν το έργο των σωστικών συνεργείων. Τους χρησιμοποιούν σε περιοχές όπου η πυκνή βλάστηση δεν επιτρέπει την πρόσβαση, αλλά και για τη μετακίνηση βαριών αντικειμένων, που παρασύρθηκαν στην ενδοχώρα από τα παλλιροϊκά κύματα.

    [04] ΤΑΛΙΩΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    Η δεύτερη αποστολή του κυπριακού τμήματος της διεθνούς οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου έφθασε στο Κολόμπο της Σρί Λάνκα. Η αποστολή μεταφέρει δυόμισυ τόνους ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των πληγέντων. Μαζί με τους Κυπρίους γιατρούς μετέβησαν στη Σρι Λάνκα και εκπρόσωποι της Ιεράς Μονής Κύκκου αφού στην ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνεται και υλικό που προσέφερε η Μονή. Ο Γιατρός Γιάννης Ταλιώτης, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Σρι Λάνκα με την πρώτη αποστολή, δήλωσε στο Τρίτο ότι άρχισαν και συνεχίζονται οι εξετάσεις και οι εμβολιασμοί πληγέντων. Είπε επίσης ότι η χώρα άρχισε να επαναβρίσκει το ρυθμό της καί ήδη έχουν απομακρυνθεί ακαθαρσίες οι οποίες δυνατό να αποτελούσαν εστίες μικροβίων. Ο κύριος Ταλιώτης διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες για εκδήλωση επιδημιών όπως κίτρινου πυρετού και χολέρας, τονίζοντας ότι δεν έχει παρουσιαστεί κανένα τέτοιο κρούσμα. Είπε επίσης ότι οι πληγέντες έχουν ανάγκη από φάρμακα, νερό και τροφιμα.

    [05] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογαν κάλεσε τον τουρκικό λαό να κωφεύει στα σχόλια ότι η Τουρκία θα χάσει την Κύπρο, με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας σε συγκέντρωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ταγίπ Ερντογαν είπε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κάμνει υποθέσεις γύρω από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Τουρκία.

    Στόχος, είπε, είναι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αποπροσανατολίζει από το στόχο αυτό, αφού όπως ανέφερε η Αγκυρα θα λύσει το Κυπριακό με τα Ηνωμένα Εθνη.

    Γι αυτό, πρόσθεσε, γυρίστε την πλάτη στα σχόλια ότι θα χάσουμε την Κύπρο.

    Ο Ταγίπ Ερντογαν παραπονέθηκε εξάλλου ότι μετά τη δεκάτη εβδόμη Δεκεμβρίου, έχει αρχίσει παράλληλα με την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη και μια εκστρατεία δυσφήμησης της χώρας του.

    [06] ΙΡΑΚ ΕΚΡΗΞΗ

    Στο Ιράκ, επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε το πρωί έξω από σημείο ελέγχου της Αστυνομίας, σε δρόμο που οδηγεί στην έδρα του κόμματος Εθνικής Συμφωνίας του Πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλλάουι. Από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από είκοσι. Ο βομβιστής που οδηγούσε ταξί, προσπάθησε να το ανατινάξει στην είσοδο του σημείου ελέγχου, αλλά το ταξί συγκρούστηκε με φορτηγό της αστυνομίας και εκράγηκε.

    Η επίθεση σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν το κόμμα εθνικής συμφωνίας ανακοινώσει τους υποψηφίους του για τις εκλογές. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο πρωθυπουργός Αλλάουι ούτε κανένα άλλο στέλεχος του κόμματος δεν έπαθε ο,τιδήποτε. Χθές από παρόμοια επίθεση σκοτώθηκαν εικοσιέξι Ιρακινοί εθνοφύλακες, ενώ σε άλλες επιθέσεις ανταρτών έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι.

    [07] ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

    Η Αίγυπτος κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Λωρίδα της Γάζας, στις θέσεις που κατείχε πριν από την έκρηξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα το 2000.

    Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Αμπούλ Γέιτ, ο παλαιστινιακός λαός θα μπορέσει να συμμετάσχει σε μια νόμιμη εκλογική διαδικασία στις εννέα Ιανουαρίου.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, το πρωί οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τρεις καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, στους οποίους είχαν εισβάλει χθες.

    Ωστόσο μονάδες πεζικού και άρματα μάχης παραμένουν σε στρατηγικές θέσεις στα περίχωρα των καταυλισμών, με το πρόσχημα της αποτροπής επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ.

    [08] ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε χθες σε ηλικία 74 ετών ο αγωνιστής της Εόκα και πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Χατζηλία από τη Λάπηθο κάτοικος Αγίου Ιωάννη Μαλούντας. Η κηδεία του θα γίνει στις δύο και τριάντα το απόγευμα στον Ιερό Ναό Ιωάννη Προδρόμου στον Αγιο Ιωάννη Μαλούντας.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις που θα φέρουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με νεφώσεις που θα φέρουν λίγες βροχές, κυρίως στα παράλια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους εννέα στα παράλια και στους τρείς στα υψηλότερα ορεινά.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 4 January 2005 - 12:51:45 UTC